Societat

La Font de la Pólvora denunciarà Endesa si no soluciona els talls de llum

Els veïns li exigeixen garantir el subministrament, millorant la xarxa i posant de moment generadors, després d’un nou augment dels talls

Preveuen mobilitzacions immediates i rebutgen el blindatge que vol fer l’Ajuntament

La vuitantena de veïns de la Font de la Pólvora reunits ahir al vespre al centre cívic Onyar van aprovar un manifest en què exigeixen a Endesa que “porti a terme les actuacions necessàries d’actualització de la xarxa elèctrica” per garantir que no pateixin més talls de llum i que “mentrestant garanteixi el correcte subministrament a les comunitats amb altres alternatives com, per exemple, generadors de corrent”. El text, que subratlla que les actuacions han d’anar a càrrec de l’elèctrica com a responsable del servei, deixa clar que si Endesa no actua per garantir el subministrament s’emprendran accions legals contra la companyia “per omissió de la seva responsabilitat”. També s’assenyala que en aquest cas s’instarà l’Ajuntament de Girona a definir-se “a favor del veïnatge o bé d’Endesa”.

L’assemblea d’ahir, convocada per la Plataforma per la Dignitat de la Font de la Pólvora, a la qual van assistir representants dels grups municipals de Guanyem, el PSC i ERC, es va fer després que les últimes setmanes hi hagi hagut al barri un altre augment del nombre de talls elèctrics, que tornen a ser constants i han arribat a ser de fins a 36 hores consecutives. Ahir mateix n’hi va haver un de 12 hores. Durant l’onada de calor a l’estiu, recorden, n’hi va haver un de 60 hores. Els veïns presents ahir a l’assemblea van insistir que cal mobilitzar-se ara, i fer-ho de manera constant, sobretot davant l’arribada de l’hivern i el fred, i per això preveuen, per exemple, protestar en el pròxim ple, dilluns que ve.

Oposició al blindatge

Els veïns també van deixar clar que s’oposen al blindatge de comptadors que vol dur a terme l’Ajuntament seguint el model que s’ha fet al barri de la Mina, de Sant Adrià de Besòs. Així s’expressa en el manifest –on s’argumenta que va en contra del dret del consumidor d’accés al seu comptador i no soluciona les deficiències de la xarxa, que es creu que és el principal problema– i així va quedar clar ahir també a l’assemblea, on la majoria va considerar que això suposava “criminalitzar tot el barri”. A més, membres de la plataforma van explicar que han visitat la Mina per veure’n el funcionament i van subratllar que “no soluciona res” ja que a la Mina hi continua havent talls.

D’altra banda, en el manifest també insten a crear una xarxa amb entitats d’altres barris de Girona, perquè es creu que és un problema de ciutat.

Via administrativa

En l’assemblea hi va participar un representant de Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE), que va explicar que els recomana emprendre accions per la via administrativa més que no pas per la judicial, ja que aquesta “és difícil” –pel cost dels advocats, la llarga durada del procés i pels advocats experts de la companyia–, tot i que no es pot descartar. Pel que fa a la via administrativa, com han fet a la Mina, va explicar que estan recopilant ara una cronologia dels talls a la Font de la Pólvora per si es vol presentar una reclamació que es pot fer per dues vies que no són excloents: la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia, que és l’òrgan independent de l’Estat de control del sector energètic, i la direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat. El representant de l’APE va subratllar que, tot i que són vies també lentes, són una via més de pressió, “una denúncia pública que pot ajudar a desbloquejar”.

Comptadors a l’escola i plaques solars

Un representant del Gremi d’Instal·ladors de Girona, Jordi Vico, va plantejar a l’assemblea una alternativa que va assegurar que el gremi ve plantejant tant a Endesa com a l’Ajuntament des del 2016: “La instal·lació dels comptadors a les escoles”, que es convertiria en “un lloc central des d’on repartir les línies”. Vico va destacar que no implicaria tanta obra civil com el blindatge de comptadors –ell en va dir “com fer búnquers a cada bloc”– i que, a més, s’hi podrien incorporar plaques solars per tal d’ajudar a garantir el servei i abaratir, a més, la factura elèctrica dels veïns. La proposta de centralitzar comptadors a l’escola i també la de les plaques fotovoltaiques van ser molt ben acollides per l’assemblea com a alternativa al blindatge.

D’altra banda, el representant del Gremi d’Instal·ladors també va assegurar que ara com a mesura urgent per solucionar el problema n’hi hauria prou amb la instal·lació d’un o dos generadors que actuessin “a les escales que es quedin sense llum”. Així, va afirmar que no en calen desenes per abastir alhora els 500 habitatges del barri, i va apuntar que no és difícil mobilitzar un o dos generadors, ja que per Fires n’hi havia una quinzena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia