Societat

Un de cada quatre casos de trencament d’aneurisma cerebral es confon amb una migranya

El retard en el diagnòstic incrementa en un 12% les probabilitats d’un mal pronòstic

El 26% dels casos de trencament d’aneurisma cerebral, una manifestació especialment greu de patologia cerebrovascular, no es diagnostiquen inicialment, segons un estudi de l’Hospital del Mar que s’ha publicat a la revista Stroke. Es confonen amb una migranya o amb una contractura cervical.

Aquest fet influeix directament sobre les possibilitats de recuperació dels pacients. El mal diagnòstic incrementa en un 12% les probabilitats de tenir un mal pronòstic respecte als pacients correctament diagnosticats.

El pacient pot morir en els casos més greus. El símptoma més habitual d’aquesta patologia és un mal de cap sobtat i molt fort. El retard en el diagnòstic arriba, en alguns casos, als 7 dies.

L’estudi s’ha fet amb 400 pacients. L’aneurisma cerebral o hemorràgia subaracnoidal és una patologia cerebrovascular greu, amb una elevada mortalitat i gran probabilitat de deixar seqüeles. La rapidesa en el diagnòstic pot suposar la diferència entre un bon i un mal pronòstic per al pacient.

Aquest estudi és el primer del seu tipus publicat en els darrers 15 anys al món, i el primer a l’Estat.

Els principals símptomes d’aquesta patologia són un mal de cap sobtat i de gran intensitat, que sovint es pot confondre amb una migranya, així com rigidesa a la zona cervical del coll.

De fet, aquest i la contractura cervical són els diagnòstics que més sovint reben els pacients amb un diagnòstic inicial incorrecte. La majoria dels errors diagnòstics inicials es produeixen fora de l’hospital (més del 60%) i un 5% dels pacients arriben a consultar fins a 5 vegades a un professional mèdic abans de rebre el diagnòstic correcte.

En moltes ocasions, l’única manifestació inicial pot ser aquest mal de cap d’inici brusc. Donat que aquesta és una consulta mèdica molt freqüent i que la prevalença dels aneurismes cerebrals és baixa, identificar els pacients amb risc no sempre és fàcil.

A més, implica derivar-los a un servei d’urgències hospitalàries per a la realització urgent d’una TC (tomografia computeritzada). El retard mitjà en rebre tractament va ser de fins a 7 dies en els casos de diagnòstic inicial incorrecte, davant menys d’un dia en els correctament diagnosticats.

En el total dels pacients analitzats, menys de la meitat, 4 de cada 10, van patir seqüeles per la malaltia. El diagnòstic erroni es va associar amb un increment del 12% de probabilitat de patir seqüeles en els pacients que van consultar per mal de cap.

El retard en la identificació de la patologia fa que els danys provocats pel trencament de l’aneurisma al cervell s’agreugin, provocant més seqüeles, que poden ser més greus o, fins i tot, la mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona