Salut

Uns 80 joves, atesos cada cap de setmana per excés d’alcohol

Un de cada quatre adolescents ha begut de manera compulsiva el darrer mes, sense distinció de gènere

Els hospitals i CUAP de Catalunya atenen cada cap de setmana una mitjana de 79 joves amb intoxicacions alcohòliques. Les consultes al 061 per aquest tipus de comportaments han augmentat un 3,6% el darrer any i ja s’enfilen fins a les 31.699, segons indica el subdirector general de Drogodependències, Joan Colom. El consum d’alcohol es relaciona amb el 4,5% de les morts a al país i l’edat mitjana d’inici al seu consum està en els 13,9 anys. El Departament de Salut ha donat a conèixer aquestes estadístiques per sensibilitzar sobre els riscos associats al consum d’alcohol i implicar la societat davant del que considera un “problema important de salut pública”.

El 7,7% dels ciutadans d’entre 15 i 64 anys reconeix haver-se emborratxat algun cop en l’últim mes, però aquesta xifra és molt més elevada entre els adolescents. Centrant-se entre els 14 i els 18 anys, aquesta xifra s’enfila fins al 21,1%. A més, un de cada quatre catalans d’aquesta edat ha fet almenys un episodi de beure compulsivament en l’últim mes, és a dir, ingerir en dues hores cinc begudes alcohòliques en el cas dels homes i quatre en el de les dones. Aquests episodis, anomenats binge drinking, es reparteixen indistintament entre nois (27,5%) i noies (27,3%), segons les últimes dades disponibles.

El consum de begudes alcohòliques està culturalment molt arrelat a Catalunya i això dificulta les polítiques per advertir dels seus efectes adversos. “L’impacte de l’alcohol és molt important”, reconeix el secretari de Salut Pública, Joan Guix. El 8,1% dels catalans beuen alcohol diàriament, però aquí sí que hi ha un biaix de gènere important: hi ha un 11,9% d’homes i 4,2% de dones. En l’extrem oposat, hi ha un 7,4% d’homes abstemis i un 10,6% de dones.

Mesures alternatives

Les dades s’han fet públiques amb motiu de la setmana de sensibilització sobre els riscos de l’alcohol. Aquest any ha centrat la seva atenció en l’oci nocturn, amb una campanya que es basa a aconseguir espais més segurs i saludables. Les autoritats promouen reduir la publicitat i patrocini de l’alcohol, no fomentar-ne el consum (especialment en menors), subministrar aigua gratuïta, promoure barres sense alcohol, formar el personal dels locals, promoure l’actitud exemplar dels organitzadors de festes, afavorir el transport públic i vigilar els espais problemàtics.

LA XIFRA

24.602
persones
van ser ateses pel Servei d’Emergències Mèdiques arran d’intoxicacions alcohòliques l’any passat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia