Salut

Estudi pioner per millorar la salut dels treballadors

Un extens informe estableix una correlació directa entre els hàbits saludables a la feina i la millora de l’estat de salut en tan sols sis mesos

Treball de ‘big data’ entre l’hospital Clínic, Seat i IrsiCaixa

Durant sis mesos, 300 treballadors de l’empresa automobilística Seat han rebut consells i pautes per millorar els seus hàbits de vida, i els resultats han estat ni més ni menys que una millora d’indicadors de salut tan rellevants com els factors de risc cardiovasculars, la qualitat del son i la salut mental i emocional. Es tracta de l’estudi pioner MedCARS sobre la intervenció multifactorial en hàbits de vida saludables, elaborat conjuntament per Seat, l’hospital Clínic, IrsiCaixa, la Universitat de Harvard i ITAE Empresas, que s’emmarca en la línia de treball del Comitè Científic Seat Empresa Saludable.

L’estudi ha permès demostrar que un canvi d’hàbits tutelat en què s’incorpori una dieta mediterrània i la pràctica regular d’exercici físic millora l’estat de salut dels treballadors en només sis mesos. Prèviament a l’estudi, el comitè científic havia analitzat gairebé 10 milions de dades de salut que els havien permès concloure que la plantilla de l’empresa constitueix una mostra representativa de la població en general. Pel vicepresident de recursos humans de Seat, Xavier Ros, l’estudi “materialitza el compromís de la companyia amb la salut dels treballadors i de les seves famílies, i la ferma voluntat de Seat de crear prosperitat i progrés també per a l’entorn”. La directora de Salut, Seguretat i Emergències de Seat, Patrícia Such, va assenyalar que, “juntament amb les escoles, els centres de treball constitueixen l’únic gran col·lectiu en què es pot incidir per millorar la salut”. Per la seva banda, el consultor de medicina interna de l’hospital Clínic de Barcelona, el doctor Ramon Estruch, hi va afegir que caldria “impulsar intervencions en els centres de treball per millorar la salut dels treballadors”.

Durant l’estudi, es van comparar dos grups de 300 treballadors, als quals es va fer un seguiment mèdic. Un dels dos grups va rebre pautes i consells sobre nutrició i esport, un obsequi de 5 litres d’oli d’oliva al mes, 30 grams de fruits secs i un entrepà per dia, descomptes als supermercats Veritas i una oferta saludable a les màquines de venda de l’empresa. L’acompanyament psicològic i emocional també va tenir un paper fonamental en l’estudi. La directora de formació d’ITAE Empresas, Laura Solana, en va defensar la importància explicant que “moltes vegades els hàbits poc saludables tenen a veure amb mancances emocionals”.

D’altra banda, l’estudi ha permès recollir la base de dades més extensa del món de microbioma vinculada a la intervenció amb la dieta mediterrània, de manera que es preveu que s’obrin noves línies d’investigació com ara l’impacte de canvis nutricionals sobre la salut intestinal i la relació del microbioma intestinal amb la salut en general.

LES FRASES

El microbioma és actualment un dels camps d’investigació més importants per a la ciència
Dr. Bonaventura Clotet
director d’irsicaixa i membre d’honor del comitè científic seat
Els centres de treball constitueixen l’únic gran col·lectiu en què es pot incidir per millorar la salut
Dra. Patricia Such
Directora de salut, seguretat i emergència de seat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES