Societat

Girona elabora un nou protocol d’actuació davant d’agressions sexistes

Està pensat per ser utilitzat en qualsevol esdeveniment públic o privat que s’organitzi a la ciutat

El document es portarà al ple municipal de dilluns vinent

L’Ajuntament de Girona ha elaborat un nou protocol d’actuació per combatre els casos de comportaments masclistes o donar-hi resposta, així com detectar i evitar assetjaments o agressions sexuals en espais d’oci de la ciutat. L’equip de govern (JxCat) ha anunciat que portarà el document a debat en el ple de dilluns vinent, “amb l’objectiu d’aprovar-lo i que entri en vigor al més aviat possible”. Aquest protocol és el resultat d’un treball que es va iniciar el 2016 amb la campanya contra les agressions sexistes No és no, que es va engegar coincidint amb les Fires de Sant Narcís. Aquesta campanya s’ha anat reeditant posteriorment cada any a les zones de lleure de la festa major de la ciutat i també s’ha ampliat a altres esdeveniments. Darrerament l’han utilitzat, per exemple, la Universitat de Girona i l’entitat Mifas per als actes en espais d’oci que han organitzat.

Ara, precisament, una de les principals novetats del nou text és que està pensat per ser aplicat en qualsevol esdeveniment públic o privat que es faci a la capital gironina. “La implementació de polítiques preventives contra la violència masclista és una de les nostres prioritats. Cal fomentar la igualtat de gènere i sensibilitzar sobre la importància de detectar qualsevol actitud que pugui desembocar en un assetjament o agressió sexual”, remarca la regidora de Drets Socials, Núria Pi.

El text es divideix en dos grans eixos: una part preventiva i una altra d’intervenció. La prevenció es durà a terme a través de formació adreçada, entre altres, als gestors de les barraques de Fires o als conductors i conductores dels busos nocturns; i per promoure la sensibilització s’usaran equipaments com el punt lila i es difondrà informació en els mateixos espais d’oci. I respecte a la intervenció, un dels mecanismes també es basa en el punt lila, que a la ciutat es va introduir el 2018 per gestionar les possibles agressions sexistes en les Fires de Sant Narcís. Aquests punts es coordinen amb un model mixt, integrat per professionals de la psicologia i joves voluntàries d’entitats feministes. De fet, el treball conjunt entre efectius d’emergències, psicòlegs, voluntariat, cossos policials i serveis de seguretat privada és clau en la preparació i l’execució de les intervencions, i en l’avaluació posterior. El protocol, a més, és fruit del consens entre diferents serveis municipals i entitats, a les quals es va consultar en sessions del Consell Municipal d’Igualtat de Gènere.

LA FRASE

És important detectar qualsevol actitud que pugui originar assetjament o una agressió sexual
Núria Pi
regidora de drets socials de l’ajuntament de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia