Societat

La Policia de Girona aposta per un model de proximitat

Joan Jou, que va ser nomenat intendent i nou cap de la Policia Municipal de Girona, va presentar el seu projecte de gestió

S’aposta per donar més poder als agents de proximitat i a la ciutadania

Una policia de proximitat que ha d’estar al servei de la ciutadania, que guanyarà protagonisme. Aquest és el principal objectiu del projecte que ha portat Joan Jou, fins ara inspector de la policia municipal de Girona i que ha guanyat la plaça d’intendent i cap del cos. Jou ja el dirigia des que l’any 2016 Josep Palouzié va traslladar-se a Palma. Tot i això, calia que guanyés la plaça d’intendent per oficialitzar el càrrec, que ocupa des d’ahir.

En el moment de la presentació, després de prometre el càrrec, el mateix Jou va reconèixer que era necessari adaptar la policia als canvis que ha viscut la població en els últims temps. Així doncs, el cos s’haurà de posar al servei d’una ciutadania “cada cop més informada i que cada cop vol intervenir més”. Se seguirà un model de “proximitat integral” que ja s’ha començat a implantar, com a prova pilot, al barri de Sant Narcís. Es dividiran els 30 barris en 10 sectors seguint un criteri de “necessitats policials” i repartint de manera homogènia els agents, que actuaran com a gestors de sector i formaran part d’una macrosecció de proximitat. La resta de seccions, que fins ara tenien objectius propis, tindran com a màxima prioritat donar suport a l’àrea de proximitat, que ara engloba 61 dels 132 agents del cos. Al juny, amb l’entrada de 16 nous agents, passaran a ser 77 dels 148 agents que tindrà la policia. Recuperaran així la capacitat d’abans del decret de jubilació de 2018, que permetia a alguns agents jubilar-se als 59 anys –en aquell moment, el cos el formaven 141 agents.

Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, va mostrar el seu suport al projecte de Jou. El va definir com a necessari per “adaptar-se al nou dinamisme de la ciutat”. L’alcaldessa va qualificar el canvi de “gegantí”, i en va destacar el fet de tenir una “plantilla ampliada, rejovenida, reestructurada i reequilibrada que treballarà situant en l’epicentre de tot els agents de proximitat”.

El paper de Palouzié

Josep Palouzié, que es reincorporarà pròximament a la Policia Municipal, no recuperarà el càrrec de cap del cos. Així ho va manifestar Madrenas, que va qualificar de “formalitat” el nomenament de Jou com a cap un cop es reincorpori Palouzié. Tot i això, va admetre que ni la ciutat ni l’Ajuntament es poden permetre “renunciar a l’experiència i la solvència ” de l’anterior cap, que ocuparà plaça d’intendent.

LES FRASES

El ‘feedback’ de les proves pilot és bo, però hi ha d’haver un treball diari perquè la gent se la senti seva
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
El decret de jubilació va ser una passa enrere per fer-ne dues endavant. Ho veiem una oportunitat per fer créixer i rejovenir el cos
La ciutadania no ha de veure la policia com un cos que hi ha al barri, sinó com una eina a fer servir
Joan Jou
cap de la policia municipal de girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia