Salut

Una cervesa per recollir fons per a la recerca en autisme

La cervesera catalana L’Espiga ha creat el producte AM ABLE

Els fons que s’obtinguin amb la venda es destinaran a una investigació del doctor Ramon Novell, de l’IAS

La venda d’una nova cervesa artesana, produïda per l’empresa catalana L’Espiga i batejada amb el nom d’AM ABLE, servirà per recaptar fons perquè l’equip del doctor Ramon Novell, de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), continuï amb la recerca sobre autisme i discapacitat intel·lectual. “Un regal de Nadal.” Així van qualificar ahir la iniciativa el doctor Novell, cap de servei de discapacitat intel·lectual i salut mental de l’IAS, i el doctor Jordi Cid, coordinador de programes de la xarxa de salut mental i addiccions, en l’acte de presentació del nou producte, que va tenir lloc a Barcelona. “Ens interessa fer recerca per tenir coneixement i transmetre’l a totes les persones implicades; en realitat, l’objectiu és la recerca aplicada per millorar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones amb autisme”, va exposar el doctor Cid. I va ressaltar la singularitat d’aquest projecte, liderat per Conesa Beer Barcelona. “No hi ha accions solidàries com aquesta i ajudarà molt a assentar els projectes de recerca”, hi va afegir Cid. El doctor Novell va explicar que el nom de la cervesa, AM ABLE, que es pot llegir en català, en castellà i en anglès”, fa referència a la campanya I AM, que s’utilitza en alguns països per visualitzar l’autisme i les persones que n’estan afectades.

Durant l’acte, Maria Antònia Serra, mare del Lluís Conesa –amb autisme– i Montserrat Conesa, responsable del projecte i del Conesa Beer Barcelona, van explicar les seves vivències i els centres que han ajudat a posar en marxa en els darrers anys a Catalunya i, especialment, a la zona de Girona.

El model d’atenció integral a les persones amb trastorn del desenvolupament intel·lectual de l’IAS es va iniciar ara fa 16 anys i es fonamenta en la coordinació entre els serveis sanitaris, socials i cívics implicats en l’atenció a les persones amb discapacitat i les seves famílies per garantir la continuïtat de l’atenció en tots els camps que afecten la vida dels afectats. El servei en salut mental i discapacitat intel·lectual consta d’un centre de salut mental comunitari (SESMDI), amb responsabilitat sobre un total de 1.000.000 de persones entre la demarcació de Girona i la comarca d’Osona, on un 0,8% dels quals presenten trastorn del neurodesenvolupament. L’equip està format per psiquiatres, psicòlegs, neuropsicòlegs, i diplomats en infermeria i en treball social.

LA XIFRA

16
anys
fa de la posada en marxa a l’IAS del nou model d’atenció al trastorn del desenvolupament intel·lectual.

Una de cada cent persones té autisme

En la seva intervenció, el doctor Novell va indicar que una de cada cent persones té autisme, una xifra, que segons va subratllar, permet deduir la gran diversitat de perfils amb trastorns de l’espectre de l’autisme (TEA) que existeixen. Els TEA comprenen un grup de trastorns del neurodesenvolupament que comencen en les primeres etapes de la vida i que es caracteritzen per un desenvolupament anormal de les relacions i de la comunicació social, així com la presència d’un repertori extremament restringit d’activitats i interessos. Un dels principals reptes als quals es fa front és la idea que els casos genuïns de TEA no presenten una discapacitat intel·lectual associada. Aquesta idea contradiu la concepció actual del TEA, entès com un espectre, amb graus molt diversos d’afectació. Així, les persones afectades de TEA amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies pateixen una certa marginació, tant en l’àmbit de la recerca com de l’intervenció. D’altra banda, prop d’un 70% de les persones amb TEA experimenten problemes de salut mental com ara depressió i ansietat que sovint es manifesten en forma de greus alteracions de la conducta de la persona afectada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona