Societat

Retorn de l’espoli franquista

Trenta-dos municipis gironins es mobilitzen per reclamar a l’Estat que torni els diners republicans que el franquisme els va prendre

Se’ls van requisar 45 milions de pessetes, que són 625,5 milions d’euros al canvi actual

L’agost del 1938 el règim franquista va emetre un decret en virtut del qual es declaraven il·legals els diners emesos per la República des del mateix dia de l’alzamiento, el 18 de juliol del 1936. A les comarques gironines, els primers mesos del 1939, ja acabada la guerra, els ajuntaments van haver d’entregar aquests diners al Banc d’Espanya sense cap compensació. Vuitanta anys més tard la iniciativa del consistori de Sant Julià de Ramis ha engegat el procés de reclamació del retorn d’aquest espoli que va afectar més de trenta municipis gironins. Sant Julià de Ramis va presentar el 9 de maig d’aquest any una reclamació patrimonial al Consell de Ministres sol·licitant que l’Estat retorni els diners que es van comissar a la població. Una reclamació que l’administració de l’Estat ha admès a tràmit i que hauria de portar al retorn de les 818.684,50 pessetes que es van prendre a 134 veïns. Uns diners que a dia d’avui corresponen a 11,5 milions d’euros.

L’Ajuntament de Sant Julià de Ramis, però, no s’ha limitat a reclamar els diners dels seus veïns, sinó que ha impulsat un front comú dels altres consistoris víctimes de l’espoli perpetrat per l’Estat a fi de fer més força en la reclamació. Es calcula que els més de trenta municipis gironins afectats pel greuge (en concret n’hi ha quantificats trenta-dos), van lliurar un total de quaranta-cinc milions de pessetes, que actualment equivaldrien a sis-cents vint-i-cinc milions i mig d’euros. A més dels gironins, lògicament, també hi ha consistoris afectats de la resta del país (una seixantena llarga repartits per les altres tres demarcacions).

Aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis es va concretar en primer terme amb una reunió de municipis de la demarcació que tenen documents per acreditar les quantitats requisades. La reunió es va celebrar el 9 d’octubre passat, i hi van assistir representants i veïns de municipis com Camós, Bordils, Bellcaire d’Empordà, Sant Miquel de Fluvià, Vilajuïga, Palafrugell... amb l’objectiu d’anar tots a l’una en l’intent de recuperar els diners confiscats. N’hi ha, però, molts més que aquests citats, alguns dels quals van perdre sumes molt importants. És el cas, per exemple, dels 4.425.895,50 pessetes de Vilademuls o els 4.072.915 pessetes de Sant Hilari Sacalm, que actualitzats avui són xifres molt importants. Els municipis gironins documentats que poden reclamar per l’espoli són Agullana, l’Armentera, Bellcaire d’Empordà, Blanes, Boadella d’Empordà, Bordils, Cadaqués, Camós, Cantallops, Celrà, Cistella, Cornellà del Terri, el Far d’Empordà, Garrigàs, Garriguella, Masarac, Ordis, Peratallada, Porqueres, el Port de la Selva, Sant Hilari Sacalm, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Julià de Ramis, Sant Pere Pescador, la Selva de Mar, Sils, Taravaus (Vilanant), Tossa de Mar, Vilademuls, Vilajuïga i Vilamalla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS