Societat

Almenys 8 ferits en una forta explosió al polígon petroquímic de Tarragona

Una persona ha mort al barri de Torreforta de Tarragona en l’esfondrament d’una casa que podria estar relacionat amb l’ona expansiva

El fort esclat s’ha sentit a diversos municipis de la zona

Protecció Civil demana als veïns de la Vila-seca i la Canonja es confinin preventivament

Els Bombers hi treballen amb una trentena de dotacions

Una forta explosió i el posterior incendi en una empresa química del polígon sud de Tarragona, a la Canonja, ha provocat l’alarma aquest dimarts a la tarda a la zona. Almenys vuit persones han resultat ferides en el sinistre. Un veí del barri de Torreforta de Tarragona ha perdut la vida suposadament a causa de l’ona expansiva.

L’esclat s’ha produït cap a tres quarts de set de la tarda a l’empresa IQOXE i s’ha notat amb força a diversos municipis al voltant de la petroquímica. L’incident ha generat una gran flamarada visible també des de diversos quilòmetres a la rodona.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que vuit persones han resultat ferides en el sinistre amb pronòstic de “grans cremats”, una de les quals en estat crític i l’altra molt greu. Totes dues han estat evacuades a l’hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Un altre dels ferits té pronòstic menys greu i ha estat traslladat a l’hospital Joan XXIII de Tarragona. A més, cinc persones han patit ferides lleus, dues de les quals han estat ateses a l’hospital Sant Joan de Reus. La resta han estat donades d’alta in situ.

A més, hi ha una persona desapareguda, segons ha confirmat el conseller d’Interior, Miquel Buch, a Catalunya Ràdio.

Tant els vuit ferits com la persona desapareguda són personal de l’empresa afectada.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha activat el protocol d’incident de múltiples víctimes i diverses unitats dels serveis especialitzats. En concret, ha mobilitzat 11 unitats, l’equip RNBQ (radiològic, nuclear, biològic i químic) i l’helicòpter nocturn medicalitzat.

Un mort a Tarragona

En paral·lel a l’incident a l’empresa química, una persona ha mort al barri de Torreforta de Tarragona per l’esfondrament d’un element estructural en un pis d’un edifici de cinc plantes, segons han confirmat els Bombers. L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha avançat a Tarragona Ràdio que l’ensorrament podria estar relacionat amb l’ona expansiva de l’explosió. El SEM ha atès una persona amb ferides lleus al mateix lloc.

Segons han explicat a l’ACN fonts de l’Ajuntament de Tarragona, es treballa amb la hipòtesi que un element de grans dimensions que s’ha disparat per l’explosió ha entrat per la finestra de la tercera planta de l’edifici i ha esfondrat el terra fins a la segona planta, on hi havia la víctima mortal.

Confinament preventiu

Protecció Civil ha posat en marxa la fase d’emergència del pla especial d’emergències exterior del sector químic (Plaseqcat). Unitats de medi ambient desplaçades a la zona informen que no s’ha detectat presència de tòxics a l’aire a l’entorn del Francolí, proper a l’empresa.

Tot i que no hi ha constància el núvol de fum generat per l’incendi sigui tòxic, l’agència d’emergències ha demanat als veïns de la zona que es confinin preventivament a les seves cases. Tot i que en un primer moment aquesta recomanació s’ha fet als habitants de Tarragona, Salou, Reus, Constantí, el Morell, la Canonja i Vila-seca, pocs minuts després el confinament s’ha restringit a les dues últimes poblacions i al barri de Bonavista i la Universitat Laboral de Tarragona, on es demana mantenir les portes i les finestres tancades. A la resta de municipis propers només es recomana tancar-se a casa en cas que el fum causi molèsties.

El confinament s’ha aixecat arreu poc abans de les vuit del vespre, si bé es manté la recomanació de tancar-se a casa, especialment a la Canonja i Vila-seca.

Els Mossos d’Esquadra han enviat 23 dotacions per donar suport als equips d’emergència i realitzar el control de les carreteres i accessos a la zona afectada.

Situació estable però no controlada

Els Bombers treballen al lloc de l’incendi amb 29 dotacions per sufocar les flames d’un dipòsit on hi ha òxid d’etilè i ja han aconseguit rebaixar la intensitat de les flames. El producte crema de manera controlada però els Bombers continuen refredant el tanc i protegint els veïns. Els efectius han rescatat tres persones de l’interior de la planta i revisen el recinte per descartar que no n’hi hagi cap més atrapada.

El cos ha enviat una unitat especialitzada en col·lapses estructurals per fer una revisió dels edificis del recinte de la indústria i garantir l’estabilitat total de les construccions.

El cap dels Bombers de l’àrea de Tarragona, Albert Ventosa, ha explicat en una roda de premsa aquesta nit que “la situació és estable però no controlada”. El cap d’emergències ha explicat que s’està deixant cremar un tanc d’òxid de propilè de l’empresa IQOXE “de forma controlada”. Segons ha dit, aquesta “és l’estratègia més segura per mantenir l’entorn fora dels límits d’explosivitat”.

Afectació a carreteres i trens

A causa del succés s’han tallat les carreteres N-340 i la C-31b entre Vila-seca i Tarragona i l’enllaç de la T-315 amb l’A-7, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). Les vies afectades s’han reobert pocs minuts després de les vuit del vespre.

També ha quedat aturada la circulació de trens de les línies RT1, RT2, R15 i R16 entre Tarragona i Port Aventura a petició de les autoritats, segons ha anunciat Rodalies de Catalunya. La circulació s’ha normalitzat cap a dos quarts de nou del vespre.

Centre d’emergències

El president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, i els consellers d’Interior, Miquel Buch, i Salut, Alba Vergés, s’han desplacen fins a l’edifici del 112, situat a Reus, des d’on es coordinen les actuacions dels cossos d’emergències. Per part del territori hi són presents el delegat del Govern, Òscar Peris, i l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, entre altres. En la reunió també hi són presents responsables dels serveis d’Emergències, cossos policials, Protecció Civil i la Creu Roja.

Després de la reunió, Torra ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a la població i ha assegurat que malgrat l’explosió i el posterior incendi “no hi ha cap element tòxic”. També ha donat el seu condol a la família de la víctima mortal i ha aplaudit l’actuació dels cossos d’emergències.

De la seva banda, Aragonès ha volgut destacar la coordinació institucional entre les diferents administracions i ha subratllat que els incidents han quedat “delimitats al polígon de la Canonja”.

El ministre espanyol de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luís Ábalos, ha suspès el viatge que tenia previst amb motiu de la posada en servei de la nova variant ferroviària de Vandellòs, així com l’acte posterior a Barcelona arran de l’accident industrial a la Canonja.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha posat en contacte amb Torra per intercanviar informació sobre l’explosió, segons informen fonts de la Moncloa. El cap de l’executiu s’ha posat a disposició de la Generalitat per oferir ajuda en cas necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona
societat

Avancen dos setmanes la precampanya contra incendis a Collserola

BARCELONA
sequera

El govern recorre a les dessalinitzadores flotants i descarta portar aigua amb vaixell

barcelona

Desallotgen els habitants d’una barraca a l’avinguda Massana

RUBÍ

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA