Societat

Complicada recuperació a la Tordera

Hostalric, Fogars de la Selva i Massanes consideren si demanen la declaració de zona catastròfica

A Hostalric, tot i que durant el matí d’ahir es van restablir els serveis de llum, gas i aigua –no potable–, el temporal va deixar greus danys a la localitat. L’alcalde, Nil Papiol, va admetre que “no es pot fer front” a tots els danys patits amb el pressupost de l’Ajuntament. El principal punt de preocupació del consistori era la zona de les hortes, que va “desaparèixer completament” amb el temporal, segons Papiol. A més, es van esfondrar dos carrers i també es va veure afectada l’estructura del castell. L’alcalde va demanar que “ningú s’oblidi” de la zona de la Baixa Tordera, que ha quedat “totalment devastada”, alhora que va confirmar que “després d’uns dies de gestió molt difícil pels pocs efectius que té l’Ajuntament” s’acostava “la gestió de l’escenari posterior a la tragèdia, que és encara més complicat”.

Fogars

Fogars de la Selva va ser un dels pobles més afectats pel temporal de pluges. Quan la Tordera es va desbordar a l’altura d’Hostalric, l’aigua va començar a entrar amb força al polígon industrial i va provocar greus danys materials i va trencar murs, parets i material emmagatzemats per les empreses del polígon industrial del poble. Josep Vilà, l’alcalde de la població, va qualificar de “molt importants” els danys patits per la població. El batlle va admetre que “ni tan sols la consellera Teresa Jordà –que va visitar Hostalric, Fogars i Massanes ahir al matí– esperava que els danys fossin tan grans”. Alhora, va explicar que “les empreses necessitaran ajudes de l’administració per poder reparar els danys”, que, d’altra banda, “són inassumibles” per a l’Ajuntament de la localitat.

Massanes

Per la seva banda, Massanes va continuar molt afectada per la crescuda de la Tordera, que dimecres va obligar a evacuar veïns de la urbanització Riuclar. Els que van passar la nit al pavelló d’Hostalric ahir es van traslladar a cases d’amics i familiars. Quant al subministrament d’aigua potable, ahir al vespre encara arribava tèrbola, segons va informar l’Ajuntament.

A hores d’ara, les tres poblacions consideren si demanen la qualificació de zona catastròfica, fins i tot hi ha sobre la taula un possible escenari en què s’uneixin per fer una petició conjunta amb altres pobles de la zona. A Sils, de la seva banda, van avisar que l’aigua no era apta per al consum humà.

Riudarenes

Tampoc es va salvar dels efectes del temporal el municipi de Riudarenes, on es va enfonsar el campanar de l’església de Sant Martí de l’Esparra. L’alcalde, Josep Solé, va assenyalar l’esfondrament com “una pèrdua molt important” per als municipis. Especialment pels veïns de l’Esparra, que “se l’estimaven molt”. Segons explicava Solé, l’anterior equip de govern va transmetre al bisbat un informe on es destacava la feblesa de l’estructura de l’església. El bisbat, en aquell moment, hi va prohibir la celebració d’actes religiosos, però “no va preveure cap actuació a nivell d’obra”. D’altra banda, el municipi també va tenir danys en camins i carreteres que provocaran una “gran afectació econòmica” per al consistori.

Blanes

El president de la Generalitat es va comprometre ahir, en la seva visita a la zona, a continuar treballant per minimitzar els danys a Blanes: la caiguda parcial i total de dos dels ponts que uneixen Blanes amb el Maresme, el col·lapse d’un tros del dic de contenció del port i la interrupció del servei ferroviari, que ja s’ha avançat que podria tardar entre sis i sou mesos abans que no pugui tornar a restablir-se.

LA FRASE

La gestió de l’escenari posterior a la tragèdia és encara més complicada
Nil Papiol
ALCALDE D’HOSTALRIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia