Societat

Girona estudiarà marges de millora

L’Ajuntament es marca com a prioritat que els 400 abonats que no tenen llum la recuperin i revisar la xarxa d’aigua

Caldran setmanes de feina per arreglar els importants danys que el temporal ha causat al pavelló municipal de Fontajau

Metafòricament, a Girona s’hi veien ahir els primers rajos de llum, però no el sol sencer. Després que s’hagi recuperat la normalitat meteorològica, els treballs a la ciutat per arreglar alguns dels desperfectes ocasionats pel pas del temporal s’allargaran durant setmanes. Aquest divendres, les màquines retroexcavadores s’encarregaven d’enretirar el fang que hi havia a les zones dels barris del Pont Major i de Pedret, que van resultar afectats pel desbordament del riu Ter. A la capital gironina, a més, encara hi havia ahir 400 abonats sense llum a casa, i 17 residents d’un centre d’atenció per a persones amb discapacitat que van ser evacuats dijous romandran aquest cap de setmana en dues altres residències on van ser reallotjats.

“Hem passat un examen molt complicat, però crec que l’hem superat bé”, va considerar l’alcaldessa, Marta Madrenas, que hi va afegir que aquest episodi ha permès “saber què aguanten Girona i les nostres lleres”. “Una cosa és dissenyar plans de protecció i una altra haver-ho vist in situ. Estudiarem marges de millora i revisarem protocols, com el nostre propi de comunicació interna.”

Madrenas va realitzar aquest balanç acompanyada dels regidors Martí Terés i Eva Palau, que van subratllar que, sortosament, a la ciutat de Girona no s’han hagut de lamentar ferits. Tots tres van fer un especial esment, però, als importants desperfectes que hi ha hagut sobretot al pavelló municipal de Fontajau i al complex esportiu del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG), al carrer de l’Esport del barri de Sant Ponç. Membres de les brigades de l’Ajuntament anaven traient ahir aigua i fang de l’interior del pavelló de Fontajau, retiraven el material destrossat (com unes planxes del terra) i recollien les fulles que hi havia amuntegades. Els tècnics de les regidories d’Esports i d’Urbanisme estan valorant els danys i Palau va anunciar que la setmana vinent es preveu dur a terme la neteja completa de les instal·lacions i que s’hi recuperi el subministrament elèctric.

Dijous, dins del pavelló, el parquet va quedar flotant per l’acumulació d’un metre i mig d’aigua, que va arribar fins i tot a la graderia de la pista principal (en concret, a la primera fila dels seients més pròxims a l’espai central). També han quedat afectades les oficines, una pista auxiliar de bàsquet, la sala de premsa, els magatzems i una sala/gimnàs on es fan diferents pràctiques, com ara ioga, pilates i zumba. Mentre l’equipament no estigui una altra vegada operatiu, els entrenaments i els partits de l’Uni Girona i del Bàsquet Girona tindran lloc al pavelló de Palau, i s’estan buscant altres espais perquè la resta d’equips que utilitzen el de Fontajau puguin continuar desenvolupant les seves activitats.

Ajuda urgent al GEiEG

L’aigua també va entrar dijous amb força al GEiEG de Sant Ponç, va inundar els vestidors, els despatxos, les pistes de tennis i pàdel, i va deixar inservible la maquinària que fa funcionar les dues piscines (com ara els calefactors, les vàlvules o els intercanviadors). El president de l’entitat sense ànim de lucre, Francesc Cayuela, lamenta que el temporal els hagi deixat una situació “molt tràgica”, i demana ajuda “urgent” a les administracions per, com a mínim, tornar a obrir les piscines. “Les dues piscines són el moll de l’os, les que ens ajuden a mantenir l’estructura i els altres complexos esportius del GEiEG”. Cayuela recorda, en aquest sentit, que per les piscines passen unes 5.000 persones cada setmana, entre socis (l’entitat en té 13.000), cursets i altres activitats. “No es tracta d’ajudar el GEiEG, sinó d’ajudar els gironins i gironines, perquè al capdavall també fem una funció pública.”

Aprofitant que l’aigua va baixar, ahir van començar a treure tot el fang de les instal·lacions. Des del departament tècnic també s’està fent una valoració dels desperfectes; la junta directiva i l’equip de gestió estan mirant com es pot restablir l’activitat com més aviat millor i s’està estudiant la possibilitat de posar en marxa una campanya perquè la ciutadania hi pugui contribuir. Ahir, Madrenas i diversos regidors i regidores van visitar l’equipament, com també ho van fer els delegats territorials d’Esports de Girona i Barcelona.

A banda del GEiEG i de Fontajau, també va quedar negat el camp de futbol del Pont Major. Aquí l’aigua va tombar un dels murs i va entrar en tromba al bar. Els seus responsables van descobrir ahir al matí que, aprofitant la situació, algú els havia entrat a robar. En declaracions a l’ACN, Denis Díaz, del Club Esportiu Pontenc, explicava que no saben per ara quan podran tornar a jugar al camp, on s’haurà de canviar la gespa artificial. Així mateix, a causa de filtracions de la capa freàtica, es van acumular uns 50 centímetres d’aigua a la planta subterrània de l’Auditori de Girona, on hi ha els magatzems. L’incident no perjudica la resta de l’edifici, al qual es manté la programació (avui, per exemple, s’hi celebrarà un concert d’Els Pets, a les 20.30h).

Depuradora inoperativa

L’Ajuntament destaca que una de les prioritats és que els 400 abonats que estan sense llum tornin a tenir subministrament (hi ha afectats a Domeny, Fontajau i Sant Ponç, on els bombers buidaven ahir l’aigua que va deixar impracticable un pàrquing del carrer de l’Esport). Una altra qüestió preferent és la revisió de la xarxa d’aigua, malgrat que aquest divendres ja s’havia arribat gairebé a la normalitat total. Això s’executarà després que, dijous, la crescuda del Ter inundés el punt del Pasteral on Aigües de Girona, Salt i Sarrià capta l’aigua per abastir l’àrea de Girona. L’avaria va deixar la capital gironina i vuit municipis més sense aigua potable quatre hores i mitja.

El regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, va dir que l’estació depuradora d’aigües residuals de Campdorà ha quedat inutilitzada. A banda d’això, un altre punt on ahir s’estaven fent reparacions era a l’institut Narcís Xifra, on estudien 1.385 alumnes. Va ser l’únic centre educatiu de Girona on aquest divendres no hi va haver classes, les quals es calcula que es puguin reprendre amb normalitat la setmana vinent. El motiu va ser que en l’edifici C, on es fa ESO, no hi havia llum ni calefacció, i unes aules de FP van quedar inundades.

Des de dilluns s’han enretirat uns 40 arbres a Girona i en queden per treure un centenar. Amb tot, el temporal deixarà una factura elevada, malgrat que, en el cas dels equipaments municipals i dels particulars que en disposin, la cobriran les assegurances. Per ajudar a fer els tràmits amb les companyies, l’Ajuntament posarà a disposició dels ciutadans un tècnic que els assessori, tal com es va fer amb la calamarsada del 2017.

LA XIFRA

2,30
metres d’aigua
es van arribar a acumular en algunes zones del complex esportiu del GEiEG de Sant Ponç.
L’Onyar, a Girona, ja està per sota dels 25 m³/s i el Ter, al voltant dels 360, quan havia arribat als 1.100
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

Vergés demana estabilitat a REE

U.C

La consellera de Salut, Laura Vergés, va requerir ahir a Red Eléctrica (REE) i als responsables del subministrament d’aquest servei als hospitals que garanteixin “estabilitat” a la xarxa. “Hi ha d’haver un compromís de Red Eléctrica per assegurar el funcionament de centres tan importants com ara el Trueta. Necessiten estabilitat en la seva energia sempre”, va dir Vergés, després de ser informada que una de les torres elèctriques que subministra l’hospital va quedar enmig del riu Ter durant la crescuda de l’aigua i com això va causar l’afectació. “Demanem responsabilitat a tothom perquè es tingui absolutament tot en condicions. La resposta ha de ser claríssima tant en el dia a dia com quan hi ha casos excepcionals. L’estabilitat a la xarxa d’energia no ha de quedar condicionada.” Vergés va visitar les instal·lacions de l’hospital Trueta de Girona, que dijous van quedar afectades per filtraments d’aigua a la planta -3 i que, preventivament, van obligar a anul·lar l’activitat de radioteràpia de la tarda i alguns pacients que s’havien de fer mamografies i proves a medicina nuclear. La normalitat va tornar ahir al matí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona