Salut

Comencen a desenvolupar una vacuna per frenar el virus

Les víctimes són 56 i la malaltia s’instal·la a 12 països de quatre continents

Les autoritats de la Xina diuen que persones sense símptomes podrien estar escampant la malaltia arreu de la regió

La Xina va anunciar ahir que ha començat a desenvolupar una vacuna amb la qual preveu combatre i derrotar el nou coronavirus que fins ara ha causat 56 morts. En el cas de persones infectades, la xifra s’ha triplicat respecte a divendres i, segons els responsables de Salut xinesos, la xifra de persones que han contret la malaltia està al voltant de les 2.000. El ministre de la Comissió Nacional de la Salut, Ma Xiaowei, va assenyalar que el virus està tornant-se cada vegada més contagiós i que el nombre de casos podria continuar augmentant els pròxims dies.

Ma va destacar que les pròximes hores són crucials per frenar l’expansió de la malaltia i va demanar la implementació de mesures més estrictes per controlar el que comença a ser una epidèmia. En aquest sentit, les autoritats del país ja tenen més d’una quinzena de ciutats en quarantena. El ministre també va explicar que, tot i que s’han publicat alguns estudis sobre la malaltia, encara hi ha moltes coses que es desconeixen, com ara l’origen exacte del virus, com podria mutar i els riscos que representa per a les persones de diferents edats.

Segons un estudi publicat en el New England Journal of Medicine, la seqüència del genoma del nou coronavirus és un 85% idèntica a la del virus de la síndrome respiratòria aguda greu (SARS), que es va originar també a la Xina el 2002, tot i que, a diferència d’aquest darrer, el nou coronavirus no provoca dificultats respiratòries greus ni dolor a la gola. Un altre estudi assenyala que els nous coronavirus sorgeixen periòdicament en humans a causa de l’alta prevalença i l’àmplia distribució dels coronavirus, la gran diversitat genètica i la recombinació freqüent dels seus genomes.

El ministre Ma Xiaowei va referir-se també a aquests estudis afirmant que el període d’incubació de la malaltia pot variar entre un i 14 dies, temps durant el qual el virus és infecciós. A diferència de la SARS, el nou virus podria infectar les persones malgrat que els portadors mostrin pocs símptomes o cap de ser portadors de la malaltia, com s’ha demostrat en els nombrosos casos que s’han detectat fora del país. Diumenge va entrar en vigor la prohibició de comprar o vendre animals salvatges en mercats, restaurants i plataformes de comerç per internet a tot el país com a mesura per controlar l’expansió del coronavirus. Alguns estudis assenyalen que el consum d’animals salvatges podria ser l’origen del brot.

El factor any nou

La coincidència de l’arribada del brot del coronavirus amb la celebració més important en el calendari xinès com són les vacances de cap d’any ha propiciat que el virus s’escampi ràpidament. Un total de 12 països –Tailàndia, Singapur, Malàisia, el Japó, Corea del Sud, el Vietnam, el Nepal, els Estats Units, França, Taiwan, Austràlia i el Canadà– han informat de 37 casos de pacients amb aquesta malaltia, la immensa majoria originaris o visitants de la ciutat de Wuhan. Taiwan i Macau, regions especials de la Xina, també s’han vist afectades per la malaltia i les autoritats d’aquestes ciutats s’estan plantejant imposar controls als ciutadans provinents de la Xina.

El darrer cas confirmat s’ha fet públic al Canadà, on un home d’una cinquantena d’anys va volar de Wuhan a Canton i d’aquesta ciutat, a Toronto dijous. L’home es troba estable i en aïllament en un hospital de la capital canadenca. Les autoritats d’aquest país han fet una crida a la calma i han assegurat que el risc per a la salut pública és baix.

LA XIFRA

11,1
bilions
de iuans destinarà el govern xinès a la compra de material mèdic i altres elements per frenar l’epidèmia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia