Societat

Platja d’Aro rellança els àpats a cases de veïns vulnerables o dependents

El consistori contracta una nova empresa, amb un ventall de 130 plats diferents i deu dietes adaptades a necessitats terapèutiques i gustos

S’adreça a persones amb dificultats per cuinar o anar a comprar

El govern de Castell-Platja d’Aro ha donat un nou impuls al servei social d’àpats a domicili pensat per a persones amb diversos graus de dependència, edat avançada o vulnerabilitats. El van estrenar fa una dècada, el 2010, però el nombre d’usuaris havia minvat per problemes en el servei. La regidora d’Acció Social, Pilar Ferrero, va presentar ahir la nova empresa que se n’encarregarà, Sehrs Food, que oferirà un ventall de 130 plats diferents enquadrats en deu menús diaris. Cada opció dona resposta a dietes específiques, com ara baixes en sals, glúcids, greixos, sense glútens i lactosa, i també vegetarianes. I els usuaris, al començament vuit, podran combinar plats al seu gust.

Ferrero va destacar que la prioritat continua sent el “benestar nutricional, físic i social” dels usuaris, que assumiran el preu públic però en casos justificats pels serveis socials es podran beneficiar de bonificacions per ingressos baixos i altres criteris. I, en paral·lel, “evitar riscos de malnutrició o accidents domèstics” cuinant o havent de sortir a comprar si viuen sols.

Per part de l’empresa, la nutricionista Lourdes Català va explicar com funciona el sistema, amb repartiment tres dies a la setmana dels àpats i la flexibilitat de poder-ne fer ús esporàdicament, només en dies o períodes concrets. Els plats se serveixen en recipients refrigerats, pasteuritzats i amb deu dies de marge per al seu consum, i es valora el contacte amb els usuaris i les crítiques, per copsar si agraden les receptes o la manera com s’han cuinat. L’objectiu és evitar que la gent mengi malament, per la manca d’esma o de condicions per cuinar.

Experiència d’una usuària

Una de les primeres usuàries del servei actual, la Pietat, que té dificultats per caminar, destacava que el servei és “una gran solució” per al seu cas: “No m’he de preocupar ni pel pa.” Va explicar que l’hi porten cada dilluns i que, congelat, li dura tota la setmana. També la proveeixen de peces variades de fruita.

Entre els punts forts, va esmentar la bona interlocució amb els treballadors, i va admetre que “cuinar per a un de sol és pesat” i, a més, es corre el risc de preparar més quantitat i acabar “tres dies seguits menjant el mateix”.

Una pota més dels serveis d’atenció

Els àpats socials, va recordar Ferrero, completen el ventall de serveis d’assistència a persones amb deteriorament físic o cognitiu o que no disposen de persones que se’n puguin fer càrrec constantment. També disposen de teleassistència, neteges bàsiques de la llar, seguiment telefònic o ajudes tècniques a la llar. I del recentment estrenat Espai Respir, al CAP, per a persones amb malalties neurodegeneratives, amb opció de transport adaptat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia