Salut

Les víctimes mortals pel coronavirus arriben ja fins a Corea del Sud i l’Iran

L’OMS es queixa de la minsa resposta de la comunitat internacional a la crida de fons per prevenció

Les noves infeccions cauen del 77% en un dia a la Xina

La Xina va registrar ahir una nova davallada de noves infeccions per coronavirus. La Comissió Nacional de Salut va establir en 2.118 els morts i en 74.600 els contagis. L’epicentre de l’epidèmia, la província de Hubei, va registrar 108 noves morts en un sol dia. Malgrat això, l’optimisme es comença a obrir camí, perquè el nombre de nous infectats va caure del 77,5% respecte del dia anterior i és l’índex de nous positius més baix des de fa quasi un mes. Ara bé, la caiguda no es deu únicament a l’èxit en la contenció i la prevenció, sinó al canvi de criteri respecte qui està contagiat i qui no. El govern xinès ha retornat al comput anterior al del 13 de febrer, quan va passar a comptabilitzar com a infectats els detectats a través de diverses proves i no solament un test d’àcid nucleic, fet que va disparar el nombre d’afectats i va generar també confusió. Ara, com al començament de l’epidèmia, validarà com a afectats sols els positius pel test.

El coronavirus ja s’ha detectat en 27 països, però fins ara les víctimes mortals es continuen concentrant a la Xina. Ara bé, ahir l’Iran va declarar dos morts i tres positius per la malaltia, malgrat que fins ara no havia comunicat cap infecció. Els dos homes morts ho van ser a la ciutat de Qom, a uns 230 quilòmetres de Teheran. Un tercer està infectat a la mateixa ciutat i un metge a Arak. Uns altres dos sospitosos a Bobol i un a Teheran han estat posats en quarantena. Corea del Sud també va registrar ahir la primera víctima mortal i 53 nous casos d’afectats, amb el qual cosa la xifra ja s’eleva a 104 persones contagiades. El mort era veí d’una ciutat pròxima a Daegu (230 quilòmetres al sud-est de Seül), l’única zona del país on les autoritats han instat la gent que es quedi a casa.

El focus, en una missa

Els casos en aquesta ciutat de 2,5 milions de persones i tercera del país semblen lligats a una dona de 61 anys –el que les autoritats sanitàries anomenen una “súpercontagiadora”– que pertany a una església cristiana que diumenge va celebrar una missa amb 1.000 persones. Es creu que podria haver estat el focus desencadenant de l’epidèmia local, perquè almenys 23 dels nous contagiats al país hi van assistir.

La situació al Japó és greu, amb la mort de dos dels 621 passatgers del Diamond Princess infectats fins ara pel virus. Les víctimes són dos ciutadans japonesos. Els experts han criticat durament la decisió japonesa de confinar el vaixell per fer la quarantena amb 3.700 persones a bord. Els passatgers repatriats ja van començar ahir a arribar a països com Austràlia, on han tornat a ser posats en quarantena. D’altra banda, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va lamentar ahir la minsa resposta de la comunitat internacional al seu pla per finançar la prevenció en països amb pocs recursos, per al qual va demanar 675 milions.

El director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va afirmar: “Lluitem contra un enemic molt perillós. Gràcies a les mesures adoptades per la Xina, la incidència a la resta del món estan sent baixa, però no significa que sempre sigui així. Hem d’aprofitar ara que el virus encara és controlable.”

El transport aeri hi perdrà enguany 29.300 milions

L’Associació Internacional del Transport Aeri (IATA) va informar ahir que preveu un descens del 5% en els ingressos previstos, el que significa una reducció de 29.300 milions de dòlars a causa de l’epidèmia. En un informe preliminar, alerta de l’impacte sobre la indústria aèria a tot el món, però especialment a la regió d’Àsia i el Pacífic, que serà la més afectada, amb 27.800 milions menys d’ingressos i una caiguda en la demanda del 8,2%.

Les anteriors previsions assenyalaven un creixement del sector, precisament impulsat pel creixement dels vols interns a la Xina. Moltes línies aèries han interromput, suspès o rebaixat trànsits a la zona. Algunes, com Air France-KLM, van reconèixer ahir mateix que el virus els costarà entre 150 i 200 milions en ingressos a causa de la caiguda en la demanda de vols. També l’australiana Qantas va anunciar ahir que retallarà l’oferta de vols a Àsia i que això tindrà un impacte milionari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia