Salut

L’epidèmia esdevé global

Per primer cop, els nous casos diaris arreu del món superen els xinesos, i provoquen mig centenar de morts a 40 països

Es declara el primer contagi local, un home ingressat a un hospital de Sevilla

El coronavirus avança ràpidament pel món. Sols ahir, se’n van declarar casos a set nous països, entre ells el Brasil. Amb el 97% dels casos, la Xina continua sent amb diferència la principal afectada, junt amb Corea del Sud, el Japó i l’Iran. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va remarcar ahir que, per primer cop, les infeccions diàries noves (427) són superiors fora de la Xina que al cor de l’epidèmia. El Covid-19 afecta uns 40 països, i registra uns 2.800 casos positius fora de la Xina.

El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va mostrar ahir la seva preocupació perquè “un dels desafiaments més grans és que encara massa països no estan compartint les seves dades amb l’OMS”. Hi coincideix la Comissió Europea, que per boca de la comissària de Salut instava “tots els països a tenir un pla i aquesta és la prioritat per afrontar l’expansió del virus. També és necessari compartir informació”, va dir Stella Kyriakides. La CE agraeix als països veïns amb Itàlia que no hagin tancat fronteres, ja que no cal prendre “mesures desproporcionades i inútils”.

Dins la UE, Itàlia és el país més afectat, on ahir ja es comptaven 12 morts i 374 contagiats, mig centenar més que dimarts. Els 50.000 veïns dels pobles de la Llombardia i el Vèneto es mantenien per quart dia en confinament. La Llombardia és la més afectada, amb 258 contagiats. La situació al continent queda ben lluny de la que es viu a l’Àsia, però ahir França va registrar el segon mort, un professor parisenc que no hauria estat en cap zona infectada. També n’hi ha hagut casos a Alemanya, Croàcia, Finlàndia, Rússia, Àustria, Suïssa i Macedònia. El 95% de les proves realitzades a sospitosos de tenir el virus en aquests països han donat negatiu.

Ara com ara, a Espanya hi ha vuit contagiats: cinc a les illes Canàries, dos a Madrid i un a Sevilla. Aquest darrer és un home de 62 anys que fa sis dies que està ingressat en un hospital sevillà, i estan investigant com s’hauria infectat, ja que no hauria viatjat a zones de risc. D’altra banda, un centenar dels 723 turistes allotjats en un hotel d’Adeje (Tenerife) van rebre ahir el permís per sortir de la quarantena de 14 dies, ja que van entrar-hi abans quan es va declarar el primer dels quatre casos entre els allotjats.

A la Xina va en descens

Tal com la missió científica de l’OMS ha anat constatant sobre el terreny, tant els contagis com les morts a la Xina van a la baixa. Malgrat que l’OMS manté que encara és aviat per dir si això significa que s’ha fet el pic, el cert és que s’hi van declarar 406 nous casos –un 20% menys respecte al dia anterior– i les morts durant ahir van ser 52, xifra que implica un descens del 27% .

Ara bé, a la província de Canton, mitjans locals van informar que un 14% dels pacients donats d’alta per la pneumònia han recaigut, tornant a donar positiu en el test. Les autoritats mèdiques no tenen encara clar el perquè i si aquests tretze pacients poden ser de nou focus d’infecció. Els positius de pacients recuperats a Canton –el segon focus d’infecció després de Hubei– serien a partir de mostres anals, que no es prenen a altres infectats. La Universitat Mèdica de Canton ha trobat restes del virus en mostres fecals, fet que apuntaria a una nova via de transmissió del virus. A la Xina ja han mort 2.715 persones i els infectats són 78.064, però el país amb més nous casos al món és Corea del Sud, que ahir va anunciar-ne 169 de nous, que sumen 1.146 contagiats.

Quinze dies crucials

Al Japó, el primer ministre, Shinzo Abe, va assegurar ahir que “les properes dues setmanes són extremadament importants per prevenir l’extensió de la infecció”, alhora que el govern va demanar que s’ajornin actes esportius i culturals durant aquest període. La lliga de futbol ha suspès tots els partits fins al 15 de març.

Per ara, el comitè organitzador de Tòquio 2020 manté que celebrarà els Jocs Olímpics en les dates previstes, tot i que ahir el sotspresident del COI va assegurar que la presa de la decisió de cancel·lar els Jocs “no té límit en el temps” i estan molt atents al que recomanin els experts.

LES XIFRES

427
casos
es van declarar ahir arreu del món, exceptuant la Xina, país que en va registrar 406 de nous.
3
per cent
dels contagis s’han produït fins ara fora de la Xina, i afecten 80.980 persones, segons l’OMS.

El virus enfronta ara l’Iran i els EUA

El coronavirus no s’ha escapat del greu conflicte entre l’Iran i els Estats Units. L’Iran és un dels països més afectats fora d’Àsia Oriental, amb 19 morts i 139 contagiats, segons les xifres oficials, però es tem que puguin ser-ne més. El president, Hassan Rouhani, va acusar ahir l’administració Trump d’usar el virus com “una arma” per propagar la por i aturar la seva activitat econòmica, molt castigada per les sancions nord-americanes a la indústria petroliera. “El coronavirus no ha d’esdevenir una arma perquè els nostres enemics aturin la feina i la producció del nostre país”, va dir el líder iranià.

Els EUA haurien posat en marxa “una conspiració” per propagar una “por tremenda” entre la població, segons va assegurar Rouhani. Responia així al secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, que va acusar el govern persa d’ocultar “la veritat” sobre la gravetat de la malaltia, tot advertint que aquesta “censura” podria tenir “conseqüències mortals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia