Salut

La por contagia les borses, que s’estavellen en la pitjor setmana en vuit anys

La lluita és en un “punt decisiu”, però el virus “es pot contenir”, diu l’OMS

 A Espanya, el risc és “moderat”, amb dotze casos, un d’ells en estat greu a Madrid

Les borses van reflectir ahir el clima d’incertesa i por pels efectes sobre l’economia mundial que tindrà el coronavirus, especialment en saber-se la declaració d’un contagi local als Estats Units, fet que podria afectar la segona economia planetària. El vermell va tenyir arreu els mercats, que estan vivint la pitjor setmana en vuit anys. Important caiguda ahir per a l’espanyol Íbex 35 (-3,5%), que acumula un 11% de pèrdues aquesta setmana. L’EuroStoxx va perdre un 3,3% i Wall Street queia un 1,19% al cap de poc d’obrir.

El turístic és un dels valors més afectats, amb el petroli (13%). Itàlia es manté com l’epicentre de la crisi europea, amb 17 morts i 650 malalts. Augmenta el nombre de països que desaconsellen anar-hi i els turistes comencen a fugir del cinquè país més visitat del món. Les cancel·lacions de reserves són del 40% a Venècia. L’aerolínia de baix cost Wizz Air ha anunciat la supressió del 60% dels vols des de Bulgària. A la UE, ja hi ha quinze països afectats, i ahir van debutar-hi amb casos Dinamarca, Estònia i Àustria.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va remarcar ahir que l’epidèmia es troba en un “punt decisiu”, perquè mentre sembla que ha assolit el pic al país originari –la Xina–, continua sumant nous països afectats, i ja en són 48. El seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va assegurar: “Amb mesures com les preses a la Xina s’ha pogut contenir el virus, però alhora hi ha brots en altres parts del món, fet que és una mala notícia.” Tots els governs s’han de preparar per a possibles casos i “actuar agressivament” per contenir-los.

A l’Estat espanyol hi ha dotze casos declarats: quatre a Tenerife –els confinats en un hotel–, un a Sevilla, un a La Gomera, un a Segòvia, un a Valladolid i quatre a Madrid. L’únic greu i ingressat a l’UCI és un home de 77 anys amb pneumònia. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va descartar ahir que, per ara, calgui tancar fronteres ni portar mascaretes pel carrer, ja que “el risc és moderat”.

A l’Iran, moren el 14%

D’altra banda, preocupa molt l’Iran, on la taxa de mortalitat dels malalts és del 14%, quan la mitjana mundial és del 2%. La mateixa vicepresidenta iraniana es va declarar ahir contagiada, i els nous contagis creixen amb força: ahir se’n van declarar 106 de nous i ja sumen 26 morts. El govern va decretar ahir el tancament d’universitats i la suspensió de tots els actes lúdics i esportius. El veí Aràbia Saudita va prendre ahir una decisió sense precedents: suspendre l’entrada de peregrins estrangers a la ciutat santa de la Meca, que cada any rep milions de visitants, per intentar mantenir-se lliure del virus. El Covid-19 ja registra 60 casos als Estats Units, amb un sol pacient –a Califòrnia– que no havia viatjat a zones de risc, però havia estat exposat a un viatger que sí que hi havia anat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró