Salut

Fi a vols d’Itàlia i actes massius

Sánchez activa el pla de xoc pel coronavirus prohibint cites de més de mil persones a Madrid, Vitòria i La Rioja i avions d’Itàlia al Prat i la resta d’aeroports

L’Imserso no viatjarà durant un mes

El contagiat i aïllat té baixa

“Estem treballant per no anar a l’escenari d’Itàlia.” Amb l’axioma verbalitzat pel ministre de Sanitat, Salvador Illa, com a motor de les decisions, el govern espanyol presidit per Pedro Sánchez va activar ahir el primer pla de xoc contra el coronavirus amb la prohibició que els vols provinents d’Itàlia puguin aterrar al Prat i a la resta d’aeroports, la suspensió dels viatges de l’Imserso durant un mes i amb més mesures extremes com ara impedir actes amb més de 1.000 persones en el cas de la Comunitat de Madrid, Vitòria i La Rioja. Tot i que el pla de xoc neix al dictat que marca la crisi sanitària i presenta punts contradictoris –com ara que el Congrés tanqui avui però no demà perquè hi compareixerà el ministre Illa, o que es declari a porta tancada el Barça-Nàpols de la Champions poc abans de prohibir al Nàpols volar a Barcelona–, el govern de Sánchez vol desmentir qualsevol improvisació i ultima ajudes laborals com ara el dret a la baixa de qui estigui contagiat o bé aïllat pel virus. Madrid, però, inaugura avui 15 dies de suspensió educativa total amb els pares i mares sense resoldre què fer amb els infants i amb els límits del teletreball. “Tindrem setmanes difícils, dures, però ho superarem”, va prometre al vespre el president Sánchez.

Des de l’escola bressol més modesta de Madrid fins al Congrés i el Senat o La Zarzuela, on resideix el rei Felip VI, la regió de Madrid desperta avui amb les portes tancades i la vida pública i privada trastocada fins al 26 de març per l’avenç del coronavirus. Després d’un cap de setmana en què el govern espanyol ha autoritzat –i patrocinat– les manifestacions del 8-M i ha permès mítings massius com el de Vox a Vistalegre, ahir el Consell de Ministres va passar al que el ministre de Sanitat ha batejat com a “contenció reforçada” i preveu que al cap de “set o vuit dies” es veurà l’efecte de les cauteles. El salt de les xifres als 35 morts i els més de 1.500 afectats ha agitat la reacció. “No hi ha cap altre condicionant en les mesures que adoptem que la protecció de la salut pública”, va defensar Illa. Les crides a la calma i la lloança del “civisme de la població” fetes per Illa i la ministra portaveu, María Jesús Montero, però, no van impedir que ahir als supermercats de Madrid es veiessin escenes de compra compulsiva per por del desproveïment.

Cap vol de l’11-M al 25-M

Una mesura dràstica afecta un país tercer i soci de la UE: el BOE prohibeix l’aterratge al Prat, Barajas o qualsevol altre aeroport de la xarxa estatal d’Aena de “tots els vols directes des de la República d’Itàlia al Regne d’Espanya”. La prohibició ha entrat en vigor la mitjanit de l’11 de març i durarà fins a la mitjanit del 25 de març. Les úniques excepcions al vet són les aeronaus d’estat, escales amb fins no comercials (sense pujada ni baixada de passatgers), vols posicionals i de càrrega, humanitaris, sanitaris o d’emergència. Com va dir Illa en una conversa informal al final del Consell de Ministres, no tenia sentit cap mesura de contenció local si cada dia arriben 60 vols des de zones vermelles d’Itàlia.

Cines: un terç de seients

Si actes amb més de 1.000 assistents seran vetats –els esportius d’elit tindran lloc sense públic–, en el cas dels espais tancats com els cinemes, els teatres i els concerts a Madrid –“zona de transmissió significativa”– que no hi arribin, l’aforament serà limitat des d’avui a un terç per intentar frenar el risc de contagi. Segons Illa, aquesta mesura d’evitar que el virus circuli gràcies a aglomeracions i una excessiva proximitat entre el públic no cal als centres comercials.

Productes centralitzats

El mateix decret llei que engloba el pla de xoc inclou el subministrament centralitzat per adquirir tots els productes contra el coronavirus, ja que fins ara, per exemple, les ulleres de protecció no estaven incloses dins el sac de productes sanitaris centralitzats.

Causa de baixa laboral

Si bé Sánchez ultima amb agents socials quines mesures d’estímul econòmic adoptar per ajudar sectors colpejats com el turisme, el que és segur és que els casos de contagiats i aïllats seran tramitats com a baixa laboral per accident de treball. El president espanyol va lloar la col·laboració amb les comunitats. “El fonamental és que entre tots adoptem decisions avalades per la ciència. El nostre objectiu és frenar l’expansió del coronavirus”, va sentenciar Sánchez. El govern reunirà de nou el Consell de Ministres demà de manera extraordinària per aprovar les ajudes a la liquiditat –sobretot per a pimes– i estudiar estímuls com ara la moratòria de les cotitzacions socials.

Si bé el transport públic a Madrid no té cap més restricció que una desinfecció diària i per ara els centres comercials resten al marge de les cauteles, el govern espanyol assumeix que viurà un temps obligat a actualitzar dia a dia l’excepcionalitat i fins i tot a haver de prorrogar-la.

La Rioja també suspèn les classes

Uns 70.000 estudiants, la major part no universitaris, no podran assistir presencialment a classe a La Rioja, segons va decidir ahir el govern de la regió, que ha passat a “contenció reforçada”. Tots els centres escolars tancaran a partir de demà i fins al 25 de març, una data que es podria allargar en funció de com evolucioni l’epidèmia, segons ha informat la conselleria de Salut. La Rioja va registrar ahir la primera víctima mortal, i va registrar ahir 42 nous contagis, amb un total de 144.

Al País Basc, la clausura d’aules ja va començar ahir, amb 63.000 alumnes afectats exclusivament a Vitòria, i als municipis de Labastida i Laguardia. La consellera de Salut ha anunciat que estudien permisos laborals retribuïts a les famílies perquè es puguin fer càrrec de la canalla. El govern considera “absolutament desproporcionat” cancel·lar els mítings electorals. El nombre de contagis ja és de 197.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia