Societat

VALENTÍ CARBONELL

ENGINYER I CAP DE DEPARTAMENT DE TECNOLOGIA DE L’INS PALAMÓS

“Tots hi hem de posar el nostre gra de sorra”

“He dissenyat un prototip que mesura les distàncies entre persones amb sensors d’ultrasons, humitat i temperatura amb les condicions en què pot persistir el coronavirus”

“Jo no vull res. Ho he fet amb maquinari lliure i és obert a tothom”

L’enginyer Valentí Carbonell, confinat a Palamós, ha creat un sensor de distància per ultrasons, amb sensors d’humitat i temperatura, calibrats amb les condicions en què pot persistir el coronavirus . Cap del departament de tecnologia de l’INS Palamós i antic supervisor d’antenes de la desapareguda Ràdio Liberty, Carbonell l’ha dissenyat altruistament, obert a tothom.

Quina utilitat pot tenir aquest prototip que ha dissenyat?
Avisar de la distància entre les persones, amb una alarma acústica, i també de les condicions ambientals, amb avisos lluminosos, en el sentit de si són o no són favorables per a la persistència del coronavirus. Penso que pot ser útil per a agents de l’autoritat, metges, infermeres o farmacèutics, entre altres. Un metre és la distància mínima, però jo recomano uns 1,8 metres. Però que quedi clar: ara el millor és el confinament.
Les condicions ambientals són clau?
Sí, perquè tot i que s’està investigant, el coronavirus és molt resistent a humitats molt baixes i, també, a les molt altes. Aquest factor és molt important; per exemple, a 4 graus el coronavirus pot persistir més dies que a 20 graus. D’aquí que l’aparell porti un sensor d’humitat digital i un altre de temperatura.
Així temperatura i humitat són factors clau?
Sí, perquè a més temperatura el coronavirus viu menys, però no s’ha determinat quina, s’està investigant. El meu sensor quan s’està a menys de 20 graus avisa amb un llum led i, també, i ja centrats en la humitat relativa, s’encenen uns altres leds quan aquesta està per sota del 20% i per sobre del 80%. Així ens avisa de les condicions ambientals.
Aquest disseny és obert a tothom?
Jo no vull res. Tots hi hem de contribuir amb el nostre granet de sorra. S’ha fet amb maquinari lliure, així com el programa, que també serà útil per als estudiants de robòtica . A partir d’aquí la idea és una realitat i tothom pot fer-la servir i millorar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia