Societat

El sector de la discapacitat es veu desbordat

S’han detectat 44 contagis a residències i traslladen 21 persones a la Casa del Mar de Barcelona per aïllar-les

El Departament d’Afers Socials va informar ahir que s’han detectat 44 casos de persones amb discapacitat que han donat positiu per coronavirus en residències. Aquests casos s’han produït en 23 dels 389 centres existents. Amb l’objectiu que no es repeteixin els focus de contagi que s’han viscut en algunes residències de gent gran, s’ha decidit aïllar els casos de les persones discapacitades que presentaven símptomes. Per frenar el nombre de contagis, Afers Socials ha recol·locat 21 persones de quatre residències de Barcelona a la Casa del Mar, que té una capacitat màxima de 25 places. La situació per afrontar la crisi del coronavirus és crítica per al sector de la discapacitat, que està fent un esforç per garantir els serveis assistencials a aquest col·lectiu especialment vulnerable. “A les residències no hi ha espai, amb moltes habitacions compartides, ni recursos per fer un aïllament, i ens falten professionals”, assegura Víctor Galmés, gerent de l’associació Dincat, que aplega prop de 300 entitats que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Unes mancances que se sumen a les queixes per la falta de material sanitari de protecció i els tests per als treballadors.

Les entitats socials reclamen al govern que es reconegui la tasca que s’està fent i que mentre duri l’estat d’alarma es garanteixi el finançament dels serveis. Des de la Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya s’insta al pagament de factures pendents a les entitats i el pagament íntegre dels serveis que han estat aturats per la pandèmia, i no com es proposa del 85% de l’import.

Trencar amb la rutina

En l’àmbit laboral les entitats que s’han pogut mantenir han reduït l’activitat dels centres especials de treball que ocupen persones discapacitades. La recomanació ha estat confinar-se a casa, alguns sense família i amb la supervisió dels monitors que els visiten, i uns pocs s’organitzen amb torns. “N’hi ha molts que volen venir, perquè és una rutina, però la recomanació és que es quedin a casa”, explica l’Adriana Barbària, cap del reciclatge del CEO de la Fundació Maresme, que des de fa setmanes han extremat les mesures de protecció amb els que van a treballar. Cada matí els prenen la temperatura i se supervisa que portin els guants i les mascaretes per fer les feines de manipulats. La recollida de residus els ha baixat, però garanteixen el servei a botigues i farmàcies, on només es desplacen amb furgonetes amb dues persones. “Fa anys que lluitem per la igualtat d’oportunitats, però tenim por i patim per com afectarà la continuïtat laboral”, assegura la responsable del servei.

LA FRASE

A les residències no tenim espai ni els recursos per fer cap aïllament i ens falten professionals
Víctor Galmés
gerent associació dincat

LA XIFRA

8.122
Són les places residencials que hi ha a Catalunya per atendre persones amb discapacitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt