Salut

L’Estat veta que s’acomiadin treballadors per la pandèmia

Les empreses també hauran de renovar aquells contractes temporals que finalitzin durant la crisi sanitària

L’executiu de Sánchez ja té perfilat un confinament més sever si la situació no millora

Els efectes derivats de la crisi del coronavirus no podran ser un pretext per a les empreses per acomiadar ningú. Enmig d’un context en què l’economia no fa més que trontollar, el Consell de Ministres va aprovar ahir aquesta prohibició, que ja està en vigor, dins un paquet de mesures per intentar esmorteir l’impacte de la pandèmia sobre un mercat laboral, l’estatal, ja per si mateix molt fràgil i precaritzat. La tesi de l’executiu de Pedro Sánchez és que ja s’han adoptat un conjunt de decisions, que porten implícita la mobilització d’una quantitat ingent de recursos públics, per mirar de pal·liar la pèrdua d’ingressos que està registrant el conjunt de l’activitat productiva i, per tant, no és justificable que es facin fora treballadors amb arguments com el de “força major”. “No tindria sentit acomiadar ningú quan el govern està permetent ERTO [expedients de regulació temporal d’ocupació] simplificats”, va exposar ahir la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu. L’adopció del vet, que s’aixecarà tan bon punt la situació es normalitzi, ja ha estat aplaudida per sindicats com ara CCOO i la UGT, que estaven alertant d’un fort repunt en l’extinció de contractes.

Amb una crisi que s’espera que sigui conjuntural, els ERTO són el mecanisme en què confia el govern estatal perquè les empreses puguin aguantar la respiració. Per això, una altra de les mesures que es van aprovar ahir és que siguin les mateixes societats les que tramitin aquesta prestació, cosa que permetrà que l’empleat afectat la pugui cobrar com més aviat millor. Perquè això sigui possible, les peticions s’autoritzaran de manera gairebé automàtica, tot i que es reforçaran els mecanismes de control posteriors, a través de la Inspecció de Treball, per evitar situacions de picaresca. I, si n’hi ha, s’aplicaran sancions. Així mateix, es revisaran d’ofici tots els expedients de regulació d’ocupació que s’estan aprovant en les darreres setmanes. “Si observéssim que existeix algun tipus de frau, les empreses afectades haurien de tornar fins a l’últim cèntim d’euro del que han percebut”, advertia la ministra. En la mateixa direcció, el Consell de Ministres també va decidir reforçar les garanties sobre els assalariats que tenen contractes temporals, formatius, de relleu i interinitat. Cap dels quals, cap, es podrà donar per extingit en cas que la pandèmia continuï activa, independentment de quina sigui la data en què expira.

Modular el confinament

Un altre dels incomptables fronts que té oberts ara mateix l’executiu de Pedro Sánchez és el de la necessitat o no d’endurir les mesures de confinament de la població. Doncs bé, enmig de la polèmica oberta amb altres administracions, com la Generalitat, que insisteixen a demanar més severitat, ahir es va conèixer que el govern estatal ja té fins i tot redactat un document amb què ampliaria les restriccions fins al punt de limitar l’activitat de la construcció i el conjunt de la indústria. El de la informació seria un altre dels sectors afectats. De fet, el document, de vuit folis i amb el distintiu del Ministeri d’Indústria, només preveu 51 excepcions que podrien continuar treballant, principalment de les branques de l’alimentació, el tèxtil i el sector químic i farmacèutic.

Quant a la voluntat de l’executiu d’aguditzar o no el confinament, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ahir va fugir d’estudi i va recalcar que l’esborrany és un de tants escenaris que tenen sobre la taula. “Estem treballant, anticipadament, en totes les mesures que calgui en cas que les autoritats sanitàries ens ho plantegin”, va asseverar.

Ningú es pot aprofitar d’aquesta crisi sanitària. No es pot utilitzar la Covid-19 per acomiadar gent
Yolanda Díaz
Ministra de treball
Cal tenir previst qualsevol escenari de confinament que les autoritats sanitàries ens puguin plantejar
María Jesús Montero
Ministra portaveu
Mai s’han retirat competències a la Generalitat; no s’ha impedit l’abastiment, sinó que hi ajudem
Salvador Illa
ministre de sanitat

Compra centralitzada tot i tornar ara 640.000 tests

david portabella

L’escàndol pels 9.000 tests comprats –mitjançant un proveïdor espanyol encara no identificat– a la firma xinesa Shenzen Bioeasy –que no té llicència– i que hauran de ser retornats perquè són defectuosos va créixer ahir: Sanitat admet que el lot total de tests ràpids inútils ascendeix a 640.000. Tot i l’abast del frau, del qual va ser alertat per l’ambaixada xinesa, Pedro Sánchez manté la compra centralitzada com fins ara i rebutja la sol·licitud de la Generalitat de recuperar les competències de gestió sanitària prèvies a l’estat d’alarma. “Mai s’han retirat aquestes competències a la Generalitat; el que ha fet el govern és mobilitzar-se en el seu conjunt per, en un context molt complicat, garantir al conjunt dels ciutadans que tenim els productes que necessitem”, defensa el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

El ministre nega que la centralització perjudiqui la Generalitat. “No s’ha impedit l’abastiment dels productes. Encara més: moltes comunitats han continuat adquirint-los i el que ha fet el govern, quan se’ns ha demanat, és ajudar a materialitzar operacions de compra i facilitar-ne el transport.” Després del cas dels tests fallits, l’Estat ha tancat operacions per 578 milions i repartirà 7,5 milions de mascaretes. Aquests punts i el pla de futur és el que Sánchez explicarà demà a Quim Torra en la videoconferència setmanal amb els presidents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Signat l’acord que regula les cessions de sòls per al soterrament de les vies

Sant Feliu de Llobregat

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona