Societat

El gran basar del coronavirus

La Xina, focus original de la Covid-19, s’aferma com el proveïdor gairebé hegemònic per a governs i minoristes de material per fer front a la pandèmia

Els grans portals de comerç en línia del país ofereixen un catàleg tan desbordant com sorprenent de productes

Plataformes com Alibaba ofereixen des d’infinitat de mascaretes fins a tests de diagnòstic per 3 dòlars

La de la Xina és més que una gran paradoxa. De passar de ser assenyalada per mig món com la culpable de la crisi del coronavirus, en un temps rècord s’ha convertit en la gran esperança de governs i particulars que esperen amb candeletes el material sanitari i de protecció necessari per combatre la pandèmia. El seu domini sobre el mercat és, ara mateix, absolut, amb l’afegit que això ho ha aconseguit després de demostrar una capacitat sorprenent per rearmar-se dels efectes inicials de la pandèmia, que va tenir un impacte sagnant sobre el seu comerç exterior. En molt poc temps, però, el país ha multiplicat la producció de béns avui essencials per al món com són guants, vestits de protecció i els ja cèlebres tests ràpids, reorientant si calia l’activitat d’indústries o sectors bàsics. Un dels molts exemples que il·lustren aquesta realitat és el del fabricant de cotxes elèctrics BYD, que en només dues setmanes de coll va desenvolupar una línia d’elaboració de mascaretes i gels desinfectants. El 8 de febrer, quan la situació al país era encara més que crítica, va poder inaugurar aquesta nova planta de fabricació, i un mes després ja tenia la capacitat per confeccionar cinc milions de mascaretes diàries, que aviat és dit.

Una fórmula, però, més a mà per constatar com la Xina s’ha convertit en el gran basar mundial per abastir-se de material contra la Covid-19 és capbussar-se en les seves grans plataformes de comerç en línia. En un moment en què governs com l’espanyol parlen d’un mercat d’abastiment en tensió per la gran quantitat de demanda, només cal disposar d’una connexió a internet per accedir a un catàleg de productes inimaginable d’entrada pel que s’hi pot arribar a trobar. De tot i més. Alibaba és un nom que actualment és referència en el sector de les vendes per internet. Qualificat de manera recurrent com l’Amazon xinesa, l’empresa capitanejada per Jack Ma –el mateix que fa poques setmanes va donar 500.000 mascaretes a l’Estat espanyol– va tancar el seu exercici fiscal del 2019 amb uns beneficis nets d’11.371 milions d’euros, un 36,9% més que l’any anterior. A la home del seu portal de venda a través d’internet, i a diferència d’alguns competidors, el coronavirus no és objecte de cap campanya promocional explícita. Ni hi apareix referenciat. Ara bé, a través del seu cercador s’hi pot trobar, per exemple, multitud de tests per diagnosticar la malaltia, una de les necessitats més peremptòries en estats com l’espanyol. Doncs aquí se’n pot adquirir des d’un de sol –a 3,60 dòlars– a paquets de 100.000 –a partir de 5.000 unitats el preu baixa a 2,65 dòlars– i el temps d’enviament s’estima en set dies. Del producte s’assegura que està homologat per la CE, i s’expliciten detalls com el grau de sensibilitat –un 87%– per detectar el virus, així com referències del fabricant. De mascaretes, a Alibaba, se’n poden arribar a trobar tantes com imaginables i, si cal, també hi ha equips de desinfecció portàtils que, això sí, no baixen dels 2.000 dòlars.

Dhgate i Aliexpress són també dues marques més que conegudes en el món del comerç en línia. La primera, amb un cartera de 5,5 milions clients de més de 200 països, té molta prèdica entre els amants de l’esport per les seves rèpliques, ja que per només 20 euros s’hi pot trobar una beisbolera dels Yankees calcada a una d’oficial que s’enfilaria per damunt dels 100. Tant en una com en l’altra plataforma, sí que hi ha pàgines específiques, amb els corresponents enllaços, amb tot el catàleg de productes sobre la pandèmia perfectament classificats i agrupats. L’oferta és inabastable: des de mascaretes, gels, guants, equips de roba, desenes de models de termòmetres, tests o, fins i tot, elements de protecció per als animals de companyia. Ara que es passegen més gossos que mai, hi ha màscares en forma de morrió que no arriben als 2 dòlars. En el cas específic d’Aliexpress, i per arrodonir l’oferta, també hi ha seccions especial confinament amb tota classe de material per fer esport, muntar-te l’oficina a casa ara que el teletreball ha esdevingut norma o endinsar-se en el món del bricolatge.

0,37
euros
és el preu d’una mascareta en una de les ofertes de Dhgate, si se’n compra un lot de 10.000 o més. En el cas que sigui de menys de 800 unitats, cada una surt per 0,46 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia