Societat

Sospiten que alguns infarts es passen a casa

La por d’anar als hospitals estaria rere el descens del nombre de casos atesos

El nombre de persones que s’adrecen als hospitals amb infart de miocardi ha baixat els darrers dies a Catalunya i això fa témer als experts que hi hagi gent que estigui passant l’infart en el confinament de casa seva. Si bé és possible que, en alguns casos, la immobilitat que implica el confinament faci que les artèries coronàries estiguin menys estressades –i això explicaria el descens de casos– se sospita que, en realitat, hi ha gent que té por de trucar al 112 o d’haver de ser ingressada. Aquesta actitud –avisen– fa que pacients amb infarts arribin tard i amb complicacions greus als centres hospitalaris, circumstància que complica molt més el tractament.

L’alerta es va difondre ahir a través d’un comunicat que signen la directora del pla director malalties cardiovasculars del Departament de Salut, Fina Mauri; el president de la Societat Catalana de Cardiologia, Nicolàs Manito; el president de la Societat Espanyola de Cardiologia, Àngel Cequier, i els responsables de les àrees vinculades a les malalties del cor dels hospitals de referència catalans. Aquests centres –asseguren– continuen estant preparats “per atendre les malalties cardiovasculars agudes amb el mateix nivell d’excel·lència de sempre”.

Tres vegades menys

El cap de servei de cardiologia de l’hospital Josep Trueta de Girona, Ramon Brugada, va explicar ahir a aquest diari que, de mitjana, en aquest centre s’atenien 1,5 infarts al dia, i que en els darrers 18 dies l’índex s’ha reduït a 0,5. “La gent ha de saber que, malgrat l’atenció que prestem a la Covid-19, l’hospital continua obert a les altres patologies”, va destacar.

En el comunicat, els experts recorden que, coronavirus al marge, les malalties cardiovasculars són la principal causa de mort a Catalunya. “Per tant –conclouen–, no les podem abandonar com si haguessin desaparegut d’un dia per l’altre.”

Controlar-se

D’altra banda, es demana que els ciutadans amb factors de risc cardiovascular (hipertensió, diabetis, colesterol, etc.) facin un control estricte d’aquests factors mentre duri el confinament “per evitar danys majors quan puguem sortir de casa i tornar a la nostra vida normal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona