Salut

Una residència de Sant Andreu confirma 31 defuncions, almenys 6 de les quals amb coronavirus

La Fundació Casa Asil demana a Salut que faci proves “amb la màxima celeritat” a residents i treballadors

Alerta de la manca de personal per cuidar els 103 residents perquè 57 professionals són a casa amb símptomes, entre les quals tot l’equip mèdic i d’infermeria

La residència d’avis Casa Asil de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona, ha confirmat del dia 11 de març fins dilluns s’han produït 31 defuncions al centre, tot i que només té constància oficial que 6 de les persones mortes tinguessin el coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19).

Així ho confirma la Fundació Casa Asil en un comunicat on fa una crida al departament de Salut perquè que els faci “amb la màxima celeritat” proves per diagnosticar el virus tant al centenar de residents que hi viuen com als professionals que els cuiden.

L’entitat recorda que dissabte passat els Bombers de Barcelona van desinfectar les instal·lacions de la residència per tal de reubicar en espais segurs als residents sense símptomes de la resta. No obstant això, alerta que aquesta actuació “de poc servirà” sinó se sap “quin és l’estat de salut dels residents i la seva variació amb l’objecte de protegir-los”, així com el dels professionals que hi treballen, i que “sense ser-ne conscients, poden transmetre el virus als residents i als altres companys”.

En aquest sentit, subratlla que 57 treballadors de la residència són a casa seva “amb símptomes o amb febre” i els que continuen treballant “ho fan amb la incertesa de si són positius o no”.

El centre alerta que hi ha escassedat de personal, en especial mèdic i d’infermeria, ja que tot l’equip sanitari, format per un metge, la responsable higienicosanitària i cinc infermeres “han hagut de quedar-se a casa”. “En dos casos, se’ls ha pogut fer les proves i han donat positiu”, detalla la residència.

És per això que subratlla la necessitat de poder fer proves per diagnosticar o descartar la malaltia tant als professionals com als usuaris.

Mentre no es disposi de tests, el centre demana incrementar les derivacions de residents a altres dispositius –fins dilluns n’han pogut fer 25– per “protegir” els avis. A més, hi ha 9 famílies que han demanat poder endur-se temporalment el seu familiar a casa, però perquè ho puguin fer és “imprescindible” que siguin negatius en coronavirus.

Casa Asil destaca que des del CUAP Casernes i Mutuam els envien personal mèdic i d’infermeria, diàriament, per protegir els 103 residents que, actualment, viuen a la residència, però avisen que aquest ajut “és del tot insuficient”. “Ens cal amb urgència disposar d’aquest personal. Nosaltres, amb els nostres mitjans, intentem contractar-los, però no podem cobrir totes les hores i torns, perquè no trobem personal disponible per fer la cobertura”, lamenta.

Més de la meitat de les residències de Barcelona, afectades

Més de la meitat de residències a Barcelona, 162 de 260, tenen almenys un cas positiu de Covid-19, segons ha informat aquest dimarts Ada Colau, alcaldessa de la ciutat.

Colau ha advertit que tot i que l’Ajuntament està oferint el seu personal a la Generalitat cal “més musculatura i professionals” per part d’Afers Socials, que és qui té la competència sobre els centres geriàtrics.

En aquest sentit, ha demanat la “màxima implicació possible” del govern per “protegir” les residències de gent gran, un dels col·lectius més vulnerables davant el coronavirus.

Segons la regidora de Salut, Gemma Tarafa, l’Ajuntament ha posat a disposició “tots els equipaments” per “acompanyar” i poder derivar-hi avis dels centres en situació més crítica.

Tarafa ha puntualitzat que no hi ha cap cas positiu en cap de les quatre residències municipals de la ciutat i la “gran majoria” dels casos detectats són en centres de titularitat privada, que predominen a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia