Societat

L’avi atrapat en el protocol antivirus

Un usuari d’una residència, sense símptomes, no pot tornar a casa perquè li exigeixen fer el test PCR, reservat només als casos sospitosos

Què passa quan la família vol treure d’una residència de gent gran un parent que es troba bé, per tal d’evitar-li el risc d’un contagi, ara que hi són a temps? La filla d’Abundio Cosgaya, la Montse, es pensava que dur el seu pare a casa seva seria un tràmit senzill, però s’equivocava. L’home s’està a la residència Tesar de Caldes de Malavella, un centre on –fins al moment d’escriure aquest article– no s’han detectat casos. L’Abundio no presenta cap senyal sospitós, però no pot sortir de l’edifici perquè, ateses les circumstàncies i per tal de garantir la seguretat sanitària, la Generalitat estableix que abans de fer un trasllat d’aquesta mena cal comprovar que la persona està lliure “de càrrega viral” i no pugui dur la Covid-19 a l’exterior. Fins aquí, tot sembla lògic. La complicació es presenta quan el control s’ha de realitzar amb un test PCR o un test ràpid –una prova que s’ha fet famosa perquè en demanen a tot arreu i no n’hi ha suficients– que ara per ara es destina preferentment a la gent que presenta símptomes. En estar presumptament lliure de contagi, a Cosgaya no li fan la prova i des de fa uns dies el seu cas resta atrapat en el laberint del protocol. “Estem movent cel i terra perquè li facin el test i el puguem treure, però no hi ha manera; estem angoixats perquè cada hora que passa allà dins, per més bé que el cuidin, augmenten les possibilitats que es contagiï”, es queixa amb un to de desesperació la Montse, que ha escrit a diferents càrrecs dels departaments de la Generalitat implicats en el tema, sense obtenir una resposta satisfactòria. “El Departament de Salut i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han establert un protocol perquè es portin a terme aquestes proves, cosa que es farà de la manera més ràpida possible”, li van respondre per correu electrònic. És el mateix, si fa o no fa, que han dit al director de la residència, Jordi Joan Roca, que no s’havia trobat fins ara amb un cas similar. “Miraran d’accelerar-ho, m’han assegurat”, explica Roca, a qui la filla d’Abundio elogia pel tracte que rep el seu pare i per la seva col·laboració en aquest procediment. Ahir van telefonar a la Montse des del Departament de Salut per dir-li que d’aquí a dos dies mirarien d’enllestir-ho. Això l’ha omplert d’esperança, però no li ha tret el patiment: “No vull ni pensar que es contagiï en les pròximes hores. T’ho imagines?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona