Salut

La regió sanitària de Girona voreja els cent morts i els mil contagiats confirmats

Un mes després del primer cas de Covid-19, la regió sanitària té ja 96 morts i 988 positius, dels quals 569 estan hospitalitzats

L’àrea de Girona i la Garrotxa, principals focus

És la tercera regió amb més positius, rere Barcelona i la Catalunya Central

L’últim dia de febrer es va confirmar el primer cas de contagi del coronavirus SARS-CoV-2 a la regió sanitària de Girona. Un mes després, s’ha tancat el mes de març amb 988 casos confirmats oficialment –una xifra que s’és conscient que és molt inferior a la real– i un nombre de morts que s’acosta ja al centenar en aquesta zona sanitària que engloba les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès i Selva, a més de deu poblacions de l’Alt Maresme. En concret, hi ha hagut 96 morts en només 14 dies (el primer va ser el 18 de març). Ahir en van ser 13, la tercera xifra més alta des que va començar la pandèmia, després de les 17 d’abans-d’ahir (rècord) i les 14 del 23 de març.

Unes xifres esgarrifoses que es preveu que encara continuïn enfilant-se els dies vinents. Ahir es van notificar 180 casos nous confirmats, la segona xifra més alta, només rere els 183 del 23 de març. Llavors, però, el recompte es feia amb un sistema que incloïa alguns casos diagnosticats sense prova. Des de dissabte passat només es compten els contagiats confirmats per test per tal d’unificar el mateix criteri a tot Catalunya. A més de l’augment de casos diaris, cal tenir en compte també l’evolució creixent del nombre de pacients greus: en la darrera setmana s’han més que duplicat i han passat dels 49 del dimarts 24 als 106 tant d’abans-d’ahir com d’ahir. A més, Salut va introduir una nova dada a la informació que passen diàriament: la de pacients ingressats. En són 569 en aquests moments. Es considera que cal tendir a seguir l’evolució a partir d’ingressats, greus i morts més que no pas de casos confirmats, perquè s’és conscient que hi ha molts contagiats als quals no s’ha fet la prova. Les dades de Salut inclouen també les altes: ja en són 209.

Principals zones

L’afectació del coronavirus, segons les dades oficials, no és homogènia a tota la regió, sinó que es concentren més casos per cada 100.000 habitants a les zones de Girona i la Garrotxa i , per contra, hi ha quatre àrees bàsiques de salut sense cap cas oficial encara : la Jonquera, Torroella de Montgrí, l’Escala i Ribes de Freser-Campdevànol. En concret, hi ha vuit ABS amb una taxa de positius confirmats per sobre de 125 per 100.000 habitants: Girona 1 Santa Clara (164,7), Girona 2 Can Gibert (132,7), Girona 3 Montilivi (155,4), Girona 4 Taialà (159), Sarrià de Ter (142,3), Olot (132,5), Vall d’en Bas (154,3) i Sant Joan les Fonts (131,5).

Al web de Salut hi ha dades també de tests per regions. Girona, amb 988 positius (de 2.452 proves fetes), és la tercera amb més casos, per sota només de Barcelona (13.362) i la Catalunya Central (1.452). La dada gironina és 50% superior a la de Lleida (638), triplica la de Tarragona (311) i supera encara de més l’Alt Pirineu-Aran (139) i Terres de l’Ebre (83).

LES XIFRES D’AHIR

180
casos nous
van ser confirmats ahir a la regió de Girona, que ja n’acumula 988. Hi ha 569 ingressats, 106 de greus.
13
morts
hi va haver ahir a la regió de Girona a causa de la Covid-19. En catorze dies s’han mort 96 persones.
MIQUEL CARRERAS GERENT DE LA REGIÓ SANITÀRIA DE GIRONA

“Anem quatre o cinc dies per darrere de Barcelona”

Com veu l’evolució a la regió de Girona? És similar a la d’altres llocs?
En principi l’evolució que té la pandèmia aquí a Girona és similar a altres llocs, potser anem una mica més endarrerits de temps que en altres llocs, però sí que hi ha hagut alguns focus importants que s’han de tractar especificament. Nosaltres veiem que encara estem en una fase en què això va pujant. No tant els casos positius, sinó que ara ja anem més a mirar cada dia els ingressos hospitalaris i el numero de malalts greus.
El número de greus és l’indicador més clar perquè els contagiats s’allunyen de la realitat per la falta de proves?
El numero de greus i el número d’ingressos hospitalaris són el que més, junt amb la mortalitat, tot i que de la mortalitat tampoc no en podem fer cas del tot perquè en els casos que no hi ha la confirmació de prova no podem dir que són per coronavirus.
Abans comentava que anem una mica endarrerits, a què es referia?
Aquí vam començar fa quinze dies a anar pujant i pujant. Em fa la sensació que anem quatre o cinc per darrere de Barcelona. Veig que Barcelona va pujant i nosaltres anem pujant, però no tant i ja hi arribarem. Sembla com si anés de forma progressiva. El que va passar a Itàlia fa un mes, va passar fa dues o tres setmanes a Madrid... De casos en tenim molts.
Mirant les dades de tests positius, a Barcelona i a la Catalunya Central és on n’hi ha més, però després ja ve Girona, força per davant de Lleida i molt de Tarragona, l’Alt Pirineu i l’Ebre.
Sí, sí, curiosament és així. Però ja veurem d’aquí a uns dies què passarà amb Tarragona, amb Lleida... Tant de bo que no hi vagi, però em fa la sensació que és com si corregués això. És evident que als llocs on hi ha més aglomeració de gent és on hi ha més afectació, com Barcelona i el Vallès. I tenim el brot important d’Igualada. Però si anem mirant els territoris cada vegada tenim més casos.
En el mapa de casos per 100.000 habitants, a la nostra regió on el color és més pujat és a la zona de Girona i d’Olot...
És on hi ha més casos diagnosticats amb PCR, sí. Cal tenir en compte que els casos no confirmats no els comptem. A Olot hi ha hagut la residència del Tura, que ha tingut força afectació. I això que han fet molt bé els aïllaments, però són gent molt gran i qualsevol afectació causa mortalitat. Ens preocupen especialment les residències geriàtriques perquè un cop hi entra és complicat poder-ho controlar.

Dades dels principals hospitals de la regió

Diversos hospitals de la regió van informar ahir de nous casos de la Covid-19 entre els seus professionals i alguns també dels pacients ingressats. En total a la regió hi ha 460 sanitaris contagiats.

L’ICS va explicar que ja hi ha 109 professionals que han donat positiu, dels quals 71 són treballadors del Trueta i 38 de l’atenció primària. A l’IAS, el nombre de treballadors positius és ja de 121 : 62 són de l’hospital Santa Caterina, 35 del centre sociosanitari, tretze de la xarxa de salut mental i quatre de l’atenció primària; set són d’àrees de suport a l’activitat. També es va destacar que dels professionals afectats que ja han fet 15 els dies d’aïllament, 16 han donat negatiu en la prova de control i que això “representa pujar del 7 al 16%, els professionals que s’han curat i es poden incorporar a la feina”.La Fundació Salut Empordà, que gestiona l’hospital de Figueres, va informar de 24 professionals confirmats (un més que dilluns) i d’un total de 90 casos (dotze més). A més, ahir hi van haver sis noves altes (14 en total) i cap nou mort (tres en dies anteriors). Per la seva banda, la Fundació Hospital d’Olot va explicar que hi ha 40 professionals positius i 44 pacients ingressats i que ahir es va produir una nova mort que es va afegir a les deu de dies anteriors. També hi va haver dues altes més (sis en total).

A l’Hospital de Palamós, on fins ara s’han diagnosticat 147 casos i han mort tres pacients, hi ha 38 pacients ingressats (31 de confirmats i set pendents de resultats). Al Baix Empordà va destacar ahir un cinquè mort a la residència Palafrugell Gent Gran, on hi ha hagut vuit casos confirmats i 29 de pendents de resultats, i el primer cas positiu a Palamós Gent Gran. Pel que fa a professionals de totes aquestes empreses, hi ha 57 casos confirmats i 41 d’aïllats (pendents de resultats).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia