Salut

Les UCI estan “al límit” i es preveu un confinament llarg

Vergés diu que l’aïllament continuarà després de Setmana Santa

Illa assegura que comença la fase d’alentiment, en arribar al pic de la corba

Torra lamenta que de Madrid “no n’arriba res”

El que fa uns dies era preocupació per la situació de “tensió” que podria acabar amb un possible col·lapse de les unitats de cures intensives (UCI) ja era ahir, en paraules de la consellera de Salut, Alba Vergés, la constatació que en aquests moments “estan al límit”. La consellera ho va asseverar dues vegades, primer en una entrevista a Catalunya Ràdio en què va detallar que hi ha 1.764 persones en estat greu quan actualment hi ha una oferta d’uns 1.800 llits, i després en la compareixença de premsa diària, en què va assegurar que el “creixement de casos continuarà arribant”, fet que provoca que estiguem “al límit del nostre sistema sanitari”.

La versió de la consellera contrastava amb la intervenció en comissió al Congrés del ministre de Sanitat, Salvador Illa, que assumia que el govern espanyol havia “aconseguit el primer objectiu d’arribar al pic de la corba”, constatant que s’havia estabilitzat en un dia que la xifra d’infectats arribava als 110.238, 8.102 més que el dimecres, i que això els permetia pensar que “comencem la fase d’alentiment”. El socialista va advertir que, malgrat que la corba s’ha estabilitzat, i aquí si que va coincidir amb Vergés, ara queden “setmanes difícils per al sistema sanitari”, ja que s’està produint una acumulació de pacients a les UCI.

Els dos responsables sanitaris a Espanya i Catalunya també van estar d’acord que les mesures de l’estat d’alarma es mantindran durant setmanes, com havia anunciat el president de la Generalitat, Quim Torra, el 25 de març en compareixença telemàtica al Parlament, situant el pitjor escenari d’estabilització de la pandèmia que dibuixaven els experts pel mes de juny. El president va reiterar en una entrevista a la Cadena SER que aquest model situa el pic de contagis passat Sant Jordi i això voldrà dir prorrogar el confinament. El ministre va defensar al matí les mesures decretades quan es va tenir una “evidència tècnica” i va advertir que igual que es van imposar per fases d’inici “el final serà un procés i hi haurà un període de transició que s’haurà d’anar veient com, amb les màximes garanties, es va fent”, mentre que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, deia a la tarda que el president espanyol, Pedro Sánchez, ho decidiria tenint en compte “criteris científics”. Admetia que els pròxims dies seran clau i que les últimes restriccions estaven donant “resultats molt positius”. Per la seva part, Vergés i la portaveu del govern, Meritxell Budó, van explicar que van analitzant i prenent decisions en cada moment amb els criteris que els dicten els experts mèdics i epidemiòlegs. “Això continuarà setmanes”, va reblar Vergés, que no va descartar “absolutament res” quant a mesures per anar desescalant el confinament, ja sigui aplicant-les per territoris o tipologia de població.

Torra va deixar clar que la peça clau per poder fer aquesta “transició a la normalitat” implicarà fer tests “massius” a tota la població i va avançar que d’aquí a unes setmanes el govern té previst obrir tots els laboratoris dels centres de recerca perquè puguin fer-se més de 100.000 tests ràpids

Atenció primària

La consellera de Salut també va explicar ahir la tasca de l’atenció primària en la reorganització del sistema sanitari per fer front a la pandèmia, destacant que s’ha centrat en l’atenció als pacients amb problemes respiratoris fent un seguiment de 47.373 persones amb símptomes lleus de coronavirus. A més va assegurar que s’han sol·licitat més de 1.000 radiografies diàries per seguir la clínica d’aquest pacients lleus i decidir si poden acabar amb pneumònies i cal una derivació hospitalària, o bé si es pot continuar amb el seguiment dels pacients als domicilis. Altres mesures que s’han intensificat, segons va dir Vergés, són els seguiments telefònics dels possibles infectats per coronavirus, però també per al tractament d’altres patologies augmentant les visites a domicili, als malalts de les residències de gent gran, centres d’atenció a la salut mental i de discapacitats amb les mesures de seguretat necessàries.

Sobre la situació a les residències de gent gran i les crítiques rebudes, el president Torra va admetre que no s’havia informat bé ni “amb la claredat que s’hauria d’haver fet des del primer moment”, un fet que ha creat “alarma social, un “punt de desconfiança” i “certa angoixa”.

El creixement de casos continuarà arribant i tensionant com ara, que estem al límit del sistema sanitari
No descartem absolutament cap mesura quant a territori i tipologia de població
Alba Vergés
CONSELLERA DE SALUT
Hem aconseguit el primer objectiu d’arribar al pic de la corba i comencem la fase d’alentiment
Salvador Illa
MINISTRE DE SANITAT
No ha arribat cap test de Madrid. No esperem res de Madrid perquè no n’arriba res de res
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona