Societat

Salut ja ha incorporat 1.200 sanitaris nous al sistema

Des que va esclatar la crisi, el nombre de llits d’UCI disponibles s’ha triplicat fins als 1.800, que ja estan al límit

Quatre professionals han mort pel virus, i 171 s’han pogut reincorporar a Igualada

El Departament de Salut ha pogut incorporar més de 1.200 nous professionals al sistema sanitari català en les últimes setmanes per poder fer front a l’emergència del coronavirus, segons va exposar ahir en la seva compareixença diària la consellera Alba Vergés. En concret, es tracta de 289 nous metges i metgesses, 365 infermers i infermeres, 278 persones amb altres formacions sanitàries de grau i 270 més, la majoria universitaris, que han reforçat el servei d’assistència telefònica del 061. A tots ells, Vergés hi afegia 36 metges i infermers més que han tornat provisionalment de la jubilació, i un centenar de voluntaris, sobretot persones grans, que també s’han incorporat en tasques de suport en la gestió del mateix 061 i de l’aplicació Stop Covid-19 CAT. Tot plegat, sense comptar-hi incorporacions per a altres feines complementàries per a les quals no cal titulació de grau, com les de zeladors i auxiliars d’infermeria.

Arran d’aquest esforç, ara mateix hi ha 1.800 llits disponibles a les unitats de cures intensives del sistema sanitari català, el triple que fa tot just dues setmanes, si bé la consellera admetia que els hospitals estan “al límit, molt tensionats”, ja que ara hi ha uns 1.400 contagiats en estat greu. Vergés va lamentar que fins ara han mort quatre professionals sanitaris a causa del coronavirus, si bé no va especificar on ni com van contraure la malaltia, i només ha transcendit que un va ser un metge que atenia pacients a Balaguer i localitats properes. Fins ara, un total de 3.700 professionals han resultat infectats arreu del país.

La consellera va assegurar, així mateix, que el govern treballa per continuar reforçant les plantilles, fins i tot amb metges estrangers. En aquest sentit, va exposar que ja hi ha un grup de metges cubans a Catalunya que només necessiten una convalidació ministerial per poder ser contractats, i també s’han iniciat tràmits amb el Ministeri d’Afers Estrangers per poder contactar amb professionals xinesos en les properes setmanes, amb l’objectiu de tenir “tants professionals a peu de llit com sigui possible”. El govern ja va xifrar fa uns dies en uns 1.800 milions el cost que la crisi tindrà només en l’àmbit sanitari.

Pel seu cantó, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va anunciar a la tarda que 32 bombers de la Generalitat amb titulació d’infermeria començaran a treballar en hospitals de Vic i Manresa a partir de dilluns per ajudar a afrontar l’emergència. El 20 de març ja s’havia anunciat aquesta intenció, però fins ara no s’ha pogut concretar, perquè primer calia assegurar el compliment de les tasques estrictes del cos de bombers, que segons Buch haurà de fer un “sobreesforç” i “espremerà recursos” per ajudar, sempre sota el lideratge del Departament de Salut.

Igualada es recupera

Properament s’espera que més efectius dels bombers reforcin l’hospital d’Igualada, on la consellera Vergés va exposar que des de l’11 de març ja s’han incorporat fins a 42 dels nous professionals anunciats ahir. Encara més important que això, però, és que, després que el brot a la conca d’Òdena provoqués una allau de baixes i confinaments entre els professionals de l’hospital, a hores d’ara ja se n’han pogut reincorporar fins a 171, fet que permet no tan sols que el centre ja estigui capacitat per atendre els seus 225 llits, sinó que n’hagi incorporat 75 més, així com vuit d’UCI, que permetran reduir la derivació dels malalts, ja que en les últimes setmanes alguns d’aquest territori s’han hagut de dur a l’Hospital General de Catalunya i també s’ha rebut el suport assistencial del de Bellvitge. La consellera preveu que en els dies immediats no cessarà encara l’“allau de casos greus” que arriben a l’hospital igualadí, si bé constata que a poc a poc el nombre de contagis i d’ingressats a la zona es va “alentint”.

Hospitals provisionals

La consellera va visitar ahir al matí l’hospital temporal de Fira Salut que s’està habilitant al recinte de Fira de Barcelona a l’Hospitalet de Llobregat, on estan treballant més de 300 persones, pertanyents a una quinzena d’institucions i organitzacions. L’espai s’obrirà amb un total de 336 llits, tot i que tindrà potencial per créixer fins als 2.000, i “si fos necessari s’aniria ampliant en funció de les necessitats i la disponibilitat de recursos”, segons va explicar Vergés. D’entrada es preveu que hi treballin uns 600 professionals sanitaris, entre metges, infermers, auxiliars i zeladors. Tots els llits disposaran de tot el material adequat per a pacients de coronavirus, així com tauletes per garantir la comunicació amb els familiars. El recinte, a més, tindrà lavabos, dutxes i zones reservades al personal.

Entre els cossos que hi col·laboren, hi ha l’exèrcit, els Mossos i els bombers, que ahir es va anunciar que també treballaran en el muntatge d’altres instal·lacions similars a Igualada i a Sabadell, on ahir també van dur a terme la desinfecció d’un hotel. Tot i que té més de 200 efectius de baixa entre infectats i confinats, fins ara el cos ha pogut funcionar sense incidències remarcables.

Més ventiladors de Seat

D’altra banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar ahir a la tarda que l’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat a Seat la fabricació a Martorell de mecanismes de respiració assistida, després que les proves fetes en els últims dies hagin estat satisfactòries. La planta automobilística ja va començar ahir mateix la producció, a raó d’uns 300 diaris. Els primers aniran a l’hospital Germans Pujol de Badalona i al Clínic de Barcelona, i a partir d’ara s’aniran distribuint per la resta de la xarxa catalana i estatal. Illa també va notificar la donació de 50 equips de ventilació mecànica invasiva per part d’Alemanya que aniran als hospitals catalans, on n’hi ha més falta ara.

LA XIFRA

4
professionals sanitaris
han mort per Covid-19 a Catalunya, d’un total de 3.700 infectats.

L’Ajuntament de Tona diu que s’hi va intervenir tard

L’Ajuntament de Tona diu que la Generalitat va intervenir “massa tard” a la residència privada Prat i que s’alertava des de dilluns de la situació “límit” en què es trobava per la gran afectació de contagis entre el personal i els residents. El nou equip gestor va començar ahir a treballar.

El web del SEPE no va i serà difícil cobrar l’atur

Els gestors adverteixen que el lloc web del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) en què s’han de presentar els certificats de les empreses amb les dades dels treballadors afectats per ERTO “no funciona”, i alerten que serà impossible presentar la informació per cobrar l’atur.

El curs es reprendrà en línia a les universitats

Les activitats lectives a les universitats es reprendran en modalitat no presencial després de Setmana Santa i es faran de manera virtual durant els mesos d’abril i maig, en espera de l’evolució de la pandèmia i de les mesures que calgui aplicar per contenir-la i que dictaran les autoritats. El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, es van reunir ahir amb els rectors de les universitats catalanes i van acordar aquesta decisió, que no vol dir que al juny no es pugui fer alguna activitat presencial.

Sense benedicció de palmes, un artesà en ven ‘online’

Demà no hi haurà la tradicional benedicció de palmes i palmons del diumenge de Rams, cosa que durà a la ruïna molts artesans palmers, que han estat tot l’any fent-ne. Un artesà del Priorat, però, en ven –i ja beneïdes– per internet (palmesviaplana.com/).

En marxa l’aplicació ConfinApp

El Departament de Polítiques Digitals ha posat en marxa ConfinApp, una aplicació que vol unificar i posar a l’abast tota la informació i els serveis relacionats amb la gestió de la crisi que el govern posarà a disposició de la ciutadania durant i després del confinament. L’aplicació, disponible en els sistemes iOs i Android, incorpora un assistent virtual basat en la intel·ligència artificial que pot interactuar amb el ciutadà i està preparat per respondre dubtes personals, per exemple, sobre higiene i salut, desplaçaments permesos, certificats i tràmits administratius, cobertures d’assegurances, mesures d’ajut a treballadors i dubtes sobre el curs escolar. A més, el departament, juntament amb la Fundació i2CAT i Mobile World Capital Barcelona, ha obert un fòrum per posar en contacte el sector tecnològic i les start-ups a fi de proveir solucions tecnològiques als nous reptes socials detectats amb la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia