Societat

Els metges poden tornar a treballar tot i donar positiu

Professionals de l’hospital de Bellvitge denuncien que els obliguen a reincorporar-se si no tenen febre i els símptomes són lleus

Salut no confirma si hi ha un mateix protocol a tot Catalunya

Un nou protocol d’actuació dictat pel Ministeri de Sanitat, i que relaxa les mesures de protecció cap al personal sanitari infectat pel coronavirus, ha posat en peu de guerra diferents col·legis professionals (metges, infermeres, farmacèutics, dentistes...) de tot l’estat. Ahir van fer públic un comunitat titllant de “temerari” el fet que una persona pugui ser obligada a tornar a la feina set dies després de l’inici dels símptomes si ja no té febre i no se li ha fet la prova.

A Catalunya, el departament de Salut no va saber dir ahir si han adaptat el protocol als hospitals catalans i fins i tot la consellera de Salut, Alba Vergés, va afirmar durant la roda de premsa diària que “en el cas dels sanitaris has de saber segur si és negatiu per poder tornar a treballar”. Però malgrat les seves paraules, alguns professionals catalans asseguren que estan rebent notificacions per tornar a treballar fins i tot si la prova surt positiva, un fet aquest que està causant alarma i por. Ahir, aquest diari va tenir accés a un document intern de l’Hospital de Bellvitge on queda ben clar que una persona que hagi estat malalta i hagi donat positiu a les proves PCR haurà de fer-se una nova prova el dia 14 i fins i tot “si és positiu i els seus símptomes són lleus i l’estat general és bo també es reincorporarà a la feina”.

El criteri, segons queda clar en el comunicat de Bellvitge, és que “el personal sanitari que porta cinc dies o més sense febre i ha millorat els símptomes” està a punt per tornar a treballar. En el mateix comunicat es justifica la decisió en base a “criteris científics” i s’explica que “simultàniament a la desaparició de la febre i la millora de la simptomatologia clínica, ja no es pot identificar el virus en la persona infectada”. És més, el document subratlla que el fet que la prova PCR sigui positiva no implica que pugui contagiar, ja que les proves PCR el que identifiquen són les restes genètiques del virus però això no vol dir que el virus continuï actiu.

El cap clínic de la Unitat de malalties infeccioses de l’Hospital Sant Pau de Barcelona, Joaquin López-Contreras, no veu cap problema amb que un professional que hagi estat infectat torni a treballar encara que la prova doni positiu. “Els criteris per donar l’alta són sempre la clínica i l’evolució. El PCR és només orientatiu i el fet que surti positiu no significa que la persona continuï sent contagiosa”.

LA FRAS

El PCR és orientatiu i que surti positiu no significar que la persona continuï sent contagiosa
Joaquin López-Contreras
cap clínic de la unitat de malalties infeccioses de sant pau

220 famílies volen els avis a casa

Unes 220 famílies han presentar ja una petició formal al Departament d’Afers Socials i Família per endur-se els avis ingressats en residències a casa. Segons va explicar ahir el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, que ahir va comparèixer després de superar el virus, la instrucció s’ha de tenir abans de dilluns i els requisits per poder traslladar els que “estiguin en bones condicions, no hagin donat positiu” i facin un aïllament de quinze dies dins del domicili.

Actualment, hi ha 64.000 persones a residències públiques o privades de Catalunya, amb una mitjana d’edat de 84 anys i amb un 80% d’ells amb alguna patologia important. Cada any moren uns 11.500 avis en residències, uns 1.000 cada mes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona