Salut

Sánchez demana a les comunitats un llistat d’infraestructures per aïllar positius asimptomàtics

El president del govern espanyol anuncia als presidents autonòmics que entre avui i demà rebran un milió de tests ràpids de Covid-19

Els caps dels executius estatal i autonòmics analitzen els escenaris de la “desescalada” en les restriccions

El president del govern central, Pedro Sánchez, ha demanat aquest diumenge als presidents de les comunitats autònomes que li facilitin un llistat d’infraestructures on acollir els positius per coronavirus que siguin asimptomàtics. Es procuraria així contenir una nova propagació de la malaltia que provoca el virus.

A més, Sánchez ha anunciat als territoris que entre avui i demà dilluns rebran un milió de testos per a la detecció del coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19).

Aquestes són dues de les mesures que Sánchez està analitzant amb els presidents autonòmics cara a la següent etapa de “desescalada” o “transició” de la lluita contra el virus, segons han confirmat a Efe fonts autonòmiques coneixedores de les converses per videoconferència que Sánchez manté amb els presidents.

Les mesures s’emmarcaran en “successius” estats d’alarma, tal com ahir va explicar el president en una compareixença celebrada a la Moncloa. Sánchez va anunciar que demanarà al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma, fins al 26 d’abril. L’ampliació de la mesura es debatrà dijous a la cambra baixa espanyola, que previsiblement la validarà, ja que el PP i Cs han avançat que hi donaran suport.

Quan passi el 26, previsiblement arribarà un altre estat d’alarma, tot i que Sánchez espera que es relaxin per llavors algunes mesures de restricció com el confinament als domicilis que ara observen els ciutadans per contenir la propagació del virus.

Un equip d’experts científics prepara un pla per posar en marxa en aquesta nova etapa. Es posarà èmfasi llavors en mesures higièniques i de protecció tant a escala individual com col·lectiva, així com en recursos tecnològics de seguiment.

Les previsions d’actuació en aquesta etapa és un dels punts de la reunió telemàtica d’aquest diumenge entre Sánchez i els presidents autonòmics, amb els quals s’està veient per videoconferència tots els diumenges des que va començar l’emergència sanitària provocada pel coronavirus.

L’executiu diu ara que l’ús de mascaretes és “fonamental”, però no explica com en garantirà el proveïment

La cap d’àrea del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra, ha explicat en una roda de premsa aquest diumenge a la Moncloa que ministeri de Sanitat ja està treballant en la realització de test a persones asimptomàtiques de coronavirus –persones portadores del virus però que no experimenten símptomes– per iniciar una fase de “desescalada”.

Sierra ha confirmat que l’executiu estudia l’aïllament d’aquests casos en domicilis particulars i en instal·lacions específiques, tot i que no ha donat més detalls al voltant d’aquesta qüestió.

A banda, Sierra ha destacat que l’ús de mascaretes durant la futura fase de transició és “fonamental” per evitar més contagis, malgrat que tampoc ha comentat com es garantirà el subministrament. “Són mesures que haurem de posar en marxa [...] i que transmetrem quan estiguin definides”, ha explicat durant la roda de premsa d’aquest diumenge dels responsables del Comitè de Gestió Tècnica del Coronavirus.

Durant la seva intervenció, la portaveu ha assegurat que les Unitats de Cures Intensives (UCI) de la majoria dels hospitals espanyols han notat “menys pressió” pel que fa als ingressos de nous pacients i ha destacat que tot va “pel bon camí”.

Proves d’immunitat

La responsable del CCAES ha anunciat també que posaran en marxa tests d’anticossos durant els pròxims dies amb l’objectiu d’avaluar quantes persones són immunes al virus. “Una persona que ha superat el virus està immunitzada passats els 21 dies”, ha indicat Sierra. Amb la realització d’aquestes proves, Sanitat confia a tenir dades sobre la població immunitzada del virus “en poques setmanes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia