Societat

Diversos sistemes: un sol resultat

La detecció del coronavirus en humans es fa amb dos tipus de tests, de fiabilitat diversa

La prova del PCR és la més fiable, però més lenta

Ara com ara, qualsevol responsable de l’administració sanitària de qualsevol país del món mataria per tenir un test ràpid i fiable per a la detecció de la Covid-19. La principal preocupació dels responsables de la salut pública de la població, sigui quin sigui el país o estat per al qual treballin, és poder fer un cribratge ràpid i eficient dels individus portadors del coronavirus per poder-los aïllar i tallar la cadena de transmissió.

El mercat d’aquests productes de diagnosi s’ha revolucionat, perquè arreu del món en faran falta milions d’unitats durant els propers mesos. Els tests no només són indispensables per detectar els malalts durant la fase d’expansió de l’epidèmia, sinó també un cop hagi remès d’intensitat per constatar amb proves científiques que aquells que han estat malalts ja estan sans i que poden tornar a una vida normal sense posar en risc el conjunt de la sanitat.

L’alt grau d’infectivitat del virus i la seva ràpida expansió fan que, ara com ara, els tests de diagnosi més buscats siguin aquells en què el resultat és gairebé immediat. A grans trets, hi ha dos tipus de proves, els tests PCR i els tests TDR, i la gran diferència és que els primers són més lents en l’obtenció del resultat, i també més cars, i els segons són més ràpids, més barats, però, atenció, menys fiables.

Sigui com sigui, les autoritats sanitàries espanyoles, amb el ministre Salvador Illa al capdavant, han optat pels tests ràpids com a sistema de discriminació, i ho han fet després que una primera operació de compra resultés un fiasco monumental, amb uns tests de molt baixa qualitat que es van comprar a la Xina. La remesa que s’ha comprat és de més de cinc milions, que s’han de distribuir per tot el territori de l’Estat segons els criteris que estableixi el ministeri.

Els tests de diagnòstic ràpid es coneixen per la sigla TDR, i tenen un sistema de funcionament molt similar als populars tests d’embaràs que ofereixen el resultat amb una simple mostra d’orina i amb molt poc temps d’anàlisi. En el cas dels TDR, l’analítica es pot fer a través d’una simple gota de sang o per l’extracció d’una mostra de la laringe, gràcies a l’ús d’un bastonet. Aquests dies s’han repetit arreu del món les imatges en què es veu un sanitari disfressat d’astronauta obtenint una mostra d’una persona mitjançant l’ús d’aquests bastonets.

Després de l’obtenció de la mostra biològica, el mecanisme d’anàlisi dels TDR cerca la presència d’anticossos del coronavirus o la presència de proteïnes del mateix SARS-CoV-2 en la persona en concret. Si es detecta un o altre indicador, el resultat surt positiu.

L’agilitat d’aquesta modalitat de prova permet fer els tests al mateix domicili dels pacients i prendre decisions in situ si surten positius. El problema que tenen, a diferència de l’altra modalitat, és que la fiabilitat és més aviat baixa i es poden donar casos de negatius que en realitat siguin positius, fet que emmascara la dimensió real de la pandèmia i no ajuda a contenir-ne l’expansió. Aquesta disfunció ha provocat que, per exemple, la Gran Bretanya retornés milers de tests TDR que ja havia comprat perquè va considerar que no eren útils per al seu propòsit.

L’altra gran tipologia de tests són els coneguts com a PCR, que es basen en el sistema de la reacció en cadena per la polimerasa. Es tracta d’una tècnica que serveix per amplificar un fragment d’ADN, i a partir d’aquí és molt més fàcil identificar amb una gran precisió la presència d’un virus causant de malalties, en aquest cas la Covid-19. Els tests PCR utilitzats es basen en la detecció de l’àcid ribonucleic, ADR, del virus.

Per tal de sotmetre’s a aquests tests, els pacients s’han de deixar extreure una mostra biològica per via respiratòria, que s’envia al laboratori corresponent per ser analitzada. Els resultats definitius sobre aquella mostra no s’obtindran fins al cap de quatre o cinc hores. Es triga més, però alhora són molt més precisos. Com que són més exactes, els laboratoris treballen en el perfeccionament dels PCR i en l’obtenció de tests que tinguin una resolució més ràpida.

Finalment, hi ha una tercera via de test, que funciona només com a selecció prèvia i com a primer filtratge. És el test que ha posat en marxa la conselleria de Salut a través del seu web i que consisteix en un autodiagnòstic del pacient, que ha de respondre unes preguntes sobre el seu estat de salut general i la possible presència de símptomes que poden delatar la presència del coronavirus.

LA XIFRA

2
euros
és el preu unitari dels tests ràpids de coronavirus, mentre que els tests PCR costen tres vegades més.

Del món del tèxtil al combat contra la malaltia

Importació de PCR

El grup MET, una empresa catalana de logística que treballa habitualment en el món de la importació i exportació de tèxtil, ha modificat el seu objecte de treball arran de la crisi del coronavirus i ha passat a treballar en la distribució a escala mundial de tests PCR. Mitja plantilla de l’empresa es troba afectada per un ERTO i l’altra treballa en els PCR, que compren a una empresa de Corea, un dels principals fabricants, i que distribueixen a diversos països com ara l’Equador, les Filipines, Singapur i els Estats Units, entre d’altres. L’empresa es va posar en contacte amb el Ministeri de Sanitat per oferir els seus serveis, però encara estan esperant la trucada de resposta, ja sigui per dir que sí o per descartar l’oferta. Sí que han parlat amb la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç de Barcelona, sense concretar res encara. En la logística del moviment dels PCR, el més complicat és trobar avions refrigerats suficients, perquè és un producte que ha de viatjar a -20 graus centígrads.

Buch i els Mossos

El conseller d’Interior, Miquel Buch, va assegurar ahir que tan aviat com sigui possible acataran la resolució del TSJC que els obliga a fer tests de coronavirus a tota la plantilla dels Mossos d’Esquadra.

L’hospital de la Cerdanya té un 20% de forans

L’hospital de la Cerdanya ha constatat aquest cap de setmana que la demanda d’atenció per part de persones no residents a la comarca s’ha incrementat un 20% de mitjana entre els diversos serveis. Al centre sanitari ubicat a Puigcerdà hi ha 13 ingressats amb Covid-19 dels 37 que s’han detectat des de l’inici de la pandèmia.

L’Obra Social de La Caixa destina 1,5 milions d’euros a projectes d’innovació per combatre el coronavirus

La Fundació La Caixa destina fins a 1,5 milions d’euros a la nova convocatòria exprés del programa CaixaImpulse, dirigida exclusivament a projectes vinculats a la Covid-19. La iniciativa, que es va posar en marxa fa més d’una setmana, ha despertat l’interès de la comunitat científica. Fins al 15 d’abril, els centres de recerca, hospitals, universitats i fundacions d’Espanya i Portugal hi poden participar presentant les seves propostes. A causa del caràcter excepcional de la convocatòria, només s’accepten projectes clínics i iniciatives que puguin ser aplicades en benefici de la societat que incloguin tecnologies clarament enfocades a trobar solucions per combatre la malaltia.

Un cop seleccionats els projectes, es posaran a disposició els recursos d’acompanyament que calguin, amb accés a mentors i experts, per al correcte desenvolupament de les iniciatives, així com suport financer. L’ajut econòmic podria ser de fins a 300.000 euros. El nombre de projectes finançats serà d’entre tres i cinc, i s’establirà tenint en consideració els criteris dels avaluadors i l’excel·lència dels projectes, que es volen agilitzar tancant la convocatòria al maig.

Equipaments i albergs per acollir metges i infants

Sis equipaments allotjaran personal geriàtric, que podrà anar-hi per descansar i menjar. Altres albergs han estat habilitats per atendre col·lectius especialment vulnerables, per ara amb 70 persones, que acullen nens amb famílies hospitalitzades, persones amb discapacitat, gent sense llar i víctimes de violència masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia