Societat

CINTA PASCUAL

PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ CATALANA DE RECURSOS ASSISTENCIALS

“Sense tests, res canviarà”

“Cal acció ràpida, perquè estem patint molt”

“Ni ara ni mai estàvem preparats, no ens pertoca”

Al capdavant de les residències, fa setmanes que reclamen els recursos mínims per frenar el virus que ha costat més d’un miler de víctimes als centres residencials.

Ara, en mans de Salut. Us heu sentit abandonats?
Una mica, sí. La gestió, la facin uns o altres, no canviarà gens si no tenim els serveis sanitaris necessaris per sortir d’una crisi que és sanitària. No volem ser els últims esperant que Salut tingui les UCI preparades. Sense els tests per saber la infecció real de cada residència, res canviarà. S’ha d’insistir perquè Salut compleixi, perquè la responsabilitat la tenia abans.
Per no haver assumit abans un model assistencial?
Fa anys que reclamem a Salut rebre visites de metges i infermeres d’atenció primària, però només s’assignaven unes hores als centres i amb això s’havia de funcionar. Amb aquestes mancances no es pot dir que no estàvem preparats, perquè no ho hem estat mai. No tenim tests ni equips de protecció, perquè no ens pertoca a nosaltres fer un control d’infeccions quan som centres assistencials.

Ja són més d’un miler d’avis morts i els tests no arriben.

Això és el que no entenem. No podem esperar que vagin arribant durant el mes d’abril com ens han promès. Ha de ser ara, per poder decidir quines persones es deriven als hospitals. Ens cal una acció ràpida, perquè estem patint molt i veus com els dies passen i hi ha molta feina per fer.
El material de protecció arriba amb comptagotes?
No tenim data per als tests i a moltes residències se’ls acaben els equips de protecció. Amb la situació crítica, ens demanen que fem un altre circuit i que omplim fins a quatre formularis cada nit. N’hi ha per parar boig. Només calen recursos perquè on se sap que hi ha el Covid-19 hi vagin autoritats sanitàries a portar tests i el material sanitari que faci falta.
Més de 4.000 professionals de baixa, més que sanitaris. Com es treballa?
És fàcil explicar aquestes xifres quan no s’han pogut protegir. Algunes residències han comprat mascaretes i d’altres han rebut donacions de veïns i empreses. S’ha treballat com s’ha pogut.
S’han reforçat els equips d’alguna manera?
Han passat els quinze dies i després de no tenir símptomes alguns ja han retornat. Ens vam queixar perquè els donaven la baixa per telèfon, no es feia cap seguiment per fer-los el PCR i poder tornar a treballar com es feia als metges i infermeres. Veure com et quedaves sense mans i no es feia res ha estat molt dur.
Trasllats massius d’avis o enviar-los a casa són bones solucions?
Portar avis a casa, ja vam dir que seria minoritari, quan el 70% de les persones grans tenen algun tipus de demència i més de la meitat tenen problemes de mobilitat que requereixen espais adaptats. Abans de fer trasllats s’ha de veure els contagis i si cal derivar als hospitals o seguir amb equips mèdics al centre, on moltes famílies prefereixen que facin el seu final de vida.
Us reclamen més xifres.
Preocupa veure que a gent que ha mort no se li ha fet la prova i totes les persones grans amb febre s’han tractat com a Covid. Sense proves, ens quedarem amb la mitjana de morts del sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona