Societat

Crida a tenir en compte els infants en la sortida de la crisi

La Plataforma d’Infància de Catalunya de la Taula del Tercer Sector denuncia que els menors han estat “els grans oblidats” de la crisi

Demana un desconfinament dissenyat amb els agents socials

“Els infants han sigut els grans oblidats d’aquesta crisi i creiem que no se’ls ha tingut en compte en totes les decisions polítiques que s’han anat prenent per fer front a la pandèmia. Un dels exemples més clars és com s’ha fet el confinament.” Ho denuncia Anna Suñé, coordinadora de la Plataforma d’Infància de Catalunya de la Taula del Tercer Sector (Pincat), que aplega més de 900 entitats socials d’infància a través de 21 federacions.

“No és que estiguem en contra del confinament, si s’ha de fer es fa, el que passa és que en aquesta presa de decisió hi falta la mirada més respectuosa amb els drets de la infància i l’adolescència. Creiem que no hi ha hagut empatia amb els menors, sobretot perquè molts estan convivint amb situacions de pobresa i en alguns casos fins i tot poden estar patint situacions abusives per part d’adults”, diu Suñé, que recorda que els infants van ser els primers a confinar-se i que, al contrari dels adults, que sempre poden anar a comprar el pa, a tirar la brossa o a passejar el gos, ells encara no han pogut sortir de casa ni un dia.

“S’han passat per alt moltes necessitats dels infants, en especial dels més vulnerables, els que viuen en pisos petits, amuntegats molts d’ells, amb famílies que no tenen recursos de cap mena”, denuncia la Pincat, que recorda que ja abans de la pandèmia un de cada tres infants a Catalunya estava en situació de pobresa. En aquest punt també recorden que, segons el Departament d’Educació, avui hi ha 55.000 famílies a casa nostra sense connexió a les xarxes i sense el material informàtic mínim per poder seguir el curs a través de les xarxes socials.

Aquesta plataforma insta que de manera immediata es comenci a parlar d’un pla d’acció pel benestar físic i emocional dels menors de cara al desconfinament. “Ens preocupa molt la reconnexió amb la normalitat i caldrà posar en marxa ajudes per a la conciliació”, diu Suñé.

Recuperar la normalitat

“Creiem que els col·lectiu dels infants i adolescents han de poder començar a recuperar la normalitat al més aviat possible”, manté la coordinadora de la Plataforma d’Infància de Catalunya de la Taula del Tercer Sector, que demana “un compromís ferm de les administracions amb la infància i l’adolescència” a l’hora de dissenyar el retorn a la vida normalitzada. En tot cas, la Taula del Tercer Sector reivindica que les administracions i els partits polítics adquireixin el compromís ferm de protegir i garantir el benestar de la infància i que es tingui en compte no tornar enrere, a la situació “que van patir molts infants després de la crisi del 2008”.

La veu de les entitats

“Evidentment que primer són les directrius sanitàries, però nosaltres creiem que, en la mesura que sigui possible, s’ha de començar a restablir la vida normal dels infants, perquè òbviament els pot estar afectant en temes que tenen a veure amb el desenvolupament, sobretot en els més petits, i a nivell psicosocial”, manté José Antonio Ruiz Montes, coordinador, també, de la Pincat. “Cal que el govern dissenyi el desconfinament de manera coordinada amb les entitats que hi entenem, que en som professionals i que actualment no se’ns està tenint en compte”, reclama Ruiz, que hi afegeix: “Ara que hem d’anar cap a un altre escenari seria un gran error que l’administració prengués decisions sense anar de bracet amb tots aquests agents que treballen amb la infància i l’adolescència. Hem de treballar plegats i no improvisar”, manté José Antonio Ruiz.

Joc, amics i natura

Entre els drets que més reclama aquesta plataforma per als infants hi ha el lleure. Per això aposten perquè al mes de juliol s’obrin els centres per poder, no només repassar els continguts que no han acabat de donar-se en aquest tercer trimestre, sinó també per jugar i per “retrobar-se amb la resta de companys i anar agafant una altra vegada la normalitat i fer-ho en un clima emocionant, perquè s’ho mereixen”, diu José Antonio Ruiz. La Pincat aposta sens dubte perquè “es garanteixin els drets d’esbarjo i lleure de tots els infants i adolescents, i també l’exercici físic i el contacte amb el medi natural”. “Aquest estiu tots els nens sense excepció, a part de poder recuperar matèria del curs, han de tenir dret a recuperar l’alegria, el contacte amb els seus amics i a divertir-se, per això volem que l’administració ho garanteixi. I repetim: tots els nens i nenes i adolescents sense excepció hi tenen dret. Una altra cosa és que els menors en situació de vulnerabilitat encara hagin d’estar més en la mirada de l’administració”, explica Ruiz, un expert en l’educació en el lleure, que, recorda, “és una educació emocional i de valors.”

El síndic, amb els nens

També ahir, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va demanar que es garanteixi el dret a la mobilitat d’infants i adolescents, ateses les afectacions que comporta el confinament en la seva salut física i emocional. Ribó va difondre ahir un comunicat i va recordar que l’OMS alerta des del mes de març de les conseqüències del confinament en la salut mental, les addiccions i l’estabilitat emocional dels infants i joves, i també del conjunt de la població. Ribó també va citar un article de la prestigiosa revista mèdica The Lancet del dia 6 d’abril en què s’exposaven els importants efectes emocionals, somàtics i psicològics que havia tingut en els infants el confinament a la Xina. Una situació que, per la similitud en el temps de confinament, també podria reproduir-se a casa nostra.

LA XIFRA

28
per cent,
és a dir, 1 de cada 3 infants ja estava en situació de pobresa abans de la pandèmia a Catalunya.

LES FRASES

Cal que els infants aquest estiu es retrobin amb els amics i disfrutin. S’ho mereixen
José Antonio Ruiz Montes
coordinador de la plataforma d’infància taula del 3er sector

LA XIFRA

No hi ha hagut empatia amb els menors a l’hora de dissenyar el confinament
Anna Suñé
coordinadora de la plataforma d’infància taula del 3er sector

Un estiu molt important

La Fundació Jaume Bofill ha avalat la idea de facilitar l’aprovat i apostar per la promoció automàtica de curs i ha alertat que sense activitats a l’estiu creixeran l’abandonament escolar i les desigualtats. Aquesta entitat experta en el món educatiu va valorar ahir positivament les paraules del conseller d’Educació, Josep Bargalló, sobre l’establiment d’activitats durant l’estiu als centres i va dir que espera que a la pràctica comportin la dotació econòmica i de recursos necessària. La proposta de la Fundació Bofill inclou activitats que hauran de donar acompanyament emocional per tractar els nois i adolescents que surten d’un confinament (per a alguns, potser traumàtic), activitats específiques d’acompanyament educatiu i altres accions d’enriquiment cultural i de lleure. Diversos responsables de l’entitat van alertar que la solució no consisteix només a reforçar els casals d’estiu que ja es fan tradicionalment, sinó que cal dissenyar activitats arreu del territori que incorporin aquests aspectes. Insisteixen que hauran de ser programes “oberts al conjunt de la població” i per això reclamen beques que cobreixen la totalitat del cost, el menjador i el transport. A més, diuen, caldrà una “hibridació” de perfils professionals, des d’educadors de lleure fins a docents voluntaris. La Bofill també opina que de cara a l’inici del curs que ve caldrà incorporar un seguit de mesures, com ara un reforç de l’acollida dels alumnes després del temps de desconnexió física amb l’escola i el seu entorn. Aquesta acció també s’haurà de dur a terme amb els professors i les famílies. La Bofill rebutja les reflexions en el sentit que la desconnexió amb l’escola no tindrà conseqüències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida