Salut

Els malalts de coronavirus ocupen el 48% de les UCI

Els hospitals tenen 1.627 llits d’UCI, 600 dels quals ara mateix estan buits

Deu residències de gent gran han estat intervingudes, la darrera a la Barceloneta per “faltes en el tracte als residents”

Que la pandèmia del coronavirus ha entrat en fase de desacceleració es pot comprovar amb xifres. Ahir els hospitals catalans, i segons les darreres dades facilitades per la consellera de Salut, Alba Vergés, tenien 778 llits d’unitats de cures intensives (UCI) ocupats per malalts de Covid-19 (el 47,82%) i 249 més (el 15,3%) estaven ocupats per malalts crítics amb altres patologies. “Estem amb una ocupació de més de mil llits de crítics, quan la capacitat actual és de 1.627”, va assegurar Vergés. És a dir, que n’hi ha 600 de buits (el 36,88%).

La consellera, però, va respondre amb un “m’ho he de repassar” quan li van preguntar pel fet que el Ministeri de Sanitat hagués informat que, dels 174 ingressos a les UCI de tot Espanya en les últimes 24 hores, 141 corresponien a Catalunya.

La consellera es va mostrar molt crítica amb el resultat de la sortida dels nens al carrer diumenge. Va considerar “molt preocupant” que el govern espanyol s’ocupi d’anunciar quan cal sortir i va dir que és tant o més important “qui, on i com pot fer-ho”, ja que genera més complexitat. Al seu parer, cal treballar conjuntament amb els agents socials i econòmics per fixar de quina manera i qui es pot desconfinar, i va apostar també per la implicació dels municipis, i fins i tot dels barris, per dur a terme un desconfinament amb èxit.

Intervingudes

La consellera va revelar que el govern ha intervingut fins ara i des de finals de març deu residències d’ancians. La darrera residència a ser intervinguda va ser, ahir mateix, la Bertran i Oriola de Barcelona. El Consorci Sanitari de Barcelona va rellevar la direcció d’aquest centre, situat al barri de la Barceloneta, després de detectar “faltes en el tracte a les persones residents” que atenien i després que la setmana passada traslladés 20 dels 40 residents a una altra institució. Alba Vergés no va aclarir en què consistien aquestes “faltes en el tracte” a la gent gran de la residència Bertran i Oriola.

Des del mes de març, s’han intervingut residències geriàtriques ubicades als municipis de Sant Adrià de Besòs, Barcelona, Vilanova del Vallès, Tona, Ullastrell, Premià de Mar, Tiana i els Pallaresos.

S’han traslladat 632 avis a domicilis particulars i se n’han reubicat 244 en altres institucions. Des que es va iniciar la pandèmia, han mort a Catalunya 2.814 persones grans en residències.

LA XIFRA

778
llits
d’UCI estan ocupats per malalts de coronavirus i 249 més, per malalts crítics amb altres patologies.

Menys pàrquing i més terrasses a Falset

L’Ajuntament de Falset suprimirà les places d’aparcament del carrer Miquel Barceló a finals de maig perquè la desena de bars i restaurants d’aquest eix cèntric puguin ampliar les terrasses.

Assaig amb un fàrmac contra el càncer per a la Covid

L’hospital de la Vall d’Hebron participa en un assaig per estudiar els efectes del selinexor, un fàrmac per tractar el càncer, en pacients amb Covid-19 greus. Ja s’ha inclòs un pacient en l’assaig.

Greenpeace vol més espais per a vianants

Greenpeace demana més espais per a vianants, ciclistes i autobusos als carrers contra la Covid-19. Valora positivament les mesures de pacificació del trànsit anunciades per diversos consistoris.

El pavelló de la Penya, nou Banc d’Aliments

L’Ajuntament de Badalona i el Joventut han acordat que el Palau Olímpic sigui la seu d’un nou Banc d’Aliments. La pista de bàsquet serà el punt de distribució de 600 lots d’aliments i d’higiene.

Diners extres de gratificació per als sanitaris

El govern plantejarà als sindicats dedicar els fons addicionals de l’increment salarial del personal públic previst per a aquest any i els fons pendents de l’any passat –en total, uns 30 milions d’euros– a una retribució extraordinària per als professionals de la salut que estan lluitant contra la Covid-19, des de metges i infermers fins a zeladors i conductors d’ambulàncies. Ho va anunciar el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, en la compareixença telemàtica que va fer ahir al Parlament. La proposta es traslladarà a la Taula General dels Empleats Públics per negociar-ho. Alguns sindicats mèdics van recordar ahir que encara no havien recuperat els sous d’abans de les retallades.

Bassa va a treballar a una residència

L’exconsellera de Treball Dolors Bassa va sortir ahir de la presó de Puig de les Basses, a Figueres, per treballar en una residència de gent gran, basant-se en l’article 100.2 del reglament penitenciari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia