Societat

Sánchez: “No hi ha cap pla B a prorrogar l’estat d’alarma”

El president espanyol demanarà la pròrroga al Congrés dimecres, tot i que avui no té garantits els suports necessaris

S’obre a cogovernar el desescalament amb Torra i defensa que sigui per províncies

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va explicar ahir que dimecres demanarà al Congrés una pròrroga de quinze dies més, la quarta, de l’estat d’alarma, que ara acaba el 9 de maig. El líder del PSOE fa aquest pas tot i que els caps del PP i Ciutadans, que fins ara sempre li han votat les pròrrogues a favor, han amenaçat de no fer-ho, i que els dels partits que li van donar suport a la investidura tampoc ho tenen clar a causa de la recentralització que suposa, ja que implica el retorn de competències descentralitzades als ministeris.

Sánchez, a més, va ser taxatiu en indicar que no té cap pla B a la pròrroga que, va afirmar, vol renovar cada quinze dies, “per una decisió política, per donar explicacions a la ciutadania al Congrés”, tot i que el mateix article de l’estat d’alarma indica que no pot ser renovat sense aquesta autorització. L’article, però, no parla de què passa en els terminis de les pròrrogues, fet pel qual, i per evitar una judicialització del tema, el govern del PSOE hauria optat per allargar aquest estat de quinze dies en quinze dies.

El cap de l’executiu va demanar el suport als partits de l’oposició amb una amenaça velada, ja que els va advertir que, sense la pròrroga, desapareixeria l’empara que tenen els treballadors que actualment estan afectats per un ERTO –sense fer cap referència al fet que la majoria encara no cobren–, els autònoms que reben una prestació extraordinària –la majoria dels quals van cobrar per primer cop dimecres–, els ajuts al lloguer –que no s’han pogut tramitar encara ja que el Butlletí Oficial de l’Estat no en va publicar l’ordre fins aquest divendres– o els crèdits ICO. En aquest punt, Sánchez va informar que la línia actual s’ampliaria en 24.000 milions més, però es va limitar a afirmar que estan estudiant les denúncies que els bancs demanen avals de fins al 180% per a crèdits amb diner públic.

Sánchez, a més, va defensar que “l’estat d’alarma és l’únic instrument per fer front a la Covid-19, l’instrument que han usat la majoria dels països europeus i l’únic que ens permet restringir els moviments dels ciutadans”. En aquest punt va posar com a exemple que sense l’estat d’alarma “els esportistes podrien sortir a qualsevol hora posant en risc les persones vulnerables”, quan el seu mateix govern havia rebutjat la sortida al carrer per franges horàries fins a mitjan d’aquesta setmana.

La crida a la “responsabilitat” del president del govern espanyol va generar ahir els mateixos dubtes dels últims dies. El president de la Generalitat, Quim Torra, va refusar el perllongament de l’estat d’alarma “si no hi ha un retorn de competències”, mentre que el PP va acusar Sánchez de mentir quan aquest va explicar que després de les reunions tècniques dels dissabtes sempre informa l’oposició. El PP va assegurar que en 43 dies només han rebut tres trucades. En la mateixa línia, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va assegurar que no ha tingut cap contacte amb Sánchez en els últims setze dies. Cap dels dos, però, va confirmar que tingui la intenció de canviar de vot dimecres vinent.

Disposat a cogovernar

Sánchez va assegurar que estava disposat a cogovernar les quatre fases de la desescalada que comença dilluns amb les comunitats autònomes. En aquesta línia, el president del govern espanyol va assegurar que “el 83% de les mesures que inclou aquest pla havien estat proposades per les comunitats autònomes”. Tot i aquesta mostra de diàleg, Sánchez, per enèsima vegada, va avançar que explicaria als presidents autonòmics diumenge, en una compareixença a la premsa aquesta setmana, un pla de 16.000 milions no reemborsables.

Abans, el dia que el nombre de morts a l’Estat espanyol per la Covid-19 va superar els 25.000, el líder socialista va voler donar un missatge d’optimisme en explicar que el dia que va comparèixer per donar compte que el Consell de Ministres havia aprovat l’estat d’alarma, el dissabte 14 de març passat, el virus tenia un índex de propagació del 35% i que en les darreres 24 hores només havia estat del 0,5%. Per Sánchez, les mesures preses “comencen a recollir els seus fruits”, i entre aquestes va afirmar: “El confinament sabíem que era la forma d’aturar l’expansió del virus”, tot i que el govern espanyol va atacar el català durant quinze dies pel fet de demanar aquesta mesura més radical, que, finalment, va aplicar aprofitant les vacances de Setmana Santa.

El que ha de fer Sánchez és buscar el consens per acordar un veritable pla A
Inés Arrimadas
Líder de ciutadans
No és cap caprici. L’estat d’alarma també empara els treballadors en ERTO, els autònoms o els avals de l’ICO
Hi haurà rebrots, però hem de garantir que siguin els mínims per no posar en tensió el sistema de salut
Pedro Sánchez
President del govern espanyol
No es pot continuar només centralitzant decisions. Aquesta fórmula no funciona
Quim Torra
President de la generalitat

Mascaretes obligatòries al transport públic i reunions de deu persones

De dir que el seu ús no era necessari es va passar a dir que era recomanat i, en els darrers dies, “altament recomanat”. Ara, a partir de dilluns, quan entri en vigor la fase 0 del desconfinament, les mascaretes seran obligatòries al transport públic. El govern espanyol assegura que dilluns en repartirà 6 milions i en lliurarà 7 més a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies i 1,5 milions més a entitats socials. Aquesta fase 0 és la que permet també obrir bars i restaurants perquè els clients hi puguin recollir menjar preparat que han d’haver encarregat abans, o les botigues atendre els clients que tinguin cita prèvia. Aquestes botigues només podran atendre un únic client per cada treballador que hi hagi al local en aquell moment, i hauran de garantir la reserva de franges de venda destinada als majors de 70 anys i persones vulnerables, franges que han de coincidir amb les que ha dictat el govern espanyol per als passejos, de 10 a 12 del matí i de 7 a 8 del vespre. La fase O començarà demà, dilluns, arreu de l’Estat, excepte a l’illa de Formentera i, a les Canàries, a les d’El Hierro, La Graciosa i La Gomera. En aquestes illes, a causa de la bona evolució de la pandèmia, s’entra directament en la fase 1, fase en què, per exemple, es permeten reunions de fins a deu persones. Ara, vist el que ha passat altres vegades en aquesta crisi, totes aquestes mesures, però, hauran de ser confirmades per les ordres que emetran avui els diferents ministeris espanyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida