Societat

la crònica

Ramon Brugada en estat pur

Va demanar que el pròxim tsunami de solidaritat sigui per al productor local

Si el que pretenia la Càtedra de Responsabilitat Social Universitària de la UdG portant Ramon Brugada de primer convidat de Dialoguem sobre responsabilitat social en temps de crisi era oferir una obertura potent d’aquest cicle de xerrades, ho ha ben aconseguit. En realitat, en la sessió inaugural del programa –feta ahir, emesa per les xarxes socials–, de diàleg n’hi va haver poc i l’hora de durada de la xerrada la van monopolitzar les reflexions el prestigiós cardiòleg. I no ho dic com a crítica, al contrari. Brugada, tan contundent i apassionat com sempre, va tocar els seus temes preferits: la defensa del sistema de salut públic i el centralisme barceloní. Per ell, si una cosa s’ha demostrat amb el paper que estan tenint els hospitals en aquesta pandèmia és que es necessita un sistema de salut públic potent. “La societat ha de fer un pas en la seva defensa, i si els polítics no entenen això, és que cal canviar els polítics”, va afirmar el cap de cardiologia del Trueta. En la relació entre l’àrea metropolitana i la resta del territori va ser molt clar, criticant que la inversió en recerca biomèdica es concentri allà, però es va mostrar optimista sobre un canvi de tendència. La diferent manera de fer dels gironins respecte de “Metropolilàndia” s’hauria posat de manifest en aquesta crisi: mentre que aquí es van buscar solucions a la vora per obtenir tauletes, sistemes de protecció o aparells mèdics, aportats per particulars, investigadors i empreses del territori, als hospitals barcelonins tot això els va arribar a través de grans organitzacions. “Nosaltres, amb una espardenya caminem”, “Som petits, però havíem de sortir del pou i ho vam aconseguir”, van ser algunes de les seves frases.

La directora de la càtedra, Maria Rosa Terradellas; la vicerectora Sílvia Llach i la presidenta de l’Associació Gironina d’Empresàries , Maria Rosa Agustí, van acompanyar Brugada. Tots van coincidir a elogiar la solidaritat dels gironins, que no han dubtat –van dir– a col·laborar amb els sanitaris aportant ajuda de tota mena i a complir –en general– amb el confinament.

El cicle, que modera Francesc Buxeda, continuarà amb xerrades sobre pobresa, a càrrec de la directora de Càritas de Girona, Dolors Puigdevall (dia 13); empreses, pel president de Metalquimia, Josep Lagares (dia 20); violència, per la coordinadora a Girona de l’Institut Català de les Dones, Fina Surina (dia 27); gastronomia, pel sommelier Josep Roca (3 de juny); discapacitat, per la gerent de la Fundació Ramon Noguera, Pepita Perich, (10 de juny), i economia, pel catedràtic de política econòmica de la UB Anton Costas (17 de juny).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona