Societat

Barcelona inventa el 0,5

Vergés, Colau i alcaldes metropolitans pacten demanar a l’Estat l’avançament a una fase intermèdia de desescalada abans d’entrar en el nivell 1

Els comerços podrien obrir sense restriccions i tornarien les misses i vetlles als difunts

La ciutadania i el món empresarial pressionen i la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la resta d’institucions de l’àrea metropolitana van a l’una. Les conselleres Meritxell Budó i Alba Vergés i l’alcaldessa Ada Colau van presentar ahir conjuntament i en un ambient que van subratllar que és de “consens”, una proposta perquè la capital de Catalunya i els municipis de la seva àrea d’influència puguin començar a avançar en el procés de desconfinament amb una nova fase, no prevista fins ara, i que ja s’ha batejat com el nivell zero i mig o 0,5.

La proposta feta per les administracions catalanes, i que amb l’actual estat d’alarma amb plena vigència no serveix de res si no rep el vistiplau del govern espanyol, té lloc en un moment en què el teixit comercial de Barcelona pressiona de manera clara per recuperar la plena normalitat, sumant-se cada cop més a la represa de l’activitat, agafant-se a les possibilitats que ofereix el fet de trobar-se en la fase zero. Això vol dir que si en un principi eren pocs els empresaris que van decidir aixecar persianes, amb totes les cauteles, llistes d’espera i cites prèvies que faci falta, cada dia que passa en són més els que tornen a l’activitat, amb mascareta, gel, guants i el que faci falta, però a la feina.

No només comerços, sinó també cada cop més establiments de restauració comencen a oferir els seus serveis amb la fórmula d’atendre els clients al llindar de la porta, barrant el pas amb una simple taula, i oferint només menjar i altres productes de restauració per emportar-se, o servint a domicili. Amb dificultats, però treballant després de dos mesos de no poder-ho fer.

És en aquest marc de pressió del món del comerç i la petita empresa, als carrers i també als despatxos, que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona van analitzar divendres, en l’àmbit de l’oficina que coordina el procés d’entrada a la nova normalitat les possibilitats de continuar avançant, després de saber que la ciutat no entrarà en la fase 1 fins al dilluns 25 de maig. Les dues administracions es van tornar a reunir ahir, però aquesta vegada en una trobada molt més àmplia, en la qual van ser presents també alcaldes i representants d’altres ens locals del que es coneix com a regió metropolitana nord i sud.

Albiol i els altres

En aquesta trobada hi va ser present, per exemple, Xavier García Albiol, flamant nou alcalde de Badalona, o l’alcaldessa de Sabadell o l’alcalde de Mataró, entre molts d’altres, tots de municipis de densitat similar o superior a la de Barcelona i amb necessitats similars a les de la capital.

En cas de ser acceptada, la fase 0,5 suposaria que els comerços podrien obrir sense restriccions horàries, però evidentment, mantenint les cauteles de protecció sanitària que ja s’estan imposant, amb restriccions de capacitat, obligació de protecció personal de clients i personal, i reforç estructural de les botigues, com ara la instal·lació de mampares de metacrilat que s’està fent habitual en molts establiments. Això suposaria que el comerç de proximitat –la mesura no afecta encara els centres comercials– podria obrir amb una certa normalitat, com ja fan els de territoris situats en fase 1.

En presentar la proposta del comerç, la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar que aquesta i les altres que es demanen a l’àrea de Barcelona són activitats que no comporten un risc essencial. Sobre el fet que el petit comerç pugui deixar de treballar amb cita prèvia i actuar amb més llibertat, Vergés ho va justificar pel fet que els professionals “estan treballant bé, adoptant mesures d’autoprotecció que són enteses i acceptades per la població”.

Sense aglomeracions

Les paraules de la consellera són certes, i aquests dies per Barcelona no s’han vist aglomeracions en establiments, les perruqueries han funcionat per rigorós ordre de cita prèvia i reducció de la capacitat. Només s’ha observat acumulació de personal en algun establiment de restauració, fast food, en les hores punta, on es concentren els repartidors a domicili. La resta, oli en un llum.

Altres activitats que es proposa que es puguin desenvolupar als municipis que entrarien en la fase 0,5 són també l’obertura de les biblioteques, vinculat al fet que en la fase zero les llibreries ja poden començar a despatxar amb cita prèvia, i l’obertura de recintes per a l’entrenament d’esportistes professionals, en el cas del Centre d’alt rendiment de Sant Cugat. En queden exclosos gimnasos i altres centres de pràctica esportiva per a aficionats.

El culte i el comiat

La proposta de la fase 0,5 també preveu que els centres de culte puguin tornar a obrir i que s’hi facin celebracions sempre que no superin el terç d’ocupació, i el mateix per als tanatoris, on es podrien reprendre les vetlles de difunts amb la mateixa capacitat prevista per a la fase 1; restricció de deu persones per difunt dins del tanatori i quinze a l’exterior.

La fase 0,5 no preveu la reobertura de terrasses, tot i que des del sector de la restauració de Barcelona es va pressionar dimecres l’Ajuntament amb un escrit en aquest sentit. Tampoc es permetrien les trobades en domicilis privats de grups de deu persones.

En presentar la proposta del zero i mig, la conseller Alba Vergés va assegurar que, segons els paràmetres que serveixen per mesurar el risc de contagi del coronavirus, tant a Barcelona com a les regions sanitàries metropolitanes nord i sud, el risc de rebrot és “modera o baix”, un fet que permet fer un plantejament “prudent però decidit”.

Per la seva part, l’alcaldessa Ada Colau va aprofitar per demanar l’auxili de la Generalitat i l’Estat per intervenir econòmicament en els serveis socials i evitar el seu “col·lapse”. L’alcaldessa va dir que és més urgent intervenir en aquest àmbit que en la reanimació del sector turístic, a hores d’ara mort. També es va mostrar partidària d’avançar tant com sigui possible la reobertura de les escoles.

LA FRASE

El comerç està treballant bé, s’autoprotegeix, i els ciutadans ho estan entenent
Alba Vergés
Consellera de salut

Un procés que “durarà mesos”

Cap polític s’ha atrevit a donar encara una data, ni que sigui per aproximació, de fins quan pot durar l’estat d’alarma sanitària. Els periodistes ja han deixat de preguntar sobre terminis i tothom està convençut que la cosa va per llarg, amb fases de desescalada, però per molt llarg. Per si algú en tenia cap dubte, la consellera Alba Vergés i l’alcaldessa Ada Colau van coincidir ahir a utilitzar les mateixes paraules per referir-se a terminis i, sense que ningú ho hagués demanat, van assegurar que el procés de desescalda fins a arribar a la “nova normalitat” serà “molt llarg” i “durarà mesos”. Amb aquest horitzó incert, els gestors polítics només s’atreveixen a parlar a molt curt termini, i en aquest sentit l’alcaldessa Ada Colau va recordar ahir que el torn d’obrir terrasses a Barcelona no es planteja fins al dilluns 25 de maig, quan s’espera que aquell dia la ciutat ja pugui entrar en la fase 1. Més enllà d’aquella data, de moment tot és una gran incògnita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER