Societat

Les relacions postpandèmia

Hi haurà noves necessitats emocionals sobretot dels professionals que han estat a primera línia i els sectors a reinventar-se

S’ha pres consciència del que es té i es vol

El confinament, un potenciador de les relacions de parella

El distanciament social imposat determinarà la manera de relacionar-nos en els pròxims mesos? “En l’abraçada, està demostrat científicament, que es produeix l’activació d’un neurotransmissor al nostre cos que genera una vibració física i mesurable”, explica Joana Frigolé , psicòloga i coach emocional i relacional, que, abans del confinament, acabava totes les sessions amb una abraçada. “Ara tot això no hi és però aquests mesos hem après que les emocions també es poden connectar des de la distància”, afegeix. Joana Frigolé ha continuat fent sessions de coaching en línia aquests mesos: “He tingut més feina que mai perquè cal una mirada positiva i és del que es tracta la nostra feina.” Explica que sentir emocions sense contacte directe, és ara, en la postpandèmia, el gran repte.

Virtual i complementari

“Estem en un gran dol, ens podem veure però no tocar”, destaca la coach. I en aquest sentit, quant a les relacions amb els amics i cercles socials, assenyala que caldrà una nova mentalitat. “Ja hem fet vermuts virtuals amb els amics i ho hem sabut fer francament bé, però és una manera complementària de relacionar-nos; som conscients més que mai que no hi ha res com veure’s físicament i compartir hores, no agendar-les.” “Enyorem la distància més curta”, rebla. També la manera com s’ha viscut el confinament, l’aïllament social físic, ha significat un temps passat que ens farà reflexionar com volem viure el temps futur. I si cal fer-hi canvis. “El confinament ha fet que tinguem més consciència del que tinc i no valorava i més consciència del que tinc pendent de resoldre i no puc dilatar més”, argumenta. Frigolé remarca el fet d’haver viscut aquests mesos des de la constructivitat.

Quant a les relacions de parella, per la psicoterapeuta sexual Marina Castro el confinament ha suposat un “potenciador” tant en positiu com en negatiu. No hi ha un patró unificat: “Si no tenien temps ni espai per connectar amb la parella se sentien frustrats; ara que n’han disposat, el nivell de conflicte ha baixat” explica. En canvi, ha estat negatiu per a les parelles “que funcionen quan es veuen poc i quan hi ha una alta intensitat en temps i espai ja no s’entenen tant.” La psicoterapeuta sexual assenyala que el confinament ha provocat alts i baixos emocionals que fan ressentir-se la relació de parella, afegit a un context d’estrès en les parelles amb fills que ho han hagut de compatibilitzar amb el teletreball i la convivència 24 hores: “La sensació de no atrapar res provoca estrès i ansietat i el desig disminueix; el cos ho assimila amb perill i desactiva el sistema sexual.” Remarca la necessitat de buscar espais d’intimitat i de cuidar l’erotisme. Sobre les noves relacions a partir d’ara, recordar que canviaran els “contextos de trobar parella” tot recalcant l’augment de les aplicacions d’internet: “La proporció de parelles que es trobaven en bars i discoteques ja era baixa i les noves tecnologies i les aplicacions havien guanyat territori.” Des del web dels Països Catalans Gentcomtu han detectat un augment del nombre d’usuaris nous durant el confinament. Segons assenyala un dels responsables, Francesc Benavent. l’increment és del 12% en relació als mesos anteriors. “La presència d’usuaris en línia no s’ha concentrat tant durant els vespres dels caps de setmana sinó que s’ha distribuït al llarg de tota la setmana de manera més plana”, explica Benavent.Els usuaris de les comarques gironines, segons assenyalen des de Gentcomtu, representen un 15% dels usuaris del web, que en té un total de 107.000. Benavent. Els homes representen un 46% dels usuaris i les dones, un 54%; l’edat dels usuaris homes se situa en una mitjana de 43 anys i les usuàries dones, de 41 anys. Quant a comarques, un 45% dels usuaris són del Gironès, seguits pels del Baix Empordà, amb un 14%. La Selva (13%)i l’Alt Empordà (12%) tenen percentatges similars. I per sota del 10% se situen els usuaris de la Garrotxa (8%), el Pla de l’Estany (4%) i el Ripollès (2%). Marina Castro recorda, però, que, a l’hora de trobar parella, “l’amic d’amics” és l’estrella.“En el futur es mantindrà igual que les aplicacions i les trobades casuals en locals d’oci quedaran restringides per les limitacions imposades”.

LES FRASES

No hi ha un patró unificat. Hi ha parelles que han millorat molt i parelles que han empitjorat molt
Marina Castro
SEXÒLOGA
Hem observat un augment de nous usuaris mensuals en un 12% en relació als mesos anteriors
Francesc Benavent
administrador web gentcomtu
La capacitat que tenim per conviure amb aquesta realitat és un altre repte, una altra dificultat a superar en la vida
La convivència en confinament ha posat en evidència les relacions i els temes no resolts
Joana Frigolé
coach emocional i relacional
Marina Castro Psicoterapeuta sexual i de parella

“Els petons formen part essencial del sexe”

“En el moment que t’asseus a fer un cafè amb una altra persona, en el moment que no hi hagi mascareta, assumeixes que hi pot haver un risc de contagi”, explica Marina Castro tot recordant que en la postpandèmia haurem d’aprendre a conviure amb un risc afegit a l’hora de mantenir relacions sexuals.

“És cert que és un risc de contagi fer-se petons. Però tenir sexe sense petons serà sexe d’una qualitat tan baixa que potser no valdrà la pena”, reflexiona la psicoterapeuta sexual i de parella. Afegeix que “hi ha altres maneres de contagiar-se”. Si parlant a un pam hi ha un percentatge de risc de contagi, amb els petons és una mica més alt”, remarca. Per Marina Castro, s’assumirà com una malaltia més: “Quan tens sexe amb una persona assumeixes els riscos i fas el possible per no contagiar-te.” I recorda que la majoria de la gent “quan practica sexe oral no fa servir mitjans de protecció”.

I fa una reflexió final: “Si per no agafar la malaltia vol dir que hem de viure tancats a casa, aïllats i sense relacionar-nos amb la gent que estimem, potser assumirem que el percentatge de risc que hi ha em val la pena; hi ha franges d’edat amb taxes de mortaldat amb accidents de cotxe i bé agafem el vehicle per anar a treballar.”

Joana Frigolé ‘Coach’ emocional i relacional

“Les emocions es poden connectar en la distància”

“Tots som conscients que aquesta crisi és molt dura. I d’una manera o altra ens tendim a unir. La Covid-19 també deixarà molta unió, objectius per recuperar persones que teníem oblidades o no els havíem dedicat temps”, assenyala la coach i conferenciant Joana Frigolé. Recorda que a partir del 14 de març, “cadascú va quedar confinat en un moment de la seva realitat. I per tant tal com estaven les seves relacions.” I en les seves sessions de coaching ha pogut detectar que els comportaments que ja no funcionaven abans del confinament s’han mantingut també en els mesos de reclusió imposada. Remarca que hi ha confinats que ho han viscut sense neguits ni ansietat, si bé recorda que el procés s’ha viscut en positiu o en negatiu en funció de les situacions particulars de salut i econòmiques. Així indica que tots els sectors que han estat a primera línia com els sanitaris, treballadors de les residències geriàtriques, “o més ignorats, com les caixeres de supermercat, han quedat aclaparats per l’emergència”: “Quan tot això acabi caldrà asseure’s per veure si s’ha viscut amb equilibri emocional i què hem après de nosaltres mateixos”, destaca. Frigolé ha estat treballant amb aquests col·lectius. També apunta al sector del turisme, que s’haurà de reinventar, i les implicacions emocionals que suposa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona