Salut

Mascaretes obligatòries també per anar pel carrer

Sanitat completa el gir de posició pel que fa a l’efectivitat de les peces per protegir nas i boca i decretarà la necessitat de portar-ne sempre que no es pugui garantir la distància de seguretat

El govern espanyol ha acabat de ratificar el seu canvi de versió amb relació a les indicacions sobre les mascaretes. En només dos mesos, ha passat d’afirmar que no eren recomanables per evitar contagis a declarar-les obligatòries fins i tot per anar pel carrer. “La millor mascareta és una distància de dos metres”, afirmava tot just la setmana passada el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón.

Tal com es va fer públic ahir, el Ministeri de Sanitat obligarà a dur mascareta en els espais tancats i també a la via pública quan no sigui possible “garantir la distància mínima de seguretat de dos metres”. La mesura es regularà en els pròxims dies en una ordre ministerial i s’afegeix a l’obligatorietat de dur-ne al transport públic.

La decisió feia dies que estava sobre la taula i anava prenent forma, fins que es va acabar concretant ahir, en la reunió del Consell Interterritorial de Sanitat amb les comunitats autònomes. Aquest diumenge, el ministre Salvador Illa ja havia avançat que es preveia “reforçar” l’ús de mascaretes i que hi havia “unanimitat” per demanar-ne l’obligatorietat, tot i que no va especificar en quins àmbits.

Ambigüitat

Finalment, quedarà regulat i posat per escrit. Les mascaretes seran obligatòries en espais tancats i a l’espai públic si no es pot mantenir la distància mínima “de seguretat”. I en quines situacions està garantida la distància de seguretat i en quines no? Aquest és, certament, un aspecte poc clar i susceptible de generar confusió.

Divendres passat, el govern espanyol ja va començar a temptejar el terreny pel que fa a l’acollida que podria tenir decretar l’obligatorietat de les mascaretes. La seva posició en aquest tema ha estat una muntanya russa dialèctica. Primer estava desaconsellat que persones asimptomàtiques en portessin, després van passar a ser recomanables i, finalment, es va fer d’obligat compliment dur-ne per accedir al transport públic. Han acabat sent obligatòries fins i tot per anar pel carrer, després d’acordar-ho ahir amb les comunitats autònomes en el marc de la reunió interterritorial. Se’n regularà l’ús en una ordre del Ministeri de Sanitat que s’emetrà en els propers dies i que s’afegirà a la que ja està en vigor per al transport públic.

L’obligatorietat de les mascaretes era una mesura reivindicada per algunes administracions, tot i que el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries ha expressat en diverses ocasions que l’obligatorietat s’havia d’estudiar bé i que calia tenir en compte certs col·lectius que no en poden portar durant un temps prolongat. Seria el cas dels menors, les persones amb trastorns d’ansietat i aquelles que tenen problemes respiratoris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia