Montserrat obrirà quan Barcelona estigui en fase 2
El Patronat de la Muntanya de Montserrat preveu obrir l’abadia al turisme quan Barcelona i la seva àrea metropolitana, d’on procedeixen la majoria dels seus visitants, entrin en la fase 2 de la desescalada, i llavors regularà els accessos per adaptar-se a les mesures de distància social imposades amb motiu de la pandèmia.
El gerent del Patronat, Xavier Aparicio, ha explicat que treballen amb la idea que a finals de juny o principis de juliol tot Catalunya estigui ja en fase 2 o 3, de manera que els visitants que acudeixen a la muntanya des de Barcelona i la seva àrea d’influència, previsiblement les zones on més lenta anirà la desescalada, podran desplaçar-se lliurement fins allà.
L’Abadia, que pertany a dues regions sanitàries diferents que al seu torn es troben en fases diferents de desescalada, va obrir al culte diumenge passat amb una capacitat limitada a 160 persones, el 30% de la seva capacitat, i mantindrà l’aforament que estipulen les autoritats quan pugui obrir també als visitants.
De mitjana, el monestir de Montserrat rep entre 10.000 i 12.000 visites diàries, que s’han de reduir dràsticament quan el recinte obri les seves portes per poder complir amb les normes de distància social necessàries.
Per a això, Aparicio ha explicat que el patronat ha de regular els tres accessos a la muntanya: pel aeri, que utilitza el 15% dels visitants; el cremallera, usat pel 25%, i el cotxe particular, en el qual accedeixen el 60% dels turistes.
L’accés des del aeri i el cremallera es farà només mitjançant la compra anticipada dels bitllets, mentre que els que es desplacin en cotxe hauran de demanar cita prèvia, ja que la capacitat de l’aparcament, de 444 places, es veurà així mateix disminuïda, tot i que al principi no esperen l’arribada d’autocars amb turistes estrangers.
“Si fins ara l’objectiu era que el visitant gaudís d’una estada i d’un servei de qualitat, ara hem de donar aquest mateix servei garantint la seguretat sanitària”, ha destacat Aparicio, que ha explicat que es disposa ja de gels hidroalcohòlics en els accessos a l’Abadia, que cada banc l’ocupen només 2 o 3 persones i que està prohibit tocar a la Moreneta.
Pel que fa als accessos a la muntanya, molt visitada per practicants de l’excursionisme i de l’escalada, Xavier Aparicio ha reconegut que serà pràcticament impossible controlar-los.
Per això, col·locaran per tota la muntanya, especialment en els llocs més concorreguts, entre 30 i 40 cartells recordant als visitants que han de guardar les distàncies de seguretat sanitària.
Un dels llocs on es col·locaran els cartells serà el Cim de Sant Jeroni que, amb els seus 1.276 metres és el pic més alt de Montserrat i on coincideixen fent-se fotos i contemplant el paisatge tots aquells que han aconseguit arribar al cim.
L’absència d’excursionistes frena la degradació de la muntanya
El Parc Natural de Montserrat ha sortit beneficiat de les deu setmanes de confinament. L’absència de visitants ha permès créixer verd en zones on no és habitual per la presència massiva d’excursionistes.
“A la muntanya li feia falta una parada”, reconeix el seu gerent, Xavier Aparicio, que subratlla que la covid-19 ha afavorit “sense cap mena de dubte” a una muntanya que pateix, en algunes zones, un intens estat de degradació.
Per aquesta raó, avança, estan estudiant establir mecanismes per reduir l’aforament i, alhora, garantir les mesures de distanciament. Prop d’un milió de persones trepitgen, anualment, els camins i senders que envolten el monestir de Montserrat.