Societat

Fase a fase

Salut demana que dilluns Barcelona i l’àrea metropolitana siguin una única regió

Proposa que passi a la fase 2 Girona i la Catalunya Central, però no Lleida

El ritme asimètric en què Catalunya està deixant enrere a poc a poc el confinament per la Covid-19 està provocant moltes situacions paradoxals que es posen de manifest cada cop que un territori canvia de fase. Ahir, Barcelona i l’àrea metropolitana, on viu el 66% de la població catalana, van entrar finalment en la fase 1 amb dues de cada tres terrasses encara tancades per falta de viabilitat econòmica i la insistent petició dels alcaldes de permetre la mobilitat entre regions sanitàries, ja que aquesta limitacions geogràfica, a banda de l’aïllament en què ha deixat la ciutat de Barcelona, està provocant situacions absurdes.

Al matí, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en el mateix sentit que ja ho havien fet una trentena d’alcaldes de la regió metropolitana, va demanar que la prohibició de mobilitat no s’allargui més enllà de dilluns. La consellera de Salut, Alba Vergés, va respondre que els indicadors epidemiològics són molt bons, i que “això fa pensar que podrem avançar en aquest sentit”. Semblava que la proposta trigaria encara uns dies, però ahir al vespre el Departament de Salut va fer públic un comunicat anunciant que el Procicat havia aprovat demanar la unificació de Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud a partir de dilluns, i també que les regions sanitàries de Girona, Catalunya Central i les àrees del Penedès i el Garraf passin el mateix dilluns a la fase 2. En aquesta petició no inclou Lleida, que també és encara en la fase 1, perquè, segons va aclarir el departament, “la incidència de casos ha augmentat des que la regió va passar a la fase 1 del passat dia 11 de maig”, i “s’han detectat cadenes de transmissió en empreses agroalimentàries que han mantingut treballs mínims, i cal veure com evolucionen aquestes incidències”.

Ahir ja van entrar en la fase 2 les regions de l’Alt Pirineu-Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, on es van poder veure els primers banys –pocs– de la temporada a les platges, visites a les residències, obertura de grans centres comercials o bars i restaurants amb taules a l’interior. Tot plegat, afegit al desgavell en les dades que s’ha produït en els últims dies i que ahir va registrar un nou capítol de despropòsits quan el Ministeri de Sanitat va restar més de mil morts al còmput oficial de Catalunya, que ahir al matí va notificar 13 noves morts, ha provocat un cert estat de confusió i desconcert entre els ciutadans.

Ahir, la mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, va admetre que la gent “s’està fent un embolic”, perquè “costa moltíssim saber el que es pot fer i el que no”. Vergés considera que en lloc de parlar de fases “com si fos un concurs”, la comunicació s’hauria d’haver centrat en un altre tipus de missatges, com per exemple insistir sobretot en la protecció dels vulnerables.

La possibilitat que l’Alt Pirineu-Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona passin a la fase 3 també dilluns no està prevista en la proposta aprovada ahir pel Procicat. Ahir al matí, però, la consellera Alba Vergés va reconèixer que la Generalitat pot aplicar una certa flexibilitat en el criteri de canvi de fases, i en aquest sentit va assenyalar: “Si l’evolució és bona, veurem què decidim.”

LA XIFRA

13
morts
va comunicar ahir Salut. El ministeri va restar més de 1.000 morts al còmput acumulat de Catalunya.

LA FRASE

Amb les fases, la gent s’està fent un embolic perquè costa saber el que es pot fer i el que no
Alba Vergés
consellera de salut del govern de la generalitat

Un 13% més de passatgers al metro de Barcelona

El metro de Barcelona va registrar ahir un increment del 13% en el nombre de passatgers durant les primeres hores de servei, en comparació amb el mateix dia de la setmana passada, i un 25% més que l’anterior, quan Barcelona va passar a la fase 0,5 en l’escala de desconfinament.

Pel que fa als autobusos, la mitjana de circulació va ser del 70%, amb increments de fins al 80% en les línies d’altes prestacions en les hores punta. Davant la previsió d’un augment del nombre de viatgers, TMB va incrementar la seva oferta a la xarxa de metro de fins al 92% en les hores punta, quan la mitjana diària és del 83%.

Els Ferrocarrils de la Generalitat van augmentar també un 17% el nombre de passatgers respecte de dilluns de la setmana passada, i en el cas de rodalies de Renfe, l’increment registrat ahir va ser del 10%.

Pel que fa al trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona, tant d’entrada com de sortida, diumenge va baixar un 84% respecte a un cap de setmana normal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia