Societat

opinió

Pel dret a un estiu amb lleure educatiu

Les activitats d’educació en el lleure d’esplais, caus, colònies, casals, campaments, rutes... són una de les riqueses de la societat catalana. L’any passat, en els mesos d’estiu, 484.725 infants i joves de 3 a 17 anys i 64.485 monitors, monitores, caps i queles van participar en 9.790 activitats d’educació en el lleure. En cap altre lloc del món hi ha aquesta intensitat d’activitats de lleure. Fa cosa d’un més, en ple confinament per la pandèmia de la Covid-19, no sabíem si aquest estiu podria haver-hi lleure educatiu.

En algunes comunitats autònomes de l’Estat ja parlaven de suspendre-ho tot. En aquell moment, des de l’àrea de Joventut del govern, vam prendre la decisió d’apostar fermament perquè fossin possibles. Ho vam fer pensant sobretot en les noies i els nois, en la infància i el jovent, que hauran aguantat més de tres mesos de confinament, en què han estat un dels grups socials més castigats.

L’educació en el lleure ha estat sempre una escola de ciutadania, d’educació en valors, element de cohesió social. Transformador de la realitat de barris, pobles i ciutats. Ha projectat utopies d’un món millor. Però aquest estiu les activitats per a infants i joves tenen un repte afegit: és el de la reconnexió amb l’espai públic i obert, el de la retrobada amb la natura, el de treballar de nou els vincles socials i el sentit de comunitat després de mesos d’aïllament. I per aprendre les noves rutines que haurem de fer fins que no es descobreixi la vacuna. L’educació emocional i la gestió de la incertesa seran també elements importants. I ho hem de fer donant tot el protagonisme a noies i nois. Ja han patit massa adultcentrisme en la gestió de la pandèmia i el confinament. No en dubteu: els infants i el jovent, si els expliquem bé els marcs, ens ensenyaran als adults les mil maneres de fer possible els nous requeriments socials! I això ha de ser compatible amb les indicacions de les autoritats de Salut i la lluita contra la Covid-19.

Vam decidir treballar conjuntament amb tot el sector del lleure educatiu, que és molt plural: l’escoltisme, els moviments d’esplai, les fundacions vinculades al tercer sector, i també les empreses del lleure i cases de colònies. Els nous requeriments, a més, han de ser sostenibles i rendibles per a les associacions i les empreses i, sobretot, assumibles per a les famílies dels infants que hi participin, en un context amb més de 600.000 persones afectades pels ERTO i autònoms amb caiguda d’ingressos. I vam passar a l’acció.

Vam organitzar cinc grups de treball amb el sector: un per cada tipologia d’activitat i dos de pedagògics. Alhora, des de Joventut de la Generalitat ens hem reunit amb moviments, les associacions municipalistes –els ajuntaments són actors molt importants en la promoció de les activitats de lleure de l’estiu!–, diputacions, amb el Consell Català de l’Esport, des del decret d’activitat de lleure del 2016 s’hi inclouen els casals esportius, les AMPA i la FAPAC, amb les patronals del sector i les grans fundacions. I, sobretot, tots plegats hem treballat conjuntament amb Salut Pública i Protecció civil. En dono fe: amb un nivell de rigor científic excepcional i facilitant i cercant sempre solucions.

El resultat són cinc documents i protocols de referència que han de donar seguretat als organitzadors i a les famílies. Treball en petits grups de convivència, espais airejats, salut i higiene, activitats sense contacte físic i afavorint l’aprenentatge de les rutines. Hi haurà suport i ajudes a les famílies i a les entitats; recursos pedagògics i formació específica per als equips organitzadors. I un marc de governança i cocreació amb el sector. Soc un dels que no volem anomenar “normalitat” al que vindrà després de la desescalada. Però perquè això sigui així, hem d’assumir que l’estiu serà diferent. Amb activitats educatives de lleure, que és un dret de noies i nois i una oportunitat educativa, per a un moment excepcional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona