Societat

La ciberseguretat també es reforça contra la Covid-19

Serveis i equipaments d’informàtica i telecomunicacions, amb 37 milions, són la segona despesa d’emergència

Es compren 600.000 dosis de vacuna antigripal per a la tardor per 2,6 milions

L’aturada de la tramitació administrativa per la pandèmia de la Covid-19, que el BOE va anunciar que es reprèn des d’ahir, ha provocat que les administracions fessin contractes d’emergència, els quals no requereixen anunci ni concurs (i tenen més risc d’irregularitats) per atendre la crisi sanitària i també per no aturar el dia a dia de la gestió pública.

El visor de contractació pública per emergència gestionat pel Departament de Vicepresidència i Economia ha ampliat la seva difusió de transparència i, a més del preu del contracte i del nom de les empreses, ara hi afegeix el contracte amb la seva justificació. Dels més de 1.400 contractes, els equipaments i serveis telemàtics i informàtics són els que més despesa acumulen, després de la compra de materials de salut.

És el cas de l’Oficina de Ciberseguretat de Catalunya, amb tres contractes, que sumen 236.077 euros, a les empreses S21Sec, Acunetix i Hewlett Packard per –s’indica– protegir les entitats públiques durant la crisi de la Covid-19. Des del Departament de Polítiques Digitals s’aclareix que no hi ha hagut cap atac al sistema públic diferent a l’habitual i que els contractes responen a la voluntat de “dotar de més múscul” l’oficina, que des del gener passat va assumir la tasca del Centre de Seguretat i d’Informació de Catalunya (Cesicat), amb més competències.

Fer possible el teletreball dels funcionaris de la Generalitat ha implicat la compra d’ordinadors portàtils per a tots els departaments, a més de llicències d’internet i programes, com ara 9 milions pagats a Seidor per llicències i suport de programes Microsoft. Un altre cas és la compra de 500 “auriculars discrets d’inducció” per evitar contagis i ser més higiènics per al cos dels Mossos d’Esquadra, encarregats per 194.900 euros a la societat Ceotronics. El Centre de Telecomunicació i Tecnologies de la Informació (CTTI) també ha sol·licitat a Everis per 124.000 euros un dispositiu (CRM), perquè les residències de gent gran puguin informar de les seves dades i tenir una major comunicació en cas de requerir recursos.

Dels 123 milions d’euros en material mèdic, hi ha l’adquisició d’un miler de vestits de risc biològic per 25,5 milions al proveïdor Basic Devices. El Departament de Salut també ha demanat 600.000 dosis de vacuna antigripal trivalent d’immunitat reforçada per a la campanya 2020/21, que comença a elaborar Seqirus per 2,6 milions d’euros. Catalunya va adquirir 4,4 milions de dosis de vacuna antigripal per 1,2 milions d’euros l’any passat.

Les obres urgents tampoc s’han oblidat. Per exemple, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha realitzat prop d’una vintena de contractes d’emergència per talar arbres i arreglar talussos de la xarxa a les línies Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia, afectades pel temporal Glòria.

Per la seva part, la Societat Infraestructures de la Generalitat de Catalunya ha encarregat d’urgència obres per instal·lar la xarxa de fibra òptica al Solsonès, comarca que no en tenia i s’espera que ja sigui activa aquest agost per a més de 10.6000 habitants. Al Bages, se’n dotarà dos municipis (Cardona i Sant Mateu de Bages), i ja arribarà a un 97% dels habitants. La inversió és d’uns dos milions d’euros.

LA XIFRA

10
trams de fibra òptica
s’han aprovat ara com a obres d’emergència al Solsonès i al Bages per enllestir a l’agost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona