Salut

Les comunitats en fase 3 poden tenir mobilitat entre si

La dreta explota que Montero cités el virus com a risc l’endemà del 8-M

L’ingrés mínim té multa si hi ha frau

La sisena pròrroga de l’estat d’alarma que es vota demà al Congrés obrirà una etapa final des del 8 de juny fins al 21 de juny en què el timó passarà als presidents autonòmics, però ahir el ministre de Transports, José Luis Ábalos, va plantejar el que pot succeir ja abans que expiri l’excepcionalitat de l’article 116 de la Constitució: la mobilitat entre comunitats –per turisme o per qualsevol altre motiu no laboral– estarà permesa si els territoris d’origen i de destí estan en la mateixa fase 3, l’última abans de la nova normalitat. “Es pot establir un nivell de mobilitat dins una comunitat autònoma, o fins i tot entre comunitats que estiguin en la mateixa fase”, opina Ábalos. Actualment només hi ha quatre illes en la fase 3 –les canàries de La Gomera, El Hierro i La Graciosa, i la balear de Formentera–, però a partir del 8 de juny hi haurà moltes comunitats senceres i això obriria el turisme estatal abans de l’arribada dels visitants estrangers que s’espera l’1 de juliol.

El Consell de Ministres aprova avui la sisena i última pròrroga d’un estat d’alarma de “governança plena de les comunitats” i el govern es veia sacsejat ahir per un vídeo robat a ETB –a l’espai En Jake– en què la ministra d’Igualtat, Irene Montero, admet el 9 de març que la menor assistència a la marxa del dia abans del 8-M es pot deure al coronavirus. “Però no ho diré”, diu al vídeo robat i difós pel diari Abc. El PP, Vox i Cs ho exploten ara dient que el govern sabia el risc del 8-M i no va prohibir la marxa, i exigeix que Montero s’expliqui al Congrés. “Vente pa’ ca”, exigia la diputada del PP Bea Fanjul a Twitter.

Sanció de tornar l’ajuda

Coincidint amb el primer dia de juny en neix, el BOE va publicar ahir la regulació de l’ingrés mínim vital –de 461 a 1.015 euros– i la novetat és que inclou una escala de multes si hi ha frau en el seu cobrament si no està justificat. En els casos molt greus, com pot ser la negativa reiterada a prendre part en estratègies d’inclusió, la sanció és la pèrdua de la prestació per un període de fins a sis mesos i, si la infracció dona lloc a l’extinció del dret, s’hauran de retornar sis mensualitats de l’ajuda. Si un empresari col·labora en el frau, ell també pot ser multat com a cooperador necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia