Societat

NARCÍS SAURINA

ALCALDE DE BÀSCARA

“A Bàscara hem estat proactius”

“Què hauria passat si les 63 escoles de l’Alt Empordà que van signar el manifest s’haguessin plantat?”

“En el cas de les mascaretes vam ser clars, des de l’inici, i no ens vam equivocar”

Líder de l’oposició.
Saurina ha liderat l’oposició a l’obertura de les escoles. L’alcalde de Bàscara va oposar-se, amb el suport del seu govern, a obrir l’escola Joan Reglà. El Departament d’Educació va engegar la maquinària jurídica i l’Ajuntament va acabar cedint. A contracor.
No hauria estat millor acceptar el dictat d’Educació, un cop expressat el desacord?
Fàcil hauria estat acceptar d’entrada el que deia Educació. Però és que la comunitat educativa deia el que deia i l’escola de Bàscara havia signat el manifest en què s’expressava que no es podien complir les condicions. I l’Ajuntament tampoc les podia complir. No obrir va ser una posició de coherència. Finalment, hem hagut d’acabar cedint.
Per què creu que Educació no va voler considerar l’alternativa?
Que estiguéssim sols ha estat un fet crucial. Jo em pregunto què hauria passat si les 63 escoles de l’Alt Empordà que van signar el manifest s’haguessin plantat. Quedar-nos sols va envalentir Educació. Va actuar amb prepotència. M’agradarà saber si els espais que vam oferir i no valien ara serveixen per al curs vinent.
Com valora la gestió de la crisi feta a Bàscara?
Hem fet el que hem pogut, ateses les circumstàncies i les limitacions. Nosaltres podem dir que el dia 23 de març havíem repartit mascaretes per totes les cases. Vam parlar amb tots els comerços del municipi i vam arribar a un acord perquè no entrés ningú si no anava amb mascareta ni guants. I vam rebre crítiques de persones vinculades a organismes oficials!
A l’inici s’assegurava que no era necessària la mascareta.
Entre els ajuntaments hi ha hagut qui ha esperat que els diguessin què cal fer i d’altres que hem optat per ser proactius i avançar-nos. En el cas de les mascaretes vam ser clars i no ens vam equivocar. Ens van criticar la mesura. Per a la gent gran és més fàcil sortir de casa amb la mascareta que no esperar a posar-se-la al davant de la botiga. Els que ens van criticar perquè recomanàvem de sortir amb mascareta han acabat defensant-ho. Vam prendre mesures sense esperar que una administració superior ens digués el que calia fer.
Ha estat positiva aquesta proactivitat?
Si ens referim a les xifres que dona la Generalitat, en els municipis que cobreix el CAP de Bàscara, tenim una ràtio d’infectats i de casos possibles més baixa.
Per què van triar ser proactius si era més fàcil esperar ordres?
Les instruccions de l’administració arriben lentament. Ens vam espavilar a trobar els mitjans i, per a nosaltres, la protecció de tota la gent era prioritària. Vam consultar-ho i no ens vam voler esperar. Les decisions dels governs han anat a remolc del dia a dia.
Qui els ha renyat i per què?
Nosaltres no podíem obligar a portar mascareta però sí recomanar-ho. Vam fer un campanya important i vam donar instruccions. Vam rebre crítiques de persones vinculades a entitats supramunicipals, les mateixes que ara recomanen que es facin servir mascaretes. No vam tenir ajuda en aquest aspecte de ningú. Hauríem acceptat millor l’ajuda que la crítica.
Parla de lentitud, inefectivitat i actitud erràtica?
Ha faltat iniciativa i lideratge. Les iniciatives en els pobles petits les hauria d’haver liderat algú. Quant a les mascaretes, per exemple, la suma d’esforços hauria estat més efectiva amb un lideratge.
Han crescut les situacions d’emergència social al municipi?
A Bàscara no hem tingut cap cas greu. Ens vam posar en contacte amb persones de grups de risc i ens vam assegurar que tinguessin una xarxa d’ajuda.
Els pressupostos els han refet...
Sí. Hem deixat de fer alguna obra, com ara la planta desnitrificadora d’Orriols, que l’ajornarem. Vist el panorama, no ens veiem capaços d’afrontar aquesta inversió i l’hem posposat. La principal inversió ara és refer els desperfectes causats pel temporal Glòria. Tenim un canal soterrat que s’ha enfonsat, s’ha enfonsat un carrer al poble de Calabuig, una obra que costarà molts diners, i tenim diversos camins inhabilitats. Els recursos els haurem de destinar al més bàsic, que serà el canal. El carrer de Calabuig no es podrà arreglar si ningú ens ajuda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona