Salut

Creix l’activitat dels equips de salut mental amb la pandèmia

atenció ·

Els equips d’hospitalització domiciliària de Girona han doblat l’activitat aquests mesos

Les urgències psiquiàtriques tornen al Santa Caterina

Els equips d’intervenció precoç de la psicosi (EIPP), de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’IAS, han incrementat la seva activitat més d’un 30% durant aquest període de confinament a les comarques gironines. En total, han fet 3.223 visites, mentre que durant el mateix període de l’any 2019 en van fer 2.460. Aquesta és una de les dades que es van saber ahir i que posen de manifest els efectes de la pandèmia de la Covid-19 en l’organització de l’activitat de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions, que a hores d’ara ja ha recuperat entre el 80 i el 90% de l’activitat presencial, segons la comarca. La resta d’atenció es continua fent mitjançant la consulta telemàtica o l’atenció telefònica. En el conjunt de centres i serveis comunitaris de salut mental de les comarques gironines s’han fet aquest any 28.987 visites a distància –telefòniques i telemàtiques–. D’aquest total, el 91% han estat visites registrades durant el període de la pandèmia (març, abril i maig).

Durant el període àlgid de la pandèmia, la Xarxa de Salut Mental i Addiccions ha mantingut els centres de cada comarca oberts, amb seguiment telefònic i domiciliari intensiu per al tractament dels casos amb trastorn mental greu, igual que els serveis de rehabilitació comunitària i hospitals de dia. A més dels EIPP, els equips d’hospitalització domiciliària, l’equip d’atenció a les persones sense sostre i els altres equips mòbils assertius comunitaris han incrementat de forma considerable la seva activitat. Concretament, els equips d’hospitalització domiciliària de Girona han augmentat l’activitat un 50%, amb 34 pacients en seguiment l’any 2019 i 51 aquest any, i l’equip de suport a persones sense llar de Girona ha atès durant la pandèmia nou casos nous.

També els centres d’atenció a les drogodependències de la demarcació han registrat un augment general de les visites assistencials del 25%, que sumen aquest any un total de 14.814 respecte a les 11.892 visites fetes l’any 2019. Per la seva banda, els centres d’atenció d’adults han passat de 31.487 visites l’any passat a 35.603 visites aquest any, diferència que equival a un increment del 13%. L’augment de l’activitat assistencial esdevé encara més notable en l’atenció comunitària infantojuvenil, que globalment ha incrementat el nombre de visites assistencials un 29%, i ha passat de comptabilitzar-ne 16.182 l’any 2019 a 20.807 aquest any.

Les urgències

Durant aquest període, i mentre l’atenció comunitària ha crescut, les urgències psiquiàtriques han disminuït un 13%, amb 1.961 urgències ateses l’any 2019 i 1.706 aquest any, gràcies a la contenció efectuada als centres especialitzats de la xarxa a cada comarca, especialment des de principis de març fins a finals de maig. Que la situació es va normalitzant també ho indica el fet que el servei d’urgències psiquiàtriques –que al març es va haver de traslladar per cedir l’espai a llits de crítics per a pacients amb Covid-19– ja retorna la seva activitat al servei d’urgències generals de l’hospital Santa Caterina de Salt. Amb aquesta reubicació, l’Institut d’Assistència Sanitària va recuperar ahir també el funcionament de la unitat de desintoxicació i patologia dual, situada a l’edifici Salt del parc hospitalari Martí i Julià.

En aquests moments, els centres comunitaris de salut mental d’atenció als adults, infants i joves, i centres de seguiment de les drogodependències, estan fent entre un 80 i un 90% d’activitat presencial, i el percentatge restant de l’activitat és en format telefònic o consulta telemàtica per al seguiment dels casos més estables i de menys complexitat. D’aquesta manera, el pacient o familiar s’estalvia haver-se de desplaçar fins als serveis i els centres obtenen la qualitat desitjada en la implantació de les mesures de seguretat recomanades a les sales d’espera. Les dinàmiques grupals es van activant en funció de la situació específica de cada centre.

Activitat hospitalària

En relació amb l’activitat hospitalària, les dades assistencials acumulades fins al maig en relació amb el mateix període de l’any passat registren una davallada del 7% en el nombre d’altes del servei d’aguts de psiquiatria per l’efecte de la Covid-19 (401 l’any 2019 i 372 l’any 2020) i un augment del 8% en les altes de subaguts (134 l’any 2019 i 145 l’any 2020). La unitat d’hospitalització infantojuvenil també ha tingut un augment de les altes d’un 36%, amb 33 altes l’any passat i 45 aquest any.

A Lloret de Mar

D’altra banda, l’hospital sociosanitari de Lloret de Mar ha començat a permetre visites després de tres mesos suspeses a conseqüència de la Covid-19. De moment, les visites es permeten per a un sol familiar.

LES XIFRES

7.023
casos
de persones positives per Covid-19 s’han registrat fins ara a la regió sanitària de Girona.
31
persones
continuen hospitalitzades a la regió, sis d’elles en estat greu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia