Societat

Injecció de personal i diners a les residències d’avis

Salut i Serveis Socials anuncien 96 milions d’euros per reforçar els centres per tal d’evitar contagis de cara a la tardor

Es reservaran 2.800 places buides per fer els aïllaments en cas de rebrots

Reforçar i preparar les residències per afrontar una temuda segona onada de contagis a la tardor. Amb aquest objectiu, els màxims responsables de les conselleries de Salut i Serveis Socials van anunciar ahir fins a 96 milions per destinar-los als centres residencials que han sortit malparats del primer embat de la pandèmia. “Ara n’estem més informats i tenim experiència. Cal estar preparats per afrontar el que pugui arribar”, reconeixia la consellera de Salut, Alba Vergés, que anunciava que les residències disposaran d’estocs d’equips de protecció per a quatre setmanes. Per agilitzar la detecció de casos, es faran proves PCR quan hi hagi sospites de contagi entre els residents i, en cas de positiu, s’actuarà com si fos un brot amb els contactes i els professionals a càrrec. Salut reforçarà l’atenció a les residències amb 450 professionals, entre els quals hi haurà 163 metges i 270 infermeres. El departament també incrementarà en 500 el nombre de llits als centres d’atenció intermèdia, on s’atenen les persones afectades per la malaltia que han de seguir tractament.

Les residències hauran de mantenir els circuits i la sectorització i tenir capacitat per aïllar residents en cas de rebrot. És per això que el departament assumirà el cost de reservar 2.800 places lliures, que en bona part seran de centres públics, però també de concertats i de privats, que n’hauran de garantir un mínim de tres. Des de la patronal, la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, assegurava fa uns dies que s’estan fent esforços per garantir aquests espais d’aïllament, atesa la por que el virus torni a entrar a les residències. Tot i això, reconeix que l’ampliació de personal, que ara mateix costa de poder contractar, i la reducció d’ingressos posen els centres en una situació econòmica molt complicada.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, reconeixia l’existència d’una llista d’espera per entrar a les residències de 20.800 persones, però assegurava que la prioritat és la seguretat i la protecció dels residents. Des que van reobrir els centres, s’han produït 42 ingressos nous i, dels 736 residents que van marxar voluntàriament als domicilis, 298 han retornat a la residència. El conseller anunciava que a partir del setembre es contractaran 1.800 nous professionals en gericultura i auxiliars. S’incrementarà així un 15% la ràtio de treballadors als centres residencials. Entre els quals, hi haurà 370 noves infermeres per cobrir els torns de nit a les residències de més de 60 places. Per fer-ho, va assegurar que es comptarà amb les més de 4.000 persones que hi ha inscrites a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya, una borsa que es mantindrà en funcionament en els pròxims mesos. El mateix departament que dirigeix es dotarà amb 219 persones per impulsar un programa els propers tres anys per fer el seguiment de proximitat amb les residències i la inspecció de serveis socials per als més vulnerables. Els dos consellers també van anunciar ahir la creació d’una agència integrada d’atenció, per redissenyar l’atenció a les persones grans i la dependència. Avui s’inicia al Parlament el ple monogràfic sobre la gestió a les residències, que s’allargarà fins divendres, i també es constitueix la comissió d’investigació.

LA FRASE

S’ha avançat en el que ha de ser l’atenció social i sanitària, però falta fer un pas més i repensar-ne el model
Chakir el Homrani
conseller de treball, Benestar social i famílies

LA XIFRA

1.800
gericultors i auxiliars
es contractaran per reforçar les residències a partir del mes de setembre.

L’IMV registra a Barcelona més de 40.000 peticions

L’ingrés mínim vital ha registrat més de 400.000 sol·licituds a tot l’Estat espanyol, i 41.000 de les quals s’han demanat des de Barcelona ciutat, segons va explicar ahir el ministre José Luis Escrivá.

Les entitats demanen una resposta global

Entitats de pau i drets humans, dins la campanya que impulsa la Fede.cat, reclamen que la resposta a la crisi post-Covid sigui diferent de la del 2008 i s’abordi “des de la justícia global”.

El festival Rec.0 suspèn l’edició fins al 2021

La cita del Rec.0 d’Igualada, que aplegava marques que venien estocs a preus baixos, ha decidit cancel·lar l’edició definitivament per a aquest any després d’haver suspès l’edició del maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia