Salut

Coronavirus

La mascareta es podrà treure per banyar-se o prendre el sol a la platja o consumir a bars i restaurants

Les excursions s’equiparen a l’activitat esportiva i també seran una excepció a la norma

A casa caldrà dur mascareta si hi ha persones amb qui no es conviu habitualment

El departament de Salut ha aclarit aquest dijous algunes dels dubtes que ha generat la precipitada implantació de l’obligatorietat d’ús de la mascareta.

El mateix dia que la norma entra en vigor, Salut ha publicat un document de preguntes freqüents on concreta qui, quan i com s’ha de dur la mascareta.

L’hauran de portar posada fora de casa totes les persones majors de cinc anys (per als més petits és recomanable), sempre que no tinguin una malaltia o dificultat respiratòria, tinguin autonomia per treure-se-la sense ajuda o que no presentin trastorns que en facin inviable l’ús.

A banda del transport col·lectiu i l’interior d’establiments, on ja era obligatòria, s’haurà de dur la mascareta a la totalitat de l’espai públic.

Les excepcions a la norma de dur la mascareta al carrer són la pràctica esportiva, quan es consumeixin aliments o begudes i durant la realització d’activitats “restringides als grups estables de convivència” en el marc de les escoles o les activitats de lleure infantil i juvenil.

També es podrà treure la mascareta per banyar-se o prendre el sol a la platja, però serà obligatori utilitzar-la en els trajectes o per anar a les dutxes, lavabos o guinguetes. La mateixa lògica s’aplica a les piscines o altres instal·lacions aquàtiques, on cal fer-ne ús a vestuaris o instal·lacions interiors però no a la zona de bany.

Salut detalla que per anar d’excursió no serà obligatòria perquè equipara aquesta activitat a la pràctica esportiva.

Als bars i restaurants, tant a l’interior com a les terrasses, es podrà prescindir de la mascareta un cop asseguts a la taula però s’haurà de dur en qualsevol altre situació, com anar al lavabo o al taulell per demanar.

Pel que fa a l’activitat laboral, com a norma general serà obligatòria, amb les excepcions per a tasques a l’exterior que impliquin un gran esforç físic o que es realitzin en espais individuals tancats.

Als establiments de turisme també serà obligatòria excepte a la pròpia habitació (o parcel·la, si és un càmping) o a la taula durant els àpats.

Salut indica que fins i tot a l’espai privat caldrà dur mascareta si no s’està amb persones amb qui es convisqui habitualment.

El document precisa que a l’espai públic es poden utilitzar tant les mascaretes higièniques (tèxtils) o quirúrgiques. A la feina, Salut es remet a les que indiquin els corresponents serveis de prevenció de riscos.

El govern subratlla que la mascareta ha de tapar el nas i la boca. També precisa que
l’ús de la pantalla facial no substitueix la mascareta, que caldrà portar igualment.

Les sancions per no portar mascareta es fan en base a la Llei de seguretat pública. Els Mossos d’Esquadra i Policies Locals aixequen les actes, i és el departament de Salut qui incoa els expedients sancionadors i comunica les multes.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia