Salut

L’augment “insostenible” de casos en joves de 15 a 29 anys fa disparar les alarmes

El Segrià té el doble d’ingressats que a principis de setmana i registra la xifra més alta de positius des del tancament

La corba d’increment a Barcelona també preocupa

El Procicat específic de Lleida es reuneix aquest matí per valorar si cal aplicar mesures addicionals al Segrià i a la resta de la regió sanitària, on la situació epidemiològica continua desfermada. En el transcurs d’aquesta setmana ja s’han doblat els ingressos hospitalaris (ara són 84) i la xifra de contagis continua en una escalada molt preocupant. A tot el país, ahir es van identificar 774 positius nous. El dia abans havien estat 482 i el dia anterior, la meitat. Un creixement important que majoritàriament es focalitza al Segrià i a la ciutat de Barcelona.

Molts d’aquests positius tenen un perfil coincident: gent jove i asimptomàtica. El delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, va alertar ahir que s’està produint un augment “insostenible” de casos de coronavirus entre joves de 15 a 29 anys al Segrià i fa una crida perquè aquest col·lectiu tingui una “altíssima responsabilitat”. El cap de vigilància epidemiològica a la regió, Pere Godoy, reconeix que la situació és “complicada” perquè els casos no cessen i la previsió és que continuïn augmentant els pròxims dies.

Salut considera que el resultat de les mesures aplicades els últims dies s’hauria de començar a veure a partir de mitjan setmana vinent i no durant aquest cap de setmana, com havia indicat el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. Segons la retrospectiva de casos que es té ara mateix, dimecres hi va haver el pic de casos a la regió, però aquestes xifres poden variar perquè molts dels positius que es notifiquen cada jornada corresponen a proves fetes dies abans. En total, ja són vint els brots detectats a la regió sanitària de Lleida, que ahir van produir 280 contagis nous. Setze dels focus són al Segrià i dotze en empreses hortofructícoles. Se n’han detectat també en un CAP i en una comissaria dels Mossos, que continuen operatius tot i el volum de persones en aïllament.

Corbes com al març

Tot plegat, fa que les corbes de creixement siguin equiparables a les que es van donar a la regió en el moment més intens de la pandèmia. Això va fer que les crítiques a la gestió del govern continuessin ahir amb intensitat. El president de Col·legi Oficial de Metges de Lleida, Ramon Mur, sosté que al maig ja va alertar els màxims responsables de Salut i l’ICS a a Lleida, Divina Farreny i Ramon Sentís, de la necessitat d’actuar de manera preventiva sobre les condicions en què treballaven i vivien els temporers per evitar els rebrots. A més, el sindicat Metges de Catalunya va denunciar “la sensació de precarietat i descontrol” amb la qual es treballa a la regió, amb una manca de recursos que “dinamita la capacitat de resposta”.

L’Arnau de Vilanova ja té la segona planta de malalts de Covid-19 ocupada i és a punt d’obrir-ne una tercera. Es confirma el canvi de perfil en els malalts: la meitat són menors de 50 anys. Salut instal·larà una nova carpa al costat del CAP Prat de la Riba de Lleida en espera de possibles pacients de coronavirus i s’habilitarà el pavelló Onze de Setembre per a pacients en el tram final de l’hospitalització

Mentre que els experts reclamen mesures més intenses, Salut insisteix en negar-les. De moment, es vol centrar a fer cribratges amb PCR als més de 3.000 treballadors de les 47 empreses del sector de la fruita del Segrià. Ja pentina, però a un ritme lent, les residències de la regió i ha detectat un brot a Oliana (Alt Urgell) amb 26 afectats.

LA FRASE

La mascareta, no us la traieu ni per fer el cafè. I els petons, feu-los amb distància de seguretat
Ramon Farré
Delegat del Govern a Lleida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia