Societat

Port de Barcelona

El Port de Barcelona enceta una nova etapa de treball per la igualtat

El Pla d’Igualtat 2020-2022 és una guia per seguir avançant en drets i deures

En els últims anys, són moltes les reivindicacions que omplen carrers i places d’arreu del món a la recerca d’una societat més justa. Una està protagonitzada per dones i, també, homes amb crides a la igualat. Les polítiques actives que fomenten garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats entre homes i dones i eliminar la discriminació per raó de sexe són determinants i, per això, les administracions públiques juguen un paper molt important.

El Port de Barcelona té el compromís amb les persones, la gestió ètica i professional, l’orientació al client i la responsabilitat social i la innovació com a valors que regeixen el comportament de l’entitat. Per això, el Port fa deu anys que treballa per millorar les polítiques amb perspectiva de gènere, a través de diversos plans d’igualtat. Enguany, la infraestructura catalana ha aprovat l’edició 2020-2022, una guia per seguir amb la responsabilitat d’avançar en drets, deures i respondre com demana la societat i com s’espera que ho faci una entitat pública.

Nou Pla d’Igualtat 2020-2022

El nou Pla d’Igualtat del Port de Barcelona, amb una vigència de tres anys, es planteja diverses accions a implementar a mitjà i llarg termini: incrementar la difusió de les accions dutes a terme pel Comitè Permanent d’Igualtat i de l’existència del protocol d’assetjament; fomentar la sensibilització de tota la plantilla mitjançant els protocols laborals; detectar carències que puguin existir dins l’organització, a través de l’enquesta interna Great place to work, per poder millorar-les; i promoure el Pla Concilia, un servei de suport i assessorament de professionals especialistes que cobreix diversos aspectes de l’atenció a la família, atenció social i atenció a la dependència, entre els empleats. Fa deu anys que el Port de Barcelona va materialitzar el seu compromís en la lluita per la igualtat de tracte i d’oportunitats entre homes i dones amb el primer Pla d’Igualtat.

Compromís amb la igualtat de gènere

Des de 2010, la infraestructura catalana ha implantat i fet seguiment de moltes accions implementades a mitjà i curt termini dins de les diferents àrees d’actuació. Aquestes actuacions vetllen pel compliment de paràmetres com la  igualtat d’oportunitats a l’hora d’accedir a un lloc de feina; les mesures de conciliació de la vida personal i laboral; la formació sobre igualtat i sensibilització de tota la plantilla; les promocions sota el principi de presència equilibrada entre homes i dones; els protocols d’actuació per gestionar l’assetjament sexual, l’eliminació del llenguatge sexista de tota l’organització o la creació de la figura de l’agent d’igualtat.

Darrerament, i ara amb més força després d’aquesta crisi generada per la Covid-19, la societat reivindica poder generar noves oportunitats que permetin el sorgiment d’una economia millor, d’un ecosistema i una vida més igualitària, inclusiva i sostenible.

En aquesta línia, el Port de Barcelona, ferm en el seu compromís amb la sostenibilitat social a través del Pacte Mundial de les Nacions Unides, treballa pel compliment dels 10 principis del pacte i també dels 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que inclouen el canvi climàtic, la desigualtat econòmica, la innovació i el consum sostenible. Concretament, l’ODS número 5 insta a treballar per assolir la igualtat de gènere, no només perquè és un dret humà bàsic, sinó perquè és vital per al desenvolupament sostenible.

Està demostrat que empoderar les dones té un efecte multiplicador i ajuda a promoure el creixement econòmic i el desenvolupament global. Per això, el Port creu fermament en l’increment de la presència de dones dins els òrgans de govern.

Una dècada del primer Pla d’Igualtat

En aquests deu anys, el Port de Barcelona ha elaborat quatre plans d’igualtat: maig de 2010, maig de 2012, desembre de 2019 i gener de 2020. Els objectius generals d’aquests plans són clars: fer possible el principi d’igualtat de tracte i d’oportunitat entre homes i dones en el conjunt de les seves polítiques; facilitar la conciliació de la vida personal, familiar i laboral; fomentar la formació en igualtat; promoure la presència equilibrada entre homes i dones en els òrgans de selecció i valoració; establir mesures efectives per eliminar la discriminació per raó de sexe, i de protecció davant l’assetjament sexual.

Aquests objectius s’han anat materialitzant al llarg d’aquests anys amb accions implementades a través dels diferents plans d’igualtat. Destaquen en l’àrea de conciliació mesures com l’excedència o la reducció de jornada per la cura d’un fill o filla; la flexibilitat horària en l’horari d’entrada i de sortida i en l’horari d’estiu. També, el 2015 es va elaborar la guia de la conciliació i la de maternitat, paternitat i lactància, on es recullen totes les informacions, permisos i tràmits relacionats amb la conciliació i la gestació de prestacions.

El 2011, el Port de Barcelona va aprovar el protocol d’actuació per gestionar l’assetjament sexual per tal de donar resposta i assistència a la víctima. En aquest sentit, s’implementen també mesures de protecció i suport des del punt de vista laboral, psicològic i econòmic a les persones víctimes de la violència de gènere.

Entre les mesures més recents, hi ha la participació de les treballadores del Port en el Talent Girl, un projecte per promoure entre les joves, el futur de les properes generacions, el desenvolupament del talent en estudis tradicionalment masculins com són les matemàtiques, la ciència, la tecnologia i l’enginyeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia