Societat

Ratafia per Sant Benet

La guanyadora del concurs de ratafia de l’any passat de Besalú va mostrar-ne ahir la preparació en un acte de format reduït

La fira d’aquest any d’Herbesalú es va suspendre a causa del coronavirus

L a tradicional cita Herbesalú, que cada any se celebra pels volts de Sant Joan, es va suspendre arran de la pandèmia del coronavirus. Però els promotors d’aquest esdeveniment no volien deixar passar l’estiu sense fer, encara que fos en un acte simbòlic, l’elaboració de la ratafia de l’any amb la recepta de la guanyadora del concurs de la millor ratafia de Besalú 2019, que va ser la jove Regina Juncà i Ramóon. A l’hora de buscar una data, van pensar que la millor era ahir, l’11 de juliol, dia en què se celebra Sant Benet de Núrsia. El periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós va explicar que la data s’esqueia perquè les comunitats de monjos benedictins com les que havien habitat el monestir de Sant Pere es mantenien gràcies a l’elaboració de diversos productes, com ara sabó, pasta de dents i també algun licor que, segons va subratllar, no tenia res a veure, però, amb la preuada ratafia. Després de presentar la Regina, que curiosament és neta de Manel Ramon Sánchez, que ha quedat en primer lloc en tres edicions de la fira Herbesalú, va anunciar que, un cop fet el beuratge, el portarien al campanar de Sant Pere, a fer-hi la quarantena, “a passar-hi el confinament”. L’acte, de format reduït, va tenir lloc a les dotze del migdia a la plaça de la Llibertat seguint les mesures d’higiene i distanciament social vigents com a conseqüència de la Covid-19. Hi havia unes poques cadires, però van ser més les persones que s’hi van acabar apropant encuriosides pel ritual. La jove guanyadora anava consultant la recepta pel mòbil sota la mirada atenta de l’avi. Xavier Codina de Can Russet introduïa les espècies i les herbes al bidó i la garrafa plens amb aiguardent de 64 graus. I Garcia-Arbós explicava els efectes d’algunes de les plantes, com ara la pota de colom, de què les arrels ajuden a donar color a la beguda. També es va sentir dir que d’herba de Sant Joan sí, però poca, perquè amarga. I s’hi van submergir ramillets de marialluïsa, romaní, fonoll, farigola, espígol i menta regina, entre d’altres. En el concurs del 2019, la Regina va competir amb una vintena més de candidats, entre què l’avi, que a estones encara se la mira incrèdul. “Va ser tota una sorpresa, perquè jo em vaig posar tard a preparar-la i, al final, vaig guanyar”, va reconèixer l’autora de la recepta secreta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia